Klasický český ležák je v Severní Americe trendem, který nabývá na síle. Vděčí za to své pitelnosti, kterou se žádné z výrazně aromatických amerických piv nemůže chlubit. Do Česka proto pravidelně přijíždějí američtí sládci, aby se od těch tuzemských naučili vařit pivo. Je ale třeba umět takové pivo i správně ošetřit a načepovat, aby mělo říz a bohatou krémovou pěnu. Do Ameriky proto spolu se sládkem Lukášem Tomsou vyrazila i mistryně výčepní Lucie Janečková a tým výčepních z Lokálů a Pultu, aby zde šířili českou kulturu čepování.
Beer the Czech Way
Ideální příležitostí k propagaci českého piva a české pivní kultury se stala Craft Brewers Conference, která se konala ve dnech 21.–24. dubna. V jejím rámci se pod záštitou Ministerstva zahraničních věcí a Ministerstva zemědělství představili čeští dodavatelé jako například vývozce českého chmele Bohemian Hop nebo prodejce výčepních technologií LUKR CZ (o aktivitách LUKR CZ ve Spojených státech jsme psali zde: Reportáž z mezinárodního veletrhu pivovarnictví a nápojového průmyslu BrauBeviale 2023 v Norimberku (pivniweb.cz)).
Jak lépe vyzdvihnout krásu českého piva než pomocí oroseného půllitru? O praktickou ukázku se postarali výčepní z Lokálů a Pultu, součástí byla i škola čepování pod vedením Lucie Janečkové. „Chtěli jsme vysvětlit, že i sebelepší pivo může znehodnotit špatné načepování. Jedno bez druhého zkrátka nefunguje, je potřeba komplexní přístup a péče od suroviny až po sklenici. Účastníkům jsem ukázala rozdíly mezi jednotlivými výčepními kohouty a jak s nimi správně zacházet. Naučila jsem je načepovat hladinku, šnyt i mlíko a vysvětlila jsem jim, proč je pivní pěna tak důležitá,“ říká mistryně výčepní.
Uvařeno v Americe, z českých surovin
O pivo, které se návštěvníkům konference nabízelo, se pak postaral vrchní sládek pivovaru Dva kohouti Lukáš Tomsa. Ten do USA odcestoval již začátkem března, aby ve dvou místních pivovarech uvařil kooperační várky s tamními sládky. Oba pivovary české pivo standardně vaří a s jejich sládky se Lukáš osobně. „Záměrem bylo uvařit v americkém pivovaru pivo z českých surovin, které jsou tam běžně dostupné, za pomoci tamních technologií. Nechtěl jsem, abychom lidem načepovali skvělé pivo a pak jim řekli, že sami si ho nemůžou uvařit, protože by pro suroviny museli do Česka. Proto jsem volil ty, které jsou ve Spojených státech k dostání,“ popisuje Lukáš Tomsa.
Ke spolupráci si vybral pivovary Sacred Profane Brewery z Maine a Cohesion Brewing Company z Denveru, které český ležák standardně vaří. S oběma sládky se Lukáš Tomsa navíc osobně zná, seznámili se již dříve, když byli u nás a učili se tuzemské pivo vařit i čepovat, a tak měli jeho plnou důvěru, že základ, který společně vytvořili, dotáhnou ke zdárnému konci. Výsledkem kooperačních várek byly tři piva: klasický ležák desítka Origin 10° z plzeňského sladu a žateckého poloraného červeňáku, ležák plzeňského typu United Lager 12° z českého plzeňského sladu a chmelů Premiant a Žatecký poloraný červeňák a za studena chmelený ležák Opportunity 16°, na nějž sládci použili českou aromatickou odrůdu Kazbek a dali ji dohromady se sladem vyrobeným v Maine z amerického ječmene.
Česká hospoda, se vším všudy
Účast na jedné z největších světových pivních akcí byla pouze jedna část programu, který v Las Vegas na český tým čekal. Tou druhou byl pub takeover v pivovaru s hospodou Tenaya Creek, který se 22. dubna na jeden večer proměnil v nefalšovanou českou hospodu. Také zde se čepovala trojice piv uvařených sládky Lukášem Tomsou, Brienne Allan a Ericem Larkinem. V podniku i přes vzdálenost 10 000 kilometrů panovala ryzí atmosféra české hospody, kterou spolu s hosty vytvořili výčepní z Lokálů a Pultu.
Jak účast na Craft Brewers Conference, tak převzetí prostor hospody pivovaru Tenaya Creek měli za cíl zábavnou, a především pak praktickou formou zviditelnit český ležák z českých surovin a za využití tuzemských technologií a procesů používaných při vaření i čepování piva. Zkrátka představit unikátnost českého piva, pivní kultury, sládkovství a výčepního řemesla. Protože český ležák si zaslouží nejen věhlas po celém světě, ale také, aby o něj bylo po všech stránkách správně postaráno.
Ondřej Hampl s využitím TZ Ambiente (fotografie Ambiente)
Lucie Janečková
Začínala v roce 2014 v Lokálu Hamburk, kam si odběhla na brigádu při škole. Práce s pivem ji ale chytila natolik, že se přesunula za výčep a začala se učit výčepnímu řemeslu. Organizuje soutěž Zlatá pípa a od roku 2021 vede Školu čepování Lukáše Svobody. Kromě toho má na starost zakončení tréninků výčepních v Ambiente a Lokálech. Během působení v Lokále se naučila sanitovat pivní vedení a úspěšně složila zkoušky do Cechu sanitačních techniků. Kromě toho je členkou správní rady a etické komise Profesního sdružení sanitace nápojových cest. Absolvovala i Senzorické zkoušky na vady piva a v roce 2019 též rekvalifikační kurz Sanitační technika ve Výzkumném ústavu pivovarském a sladařském. Jejím cílem je vrátit slávu výčepnímu řemeslu a dostat ho zpátky do škol.
Lukáš Tomsa
Pro Lukáše je pivo práce, zábava i vášeň, a tak není divu, že se k němu dostal už ve 13 letech, když začal na brigádě ve Strahovském pivovaru. Od otevření pomáhal v pivovaru Matuška, kam později přešel na plný úvazek, vyučil se zde pivovarskému řemeslu a vypracoval se na sládka. Dva roky působil jako sládek ve vancouverském pivovaru Green Leaf a po návratu do Čech pracoval pro českou společnost Denwel, která vyvíjí a vyrábí pivovarské technologie. Následně dostal nabídku stát se sládkem v pivovaru Dva kohouti. Je zde už od začátku a podílel se i na stavbě pivovaru.