České pivní Velikonoce 2025: Zelené, sváteční i experimentální speciály z řemeslných pivovarů

Jaro je v plném proudu a s ním přichází tradiční pivní velikonoční sezóna. České minipivovary opět nezůstaly pozadu a pro letošní svátky a jarní období připravily pestrou paletu speciálů - od tradičních zelených piv až po odvážné experimenty s netradičními surovinami. Představujeme vám nejzajímavější velikonoční a jarní novinky z českých řemeslných pivovarů Antoš, Břevnovský klášterní pivovar sv. Vojtěcha, Clock, Cvikov, MadCat, Mazák, Muflon, Nachmelená opice, Sv. Norbert Strahov a Volt, které zpříjemní nejen sváteční dny.

Milovníci netradičních piv by neměli minout „Green Shot" z pivovaru Antoš, kyselý ale plný překvapivých chutí kalamansi, zázvoru a matchy. Pivovar MadCat připravil tradiční „Kraslici" - zelenou jedenáctku s přídavkem modré spiruliny. Ze zajímavých experimentů stojí za pozornost „Krystal 14 Spirulina Ale" z jabloneckého pivovaru Volt, který má díky spirulině překrásnou modrou barvu, a přitom zachovává výrazné chutě použitých amerických chmelů Ekuanot a Elani. Pivovar Mazák letos inovoval nabídku „Zeleným Pale Ale" se zeleným čajem Gunpowder, zatímco Břevnovský klášterní pivovar zaujme „Kopřivovým Benedictem", který získává svou zelenou barvu také díky modré spirulině a výtažku z kopřiv. Z novinek pivovaru Clock rozhodně stojí za ochutnání „ELF - deutches pils", kooperační várka s hořickým pivovarem JungBerg, která nás v redakci opravdu „chytla za jazyk" a v nastávajících teplejších dnech jistě skvěle zaženou žízeň nejen řidičů nealkoholické novinky ze Cvikova v podobě bezlepkových nealkopiv „Skalka“ a „Mandarinka“.

Antoš

Velikonoční poklad, Dry Hopped Lager

Sváteční pivo chmelené čtveřicí chmelů s názvy drahých kamenů, abyste na Velký pátek nemuseli pro velikonoční poklad do skal. Dry hoppovaný ležák chmelený chmely Saphir, Saaz Brilliant, Smaragd a Opal.

Složení: voda, ječné slady, upravené chmely
EPM 12 %  

ABV 5,0 %

Vyšlehaná kraslice, APA

Ani druhé pivo z Antoše není zelené, ale za to je velmi dobře pitelné. Garantují, že tahle svěží kraslice potěší každého koledníka!

Složení: voda, ječné slady, pšeničný slad, upravené americké chmely
EPM: 12 %  

ABV: 5,0 %

Green Shot, Sour Ale

Plánovali ho dlouho. Sládek Martin nosil v hlavě nápad na zelený kyseláč už skoro rok. A vyšlo to zrovinka před Velikonocemi... :-) Tentokrát převzalo otěže chuti kalamansi následované příjemnou linkou pikantnosti zázvoru, matcha s čerstvou mátou přidávají příjemné svěží tóny a spirulina je nabitá antioxidanty.

Složení: voda, ječné slady, pšeničný slad, ovesné vločky, kalamansi, zázvor, matcha, máta, modrá spirulina, chmelové produkty
EPM 14 %  

ABV 5,8 %

Břevnovský klášterní pivovar sv. Vojtěcha

Popeleční Benedict 13 % byl poprvé uvařen na základech společné receptury s Plzeňským prazdrojem roku 2022. Jedná se o spodně kvašený ležák s 5,3 % ABV. Kombinace plzeňského, mnichovského, abbey a nakuřovaného sladu vytváří příjemně oříškové, sladové tělo s jemnou nakuřovanou linkou. Kombinace českých chmelů k tomu dodává nahořklé tóny a decentní chmelové aroma. Ideální pivo do postního období.

