Budvar uvařil ve spolupráci se zahraničními řemeslnými pivovary Thornbridge, Brlo a Mikkeller tři ležáky na podporu českého ležáku ve světě

Na tuzemském trhu spolupracuje Budějovický Budvar s malými craftovými pivovary již několik let, ale letos se poprvé ve své historii vydal vařit typický český ležák za hranice naší země. Konkrétně do Velké Británie, Německa a Dánska, kde ve spolupráci s craftovými pivovary Thornbridge z anglického města Bakewell, berlínským Brlo a Mikkeller z Kodaně vznikla piva Czech Mates, OK, Czech! a #Yearofthelager. Ta jsou dostupná na vybraných exportních trzích. Každé z těchto piv spojuje místní suroviny z dané země, odborné znalosti sládků z Budějovic a znalosti výroby piva a umění zahraničních sládků. A jelikož se jedná o opravdové české ležáky, zachovaly se tradiční techniky, jako je rmutování a dlouhé dozrávání, i při výrobě těchto piv. Cílem této iniciativy je posílení dobrého jména českém ležáku v zahraničí.

V úterý 31. října máte jedinečnou možnost ochutnat tato tři piva ve výčepu Pult v Celnici 1031/4 v Praze, kde bude od 15:00 hodin probíhat ochutnávka všech těchto partnerských ležáků na jednom výčepu vedle sebe. Zároveň to bude i poslední příležitost je u nás ochutnat – jedná se o piva nezávislých řemeslných pivovarů určená na jejich vlastní trhy, která se v Čechách prodávat nebudou.

„Jako národní pivovar se i na našich exportních trzích řídíme motem šířit slávu a radost z poctivého českého, a proto jsme spustili novou platformu Partnership Brewing, kdy vaříme poctivý český ležák s renomovanými zahraničními pivovary. Zachováváme při tom tradiční postupy vaření českého ležáku, jako je rmutování a dlouhá doba zrání. Popularita prémiového ležáku ve světe roste a my věříme, že se nám tímto přístupem povede lépe ustanovit jasnější pravidla a atributy, které by právě prémiový a poctivý český ležák měl mít. Pomáháme tak budovat nejen celou kategorii, ale i image pivovaru a našeho ležáku ve světě,” uvedl manažer exportního marketingu Budějovického Budvaru Ivan Seleštiansky.

Jako první se Budvar v letošním roce vydal do uznávaného britského pivovaru Thornbridge a pod dohledem sládka Adama Brože se podílel na uvaření piva Czech Mates. Jedná se o 4,8% ležák českého typu, jemuž místní suroviny z oblasti Derbyshire Dales, slad Maris Otter doplněný chmelem East Goldings, kvasinky z Budvaru a měkká voda z oblasti Peak District propůjčují unikátní aromatickou a říznou chuť. Další zastávkou projektu Partnership Brewing byl pak berlínský řemeslný pivovar Brlo. Výsledkem této spolupráce je 4,6% ležák českého typu s názvem OK, Czech!, ve kterém sládci obou pivovarů zkombinovali německé slady Ireks Münchner, Röhn Malz, Spitz a Sauermalz a německý chmel Perle s naším tradičním Žateckým poloraným červeňákem. Třetí spolupráce směřovala na sever, konkrétně do dánské Kodaně, kde sídlí renomovaný řemeslný pivovar Mikkeller. V něm sládci národního pivovaru Adam Brož a Petr Košin společně s týmem Mikkelleru vyladili recepturu 4,6% ležáku českého typu, který dostal název #Yearofthelager (Rok ležáku) a který je kromě Dánska k dostání např. i ve Švédsku, Velké Británii, Německu a v Japonsku.

„Ta zkušenost se všemi zahraničními pivovary byla opravdu skvělá, spolupráce nás bavila, a navíc podporuje i myšlenku, že dává smysl kombinovat různé pivní kultury. Sdílením informací a pokusy o nová piva se naše radost z pivovarství násobí a je to také cesta, jak ukázat světu, že český ležák je kategorie velmi zábavná a rozhodně není nudná. Povedlo se nám zkombinovat zkušenost s vařením českého ležáku s použitím lokálních surovin typických pro danou oblast, ve které se pivovar nachází. To je jedinečný počin,“ poznamenal sládek Budějovického Budvaru Adam Brož.

Ondřej Hampl

(s využitím tiskové zprávy Budějovický Budvar)

Budějovický Budvar

Karolíny Světlé 512/4, České Budějovice