Pivní styl IPA vznikl před lety na západním pobřeží USA a s jeho rozšířením do světa získal mnoho podob. IPA by měla být příjemně plná, ale přitom svěží, lehká, chuťově čistá a výrazně hořká. A musím potvrdit, že přesně taková, a navíc až nebezpečně pitelná je i tahle voňavá limitka OLD GOLD IPA. Její chuť zvýrazňují chmely Mosaic a Loral, které dobře spolupracují na bohaté vůni s nádechem citrónů a pomerančů. Pivo je v těchto dnech distribuováno pivovarem Budvar i JungBerg a vzhledem k tomu, že jde o opravdu velmi malé exkluzivní množství, doporučuji neváhat a vyrazit na něj, než bude vyprodané Kam na Old Gold IPA? (budejovickybudvar.cz).
Ale zpět k akci samotné … L‘Osteria Masaryčka je velká dvoupatrová moderní italská restaurace, která je oblíbená zejména díky své pizze (během večera jsme měli možnost ochutnat 3-4 druhy pizzy, která byla skutečně vynikající) a těstovinám pasta d’amore a atmosféře typické italské osterie (a čepují zde samozřejmě Budvar).
Oficiální start akce byl stanoven na 18. hodinu a po výstupu po točitých schodech do prvního patra restaurace, které bylo pro akci vyhrazeno, nás přivítaly hostesky a tým organizátorek akce z marketingu Budvaru a již i velmi slušně zaplněný prostor restaurace. Samozřejmě jsme se hned po příchodu a odložení bund a kabátů vydali s kolegou směrem k výčepu, abychom zjistili, jestli se společné dílo Budvaru a JungBergu povedlo. Stejný nápad však měla (nečekaně) i většina ostatních příchozích, takže se množství čekajících žíznivců před pípou začalo pomalu ale jistě zvětšovat. Hned po prvních doušcích piva jsme ale museli rádi uznat, že společné dílo se pánům sládkům Aleši Dvořákovi z Budvaru a Radimu Šafaříkovi z JungBergu opravdu povedlo.
Mimořádná pitelnost limitované várky piva Old Gold IPA však měla i jednu poměrně zásadní nevýhodu a to, že naše půllitry byly velmi rychle prázdné a museli jsme tedy zpátky do fronty, která se díky dalším a dalším nově příchozím hostům začala více a více natahovat. Limitka byla naražena pouze na jednom pivním kohoutu, a tak se fronta ve špičce (před 19 hodinou) dostala až na čekací dobu kolem 30 minut. Atmosféra ve frontě byla ale s dalšími vypitými půllitry voňavé IPA uvolněná a pozitivní a ve spojení s bohatým občerstvením a příjemnou atmosférou večera se fronta dala hravě vydržet :-)
Zhruba v 19:15 byl (shodou okolností přímo na náš stůl) dovalen dřevěný pivní soudek, páni sládci Aleš Dvořák a Radim Šafařík přivítali přítomné hosty a krátce představili pivo, které v JungBergu společně uvařili a poté lehkým poklepem dřevěnou palicí s logy Budvaru na narážecí kohout narazili dřevěný soudek s voňavou Old Gold IPA, která pak začala krásně samospádem proudit do hbitě přistavených půllitrů. Asi to bude spíš můj subjektivní pocit z něčeho, co je neobvyklé a jedinečné, ale pivo z dřevěného sudu mě chutnalo snad ještě o něco víc než to z výčepu. A to bylo přitom díky šikovnému výčepnímu naprosto předpisově ošetřené a načepované! Do Budvaru tedy tleskáme a posíláme pomyslnou písničku a klíčenku jednak za pozvání na velmi příjemný večer s výtečným pivem, a hlavně za kontinuální podporu českých řemeslných minipivovarů v rámci jejich programu Létající sládek.
PIVNÍ STYL
West Coast IPA, svrchně kvašené, nefiltrované, nepasterované
SLAD
pale ale, světlý, mnichov, mahagoni
CHMEL
Mosaic, Loral
ALKOHOL (OBJ.)
5,6 %
BARVA (EBC)
12
HOŘKOST (IBU)
49
SLÁDCI
Radim Šafařík – minipivovar JungBerg
Aleš Dvořák – Budějovický Budvar
Ondřej Hampl (fotografie Ondřej Hampl, Kamil Pittner, Budvar)