Kopřivový Benedict 12 % u nás už tak trochu avizuje příchod Velikonoc. Díky nazelenalé barvě se stává rovněž symbolickým jarním speciálem, který navazuje na původní kopřivové pivo uvařené premiérově v roce 2002. Právě specifickou zelenou barvu jsme získali přidáním modré spiruliny, což je jednobuněčný mikroorganismus, spadající do kmenu cyanobakterií. Spirulina je sama o sobě pro člověka prospěšná jako slušný zdroj bílkovin i minerálů. Často se cíleně pěstuje ve sladkých vodách právě pro její účinky jako doplněk stravy. Pro nás je však důležitá jako přírodní barvivo. Vůni kopřiv a jejich charakteristickou štiplavost jsme docílili přidáním kopřivového výtažku. Ten se projevuje příjemnou kopřivovo-konopnou vůni a také lehce mění charakter hořkosti, která se s každým napitím postupně stává štiplavější.

Poutní Smoked Saison 11 % 

Pivo vařené ve spolupráci s Klášterními pivovary do programu Volba sládků. Každý pivovar uvaří své libovolné pivo, spojující linka je pro tento rok nakuřovaný slad. 

Saison, neboli Farmhouse ALE, je původní styl pocházející z Belgie. Vyznačoval se velkou variabilitou, protože se jednalo o zimní várku letního piva. Díky tomu bylo vařeno z různé směsi obilovin, vždy dle toho, co bylo k dispozici. Břevnovský saison je uvařen kombinací ječných a pšeničných sladů s využitím moderních českých chmelových odrůd. Hlavní dojem však vytvářejí belgické kvasinky, které si sami propagujeme v laboratoři. Díky nim dostává pivo silné aroma s pikantními až kořeněnými tóny, doplněné o lehce nakuřovanou linku. V chuti je pivo suché s šumivým dozníváním a schopností osvěžit.

Clock

Naši reportáž z potštejnského pivovaru Clock si můžete přečíst tady: Pivovar Clock - fotoreportáž

JARO - DDH Wheat Ale

Dvanáctistupňový ale s 5,1% alkoholu a přídavkem pšeničného sladu a vloček v sypání. Vydatně chmeleno za studena chmely Nectaron a Sabro. Pivo uvařeno k příležitosti jarní rovnodennosti. https://shop.pivovarclock.cz/ddh-wheat-ale-0-5l-plechovka/

TRUDI - gluten reduced session NEIPA

Obměněná receptura letitého piva, které v Clocku vaří s příchodem cyklosezóny. Aromaticky bohatá session NEIPA je nově bezlepková devítka s 3,9% alk. V sypání přídavek českého čiroku odrůdy Rufuss. https://shop.pivovarclock.cz/9-trudi-0-5l-plechovka/

ELF - deutches pils

Kooperační várka s hořickým pivovarem JungBerg zastupující světlý plzeňský ležák chmelený německými chmely. Stupňovitostí jedenáctka s 4,8% alkoholu. Tahle kooperace skutečně zaujala chuťové pohárky redakce Pivního webu. https://shop.pivovarclock.cz/elf-0-5l-plechovka/

Cvikov

Na vyváženou chuť nepasterovaných a nefiltrovaných (kromě 11°) cvikovských piv dohlíží sládek Martin Čech. Autorem receptů piv je sládek Miloš Hrabák, který v pivovaru Cvikov zúročil své zkušenosti z Výzkumného ústavu pivovarského a sladovnického, z vaření piva i uvádění nových pivovarských technologií do provozu.  

Momentálně mají z jarních novinek na čepu speciál TOLŠTEJN 10°, což je nefiltrovaná desítka, za studena nachmelena pořádnou dávkou chmele SORACHI ACE a každým dnem narazí VELIKONOČNÍ SPECIÁL ZELENÁ 11°.

NEALKO SKALKA

Řemeslné světlé nealkoholické pivo bez lepku.
Obsah alk.: max. 0,5 % obj., Hořkost: 32 EBU, EPM: 6 ° plato, Barva: 12,8 EBC

Složení: pitná voda, ječné slady, chmel, pivovarské kvasnice.

NEALKO MANDARINKA

Řemeslné světlé nealkoholické pivo bez lepku.
Obsah alk.: max. 0,5 % obj., Hořkost: 32 EBU, EPM: 6 ° plato, Barva: 12,8 EBC

Složení: nealkoholické pivo světlé 40 % (pitná voda, ječné slady, chmel, pivovarské kvasnice), limonáda s příchutí mandarinky 60 % (voda, mandarinková a pomerančová šťáva z koncentrátu (15%), cukr, CO2, kyselina citrónová, přírodní barvivo, přírodní aroma, přírodní extrakt.

