V úterý 31. října máte jedinečnou možnost ochutnat tato tři piva ve výčepu Pult v Celnici 1031/4 v Praze, kde bude od 15:00 hodin probíhat ochutnávka všech těchto partnerských ležáků na jednom výčepu vedle sebe. Zároveň to bude i poslední příležitost je u nás ochutnat – jedná se o piva nezávislých řemeslných pivovarů určená na jejich vlastní trhy, která se v Čechách prodávat nebudou.
„Jako národní pivovar se i na našich exportních trzích řídíme motem šířit slávu a radost z poctivého českého, a proto jsme spustili novou platformu Partnership Brewing, kdy vaříme poctivý český ležák s renomovanými zahraničními pivovary. Zachováváme při tom tradiční postupy vaření českého ležáku, jako je rmutování a dlouhá doba zrání. Popularita prémiového ležáku ve světe roste a my věříme, že se nám tímto přístupem povede lépe ustanovit jasnější pravidla a atributy, které by právě prémiový a poctivý český ležák měl mít. Pomáháme tak budovat nejen celou kategorii, ale i image pivovaru a našeho ležáku ve světě,” uvedl manažer exportního marketingu Budějovického Budvaru Ivan Seleštiansky.
Jako první se Budvar v letošním roce vydal do uznávaného britského pivovaru Thornbridge a pod dohledem sládka Adama Brože se podílel na uvaření piva Czech Mates. Jedná se o 4,8% ležák českého typu, jemuž místní suroviny z oblasti Derbyshire Dales, slad Maris Otter doplněný chmelem East Goldings, kvasinky z Budvaru a měkká voda z oblasti Peak District propůjčují unikátní aromatickou a říznou chuť. Další zastávkou projektu Partnership Brewing byl pak berlínský řemeslný pivovar Brlo. Výsledkem této spolupráce je 4,6% ležák českého typu s názvem OK, Czech!, ve kterém sládci obou pivovarů zkombinovali německé slady Ireks Münchner, Röhn Malz, Spitz a Sauermalz a německý chmel Perle s naším tradičním Žateckým poloraným červeňákem. Třetí spolupráce směřovala na sever, konkrétně do dánské Kodaně, kde sídlí renomovaný řemeslný pivovar Mikkeller. V něm sládci národního pivovaru Adam Brož a Petr Košin společně s týmem Mikkelleru vyladili recepturu 4,6% ležáku českého typu, který dostal název #Yearofthelager (Rok ležáku) a který je kromě Dánska k dostání např. i ve Švédsku, Velké Británii, Německu a v Japonsku.
„Ta zkušenost se všemi zahraničními pivovary byla opravdu skvělá, spolupráce nás bavila, a navíc podporuje i myšlenku, že dává smysl kombinovat různé pivní kultury. Sdílením informací a pokusy o nová piva se naše radost z pivovarství násobí a je to také cesta, jak ukázat světu, že český ležák je kategorie velmi zábavná a rozhodně není nudná. Povedlo se nám zkombinovat zkušenost s vařením českého ležáku s použitím lokálních surovin typických pro danou oblast, ve které se pivovar nachází. To je jedinečný počin,“ poznamenal sládek Budějovického Budvaru Adam Brož.
Ondřej Hampl
(s využitím tiskové zprávy Budějovický Budvar)