Co k pivu? Zakousněte se do chuťovek!

Znáte to, pokud se vypravíte na pivo, zaručeně vám vyhládne. A navíc s něčím dobrým k zakousnutí pivo chutná lépe. Které recepty na chuťovky bychom vám poradili?

Pít na lačno lékaři rozhodně nedoporučují. Anebo naopak, je to přímá cesta k tomu se hodně rychle a nepříjemně opít, což si asi nikdo z nás nepřeje. Alkohol z piva se tak dostane velmi rychle do krve a způsobí nepříjemný stav opilosti. Pokud máte prázdný žaludek, pak se alkohol vstřebá do 30 minut, při středně zaplněném žaludku 60 až 90 minut a pokud jste zaplněni, pak se bude vstřebávat až dvě a půl hodiny. Pokud se tohoto stavu chcete vyvarovat, doporučují se naopak sytější a mastnější jídla. Chuťovky k pivu se navíc perfektně hodí, chuť piva totiž dokáží skvěle podtrhnout a doplnit a posunout celý chuťový zážitek zase na jinou úroveň. Připravit si je můžete sami doma, nepotřebujete žádné speciální suroviny. Pochopitelně se k pivu na rozdíl od vína hodí jen slaná jídla, cokoliv sladkého, nebo se sladkou příchutí by nechutnalo dobře.


Cibulové kroužky

Cibulové kroužky jsou typickým předkrmem, nebo chuťovkou, kterou lze podávat k zakousnutí během večerů i piva. Ačkoliv pochází z americké kuchyně, kvůli skvělé chuti si ho zamilovali strávníci po celé zeměkouli a pochopitelně také u nás. Na první pohled si je můžete splést s kroužky ze sépie, protože se jedná o cibulová kolečka, která jsou obalená v těstíčku a osmažená. Podávají se ještě teplé a lze je konzumovat jen tak samotné, anebo ještě lépe namočené do skvělého dipu. Dipů lze připravit více a vyhovět tak každému strávníkovi. Ve velkých výrobách se používá cibulová pasta, která se natlačí do forem, my vám ale doporučujeme použít skutečnou cibuli a nelitovat času na přípravu.

Jak na to?

Nejprve si připravte těstíčko, do kterého budete kroužky namáčet. My vám navrhujeme, abyste byli styloví a do těstíčka přidali pivo, což vytvoří s pivem ve sklenici naprosto skvělou kombinaci. V míse smíchejte 150 gramů mouky, 50 gramů škrobu, mletou papriku, dvě vejce a dvě deci tmavého silnějšího piva. Vyšlehejte těstíčko, osolte a opepřete. Nyní se vrhněte na cibuli. Použijte velkou hlavu, která je zároveň dostatečně pevná. Cibuli oloupejte a nakrájejte na šířku, plátky rozeberte na silnější proužky. Kroužky namáčejte do těstíčka, které by mělo mít konzistenci zhruba jako na palačinky, poté můžete kroužek ještě obalit v hladké mouce. Těstíčko by nemělo z kroužku odpadávat, ale držet na něm v přiměřené vrstvě. Nalijte olej do vyššího rendlíku, kroužky, které do něj dáte smažit, by měly být zcela potopené. Smažte do zlatova a kroužky poté rozprostřete na papírový ubrousek, aby se vsákla přebytečná mastnota. Připravte si dipy. Na ten použijte majonézu, dijonskou hořčici, pepř, sůl, chilli a trochu piva. Použít můžete vlastní fantazii a do majonézy, nebo zakysané smetany přidat například česnek, kečup, nebo bylinky.