Kam zajít na cvikovské pivo?

Cvikovská piva můžete ochutnat v restauracích Sladovna jednak v Praze (Vodičkova 12/5, 120 00 Praha 2 - Nové Město) a Sladovna Lužiny (Archeologická 2256/1 Praha 13) nebo ve Cvikově a ve vybraných pobočkách společnosti Jakub a.s. po celé ČR (seznam prodejen) je k dostání také pivo „na doma“ stočené do 1,5l PET lahví. Pro různé příležitosti připravují také dárkové balení ve skleněných láhvích.

 

MadCat

KRASLICE Zelená 11°

Velikonoce bez zeleného piva? To by v pivovaru MadCat z Kamenice u Jihlavy nešlo, a tak opět uvařili tradiční zelený ležák, který nejen skvěle vypadá, ale prý taky báječně chutná. Lehký, s nižší hořkostí, plným tělem a přídavkem modré spiruliny – přesně takový, jaký si sváteční stůl (a jarní nálada) zaslouží.

Pivo ležák, ochucené, nefiltrované, nepasterované.

Chmel: Magnum, Sládek

Kvasinky: S-189

0,5ℓ alk. 4,5% obj. / ABV

11% EPM / °Plato.

Mazák

Velikonoční piva

12 Zelený Pale Ale se zeleným čajem (NOVINKA pro tento rok)

Pivní styl: Pale Ale

EPM: 12 %

Alkohol: 5 %

Hořkost: IBU

Složení: voda, ječný slad, zelený čaj Gunpowder, granulované chmely, chlorofyl Slady: plzeňský

Chmely: Styrian Wolf a Columbus

Legislativní označení: Světlé, plné pivo, svrchně kvašené, nefiltrované, nepasterizované.

Charakteristika: Jedná se o středně hořký pale ale za studena chmelený kombinací chmelů Styrian Wolf a Columbus. Ovocná a kořenitá chuť chmelů se snoubí s jemným projevem zeleného čaje Gunpowder, který jsme přidali jak do vířivky, tak i do tanku za studena. Pivo je obarveno chlorofylem.

12 Šlahačka – Žitný Pale Ale

Pivní styl: Rye Pale Ale

EPM: 12 %

Alkohol: 5 %

Hořkost: 40 IBU

Složení: voda, ječné slady, žitný slad, granulovaný chmel, kvasnice

Slady: VIKING žitný, plzeňský

Chmely: Agnus, Mimosa, Juno, Saturn

Legislativní označení: Světlé, plné svrchně kvašené pivo, nefiltrované, nepasterizované.

Charakteristika: Žitný Pale Ale chmelený pouze českými odrůdami chmele. Jedná se o světlé pivo s vyšší hořkostí a bohatým chmelovým aroma. V chuti můžete najít hlavně tóny citrusů, pryskyřice, tropického ovoce a typickou kořenitost českých chmelů.

14 Velikonoční IPA

Pivní styl: India Pale Ale

EPM: 14 %

Alkohol: 5,3 %

Hořkost: 50 IBU

Složení: voda, ječné slady, granulované chmely

Slady: plzeňský

Chmely: Columbus, Magnum, Meridian, Cascade, Sabro

Legislativní označení: Světlé, silné svrchně kvašené pivo, nefiltrované, nepasterizované.

Charakteristika: Velikonoční IPA s typickou hořkostí a s výrazně ovocným doznívání chmele. Vyniká zejména nová americká odrůda chmele Sabro s unikátním aromatickým profilem, ve kterém lze nalézt mandarinky, kokos či tropické ovoce všeho druhu.

Sezónní speciál

12 Jarní Pale Ale

Pivní styl: Pale Ale

EPM: 12 %

Alkohol: 5 %

Hořkost: 20 IBU

Složení: voda, ječné slady, nesladovaná pšenice, ovesné vločky, granulované chmely

Slady: plzeňský, Carapils

Chmely: El Dorado, Sabro, Cashmere, Meridian, Columbus

Legislativní označení: Světlé, plné svrchně kvašené pivo, nefiltrované, nepasterizované.

Charakteristika: Příchozí jaro nás inspirovalo k uvaření dalšího piva, které jsme nazvali jak jinak než JARNÍ. Jedná se o lehký 12° Pale Ale s nízkou hořkostí, zjemněný nesladovanou pšenicí a ovesnými vločkami. Chmeleno aromatickými chmely El Dorado, Sabro, Cashmere a Meridian.

NOVINKY

9 Smoke in the Water – Hoppy Grodziskie (kooperace s polským pivovarem Recraft)

Pivní styl: Hoppy Grodzieskie

EPM: 8 %

Alkohol: 4 %

Hořkost: 15 IBU

Složení: voda, ječný slady, pšeničný slad, granulovaní chmely, rýžové slupky

Slady: nakuřovaný pšeničný slad, plzeňský

Chmely: Magnum, Książęcy

Legislativní označení: Světlé výčepní svrchně kvašené pivo, nefiltrované, nepasterizované.

Charakteristika: Pivo uvařené v tradičním polském stylu v kooperaci s pivovarem Recraft. Lehké světlounké pivo vařené převážně z nakuřovaného pšeničného sladu. Uzenou chuť a vůni doplňují jemné bylinné a citrusové tóny polského chmele Książęcy.

10 Mazácká desítka

Pivní styl: Světlé výčepní pivo

EPM: 10 %

Alkohol: 4,1 %

Hořkost: 30 IBU

Složení: voda, ječné slady, granulovaní chmely, kvasinky spodního kvašení

Slady: plzeňský

Chmely: Agnus, Most

Legislativní označení: Světlé výčepní spodně kvašené pivo, nefiltrované, nepasterizované.

Charakteristika: Poctivé české světlé výčepní pivo, vařené tradiční metodou na dva rmuty. Má vyváženou sladovou chuť s osvěžující hořkostí chmele Agnus, zatímco Most přidává jemné květinové aroma, které pivu dodávají svěžest a lehkost. Díky harmonickému charakteru a skvělé pitelnosti je ideálním společníkem pro chvíle pohody – ať už s přáteli, po práci nebo jen tak pro radost.

14 Luminosa Modern IPA

Pivní styl: India Pale Ale

EPM: 14 %

Alkohol: 6 %

Hořkost: 45 IBU

Složení: voda, ječný slad, pšeničný slad, ovesné vločky, chmel

Slady: plzeňský, pšeničný

Chmely: Luminosa, Columbus

Legislativní označení: Světlé, silné svrchně kvašené pivo, nefiltrované, nepasterizované.

Charakteristika: Světlý India Pale Ale zjemněný pšeničným sladem a ovesnými vločkami, nabušený novou americkou odrůdou Luminosa. Tento chmel dominuje chutěmi tropického ovoce, citrusů, včetně broskvovo-mangové limonády, papáji, guavy a kandované pomerančové kůry.

15 Manaia NEIPA

Pivní styl: New England IPA

EPM: 15 %

Alkohol: 6 %

Hořkost: - IBU

Složení: voda, ječné slady, ovesné vločky, pšeničný slad, pšeničné vločky, granulované chmely

Slady: plzeňský, pšeničný

Chmely: Turkey´s Pick blend, Motueka, Nectaron

Legislativní označení: Světlé, silné svrchně kvašené pivo, nefiltrované, nepasterizované.

Charakteristika: Příjemně jemná NEIPA chmelená pouze novozélandským chmelem. Pivo je pojmenované po maorské mytologické bytosti Manaia. Manaia je tradičně považována za posla mezi pozemským světem smrtelníků a doménou duchů a její symbol se používá jako strážce před zlem.