Pivní rohlíky, preclíky, housky…

Jako zakousnutí k dobře orosenému půllitru se budou hodit perfektně také preclíky, housky, či rohlíčky. Základem je dobře vykynuté těsto a je už jen na vás, jaké tvary z něj vymodelujete. A aby byla chuť a kombinace prostě dokonalá, nebude v receptu chybět ani pivo! Takže jak na to nejlepší těsto? Připravte si půl kila polohrubé mouky, sto gramů rozpuštěného másla, kostku droždí, vejce, lžíce cukru krupice, lžičku soli a 300 mililitrů světlého piva. Mouku nasypte do mísy a udělejte v ní důlek, do kterého rozdrobte droždí, vyklepnete vejce, přilijete trochu piva a přisypete cukr. Vše přikryjte utěrkou a nechte vzejít kvásek. Poté, co vzejde, přidejte lžičku soli, rozpuštěné vychladlé máslo a zbytek piva. A nyní je na vás, abyste těsto pořádně prohnětli a zpracovali. Těsto nechte hodinu vykynout, poté si s ním můžete hrát dál. Opět ho prohněťte a rozdělte na pravidelné kousky. Z těch zformujte válečky a nyní už zbývá je modelovat do tvaru preclíku, housky, nebo rohlíku. Hotové housky a preclíky přendejte na plech s pečícím papírem a nechte je ještě chvíli vykynout. Mezitím si připravte rozšlehané vejce s trochou piva, kterým rohlíky a preclíky potřete. Pak už zbývá tu nádheru posypat nejrůznějšími semínky, mákem, hrubozrnnou solí, podle libosti. Plech dejte do trouby a pečte na střední teplotě do zlatova. Chutnají skvěle samotné, ale lze je použít také jako přílohu k šunce, uzeninám, nebo dobrému sýru.

Sýr dobře naložený

Naprosto nepřekonatelnou kombinaci představují dobře uleželé pikantní sýry. Také cítíte, jak se vám v puse přímo rozplývají a jak chuť ještě povýšíte tím, že ji smísíte s lokem piva? Nemusíte se zdaleka omezovat na jeden druh sýra, ale naložit můžete hned několik druhů sýra najednou. My vám radíme použít hermelín, blaťácké zlato a balkánský sýr, které nakrájíte na kostičky. Ty dejte do větší mísy a přidejte koření, bobkové listy, nové koření, červenou paprikou a chilli podle chuti. Cibuli nakrájejte na kolečka a česnek v mixéru lehce rozmixujte. Přidejte do mísy se sýrem a kořením a promíchejte. Vložte do skleniček, přilijte slunečnicový olej, uzavřete víčko a dejte do chladného místa na několik dnů odležet.

Dobroty z listového těsta

Pokud máte málo času a chcete si posezení u piva zpříjemnit něčím dobrým, křupavým a pikantním, připravte si nejrůznější dobroty z listového těsta. To koupíte již připravené v obchodě, stačí ho pouze rozválet. Úplně nejjednodušším receptem jsou tyčinky z listového těsta. Potřebujete zoubkované rádélko, kterým nakrájíte na plechu s pečícím papírem z na pár milimetrů rozváleného těsta tyčinky. Ty potřete vajíčkem a zbývá je již jen dozdobit. Posypat je můžete strouhaným sýrem, kmínem, nebo semínky. Proužky můžete případně proložit plátky sýra a stočit je jako šneky. Poté opět potřete vajíčkem. Použít můžete také rajský protlak a bylinky. Perfektně budou chutnat také párky, které zbalíte do kornoutu. Opět nezapomeňte potřít rozšlehaným vajíčkem, či jen žloutkem. Pokud vykrojíte listové těsto do koleček, můžete připravit mini pizzy. Kolečko potřete protlakem, přidejte bazalku a mozzarellu.

Pravé italské grissini

Itálii máme jako zemi, kde se holduje hlavně vínu, ale pravé italské grissini, neboli křupavé tyčky, budou chutnat skvěle i k pivu, vyzkoušejte! Grissini se připravují z kynutého těsta, proto budete potřebovat droždí. Do 400 gramů hladké mouky přidejte dvě deci vody s na kousky rozdrobeným droždím, tři lžíce olivového oleje, lžičku soli, posekané olivy, sůl a čerstvý rozmarýn. Uhněťte těsto, které má být pěkně vláčné, případně přidejte vodu, nebo mouku, abyste docílili správné konzistence. Těsto nechte odpočinout a vyválejte z něj válečky. Ty dejte na pečící papír a na plech do trouby, kde je pečte 20 minut na 180 stupňů. Grissini by měly chytnout lehce nazlátlou barvu. Grissini budou skvěle chutnat samotné, případně je můžete máčet do dipu, jehož základem bude zakysaná smetana. Tu můžete doplnit o bazalku, nasekaná sušená rajčata a sůl a pepř.

Michaela Kadlecová

Související novinky