Muflon

Zelený Muflon 11° 

Jarní speciál uvařený u příležitosti Velikonočních svátků. Jedná se opakování úspěšné receptury z let minulých. Po všech diskusích ohledně barviva jsme vybrali bázi z příchutí kopřivového čaje, které jsme použili v roce 2023 a které se nám osvědčilo více než to loňské. Přírodní barvivo chlorofyl obsahují všechny zelené rostliny. Chlorofyl v nejsytější podobě lze nalézt v mladých jarních rostlinách, například v Kopřivě dvoudomé (Urtica dioica), tradiční Velikonoční bylině přidávané do jarní nádivky namísto špenátu. A právě kopřivou bylo inspirováno i naše Zelené pivo, jejímž extraktem bylo také ochuceno a obarveno. Jemné štípání kopřivy jsme doplnili přídavkem chmele americké odrůdy „Citra“ do ležáckého tanku. Chmel s kopřivou jsou botanicky příbuzné rostliny, také proto jejich kombinace působí harmonicky a „netluče se“. Díky použití amerického chmele pro český ležák lze toto pivo zařadit do kategorie American pale lager, zkráceně APL. Ale o kategorii nettles (kopřivový) green APL jsme neslyšeli….Ti, kteří tuto limitku již ochutnali se shodují, že Zelený Muflon je (decentně) ochucený a (decentně) obarvený, výrazně pitelný, svěží (zelený) ležák. A my dodáváme, že s 4,5% alkoholu.

Na naši fotoreportáž z pivovaru Muflon se podívejte tady: Za Muflonem do Kunratic

 

Nachmelená opice

Letos mají uvařený velikonoční speciál Velikonoční ALE 13%, který je uvařen speciálně pro Kaufland. Oživí tak základní nabídku opičích piv v jejich lednicích a dostane se i k zákazníkům z druhé strany republiky. Světlé svrchně kvašené pivo, které se chmelí intenzivně na varně, a hlavně za studena americkými odrůdami chmelů APOLLO, COMET a MOSAIC. Výsledné aroma tak slibuje nádech chmelových silic, grepu a tropického ovoce, v chuti a doznívání je pak cítit středně intenzivní a sušší hořkost. 
 

Během jara potěší milovníky piva například dobře známým Goséčkem 11% mango&calamansi

a také chystanými novinkami mezi které patří například:

KRUSH HAZY PALE ALE 12% - zakalený/HAZY pale ale (lehká NEIPA a džusík) s NOVINKOU mezi americkými chmely KRUSH. Tato odrůda byla uvedena na trh v roce 2024 a slibuje aroma po tropickém ovoci, mangu, citrusech a guavě. 

Další chystanou novinkou je NEALKO Kyseláč Malina-Černý rybíz - nealkoholický ovocný kyseláč. Jako ovocnou kombinaci zvolili malinu s černým rybízem, které pivu přináší krásnou rudou barvu a svěžest.

Pivovar Sv. Norbert Strahov

EASTER PALE LAGER

Velikonoční pivo je vařené na tři rmuty pouze z jednoho druhu českého sladu a žateckého chmele. Středně prokvašené, středně tělnaté, ale s vyšší hořkostí.

Alk. 5% / 40 IBU / Chmel: Žatecký poloraný červeňák

SAKURA AMBER ALE

Polotmavé pivo vyrobené s přidáním lístků japonské sakury, která společně s vybranými chmely vytváří sladké aroma. Chuť je jemná s čajovým dozníváním.

Alk. 5,5% / 25 IBU / Chmel: Idaho Gem

Volt

Krystal 14 Spirulina Ale

V jabloneckém pivovaru Volt letos poprvé uvařili Velikonoční speciál, který se jmenuje Krystal. Jedná se o limitovanou várku piva krásné modré barvy, které docílili přidáním sladkovodní řasy Spirulina, která navíc obsahuje velmi prospěšné látky pro lidský organismus. Takže toto pivo je nejenom moc dobré, ale také zdravé :-)

Krystal 14 Spirulina Ale, je v principu svrchně kvašené, světlé pivo typu American Pale Ale, kde použili dva americké chmely. Ekuanot s jeho střední intenzitou a vůní po papáji, jablku a limetce, a také nový moderní chmel Elani, který se vyznačuje výraznou chutí a vůní citrusů a tropického ovoce. Jelikož je řasa Spirulina neutrální v chuti, jejím přidáním neovlivnili chuť piva, ale pouze jeho barvu. Záměr byl uvařit krásně modré pivo, a to se také podařilo. EPM: 14, IBU: 49, ALK: 6%

Ondřej Hampl (s využitím podkladů a fotografií od pivovarů)

Cvikov

Pivovarská 405, Cvikov