„Pro leden jsme se rozhodli zařadit do programu Volba sládků pivní styl nazývaný Cold IPA, což je jeden z nejnovějších a nejinovativnějších pivních stylů. Toto pivo jsme připravili ve spolupráci s renomovaným pivovarem Sibeeria Brewery, který je fanoušky a pivními znalci označován za etalon experimentálních piv u nás. Piva Sibeeria jsou velice oblíbená pivovarskými odborníky i pivními nadšenci po celém světě a přístup kolegů z tohoto minipivovaru ke stylu Cold IPA nedávno ocenila i respektovaná organizace Hop Growers of America,“ řekl Tomáš Drahoňovský, manažer Volby sládků, během úvodního přivítání hostů a představení lednové novinky Cryonaut.
Asociace Hop Growers of America si sama vybírá mezi nejlepšími evropskými pivovary ty, kterým dá k dispozici stejné odrůdy chmele, aby je použily ve vybraném pivním stylu (letos Cold IPA). A vítězným pivem letošní soutěže se stalo české pivo Icehoppy, Cold IPA právě od pražského minipivovaru Sibeeria. Psali jsme o tom v naší reportáži z veletrhu letošního BrauBeviale.
„Když nás ke spolupráci oslovil pivovar, který definoval plzeňské pivo pro celý svět, neváhali jsme ani chvíli. První ohlasy a zájem příznivců našeho piva potvrzují, že se spolupráce s Plzeňským Prazdrojem vydařila a jsme rádi, že můžeme pokřtít naši novou restauraci právě Cryonautem,“ řekl jeden z majitelů pivovaru Sibeeria, Ruslan Shishimtsev.
Výsledkem spolupráce je světlá, spodně kvašená Cold IPA s názvem Cryonaut o stupňovitosti 12,3 a objemu alkoholu 5,5 %. „Při výrobě piv Cold IPA se využívá spodního kvašení za nižších teplot, než je obvyklé u ostatních IPA. Proto označení Cold. Navíc jsme pro chmelení zvolili vymražované chmely Cryo Idaho a Cryo Pop,“ vysvětlil název piva Cryonaut sládek Plzeňského Prazdroje Tomáš Pokorný.
„Když nás oslovil takto významný a velký pivovar, jestli spolu neuvaříme něco moderního, ostřejšího, nedalo nám nezkusit, jak asi kvasí Cold IPA na otevřené spilce. Cryonaut je osvěžující pivo vařené z ječného plzeňského sladu a pro tento typ piva typického přídavku rýžových vloček. Použité chmely, americké Cryo Pop, Cryo Idaho, Sabro a novozelandské Moteuka a Taiheke, mu dávají vyšší hořkost – 40 jednotek IBU a výrazné chmelové aroma s jemným dozvukem tropického ovoce, citrusů a bylin. Hlavní doménou tohoto piva je skvělá pitelnost, takže ho jistě ocení nejen příznivci nových pivní stylů, ale i tradiční čeští pivaři,“ hodnotil společné pivo sládek pivovaru Sibeeria Jiří Bauer.
Kolik rozdílu v konečném pivu udělá velikost várky?
Vařilo se společně nejen v Prazdroji, respektive ve Velkých Popovicích (uvařeno naším odhadem 1000 hl), ale i v pivovaru Sibeeria v pražských Vysočanech (uvařeno 60 hl). Sládci obou pivovarů Tomáš Pokorný z Prazdroje a Jiří Bauer ze Sibeerie dohlíželi na to, aby nabídli milovníkům piva jedinečný zážitek. Každý z pivovarů uvařil stejný recept s vlastním plzeňským sladem a ležáckými kvasnicemi, ale hlavně stejnou kombinací amerických a novozélandských chmelů pro pořádné citrusově-tropické aroma usazené v mimořádně světlém, velmi suchém a slušně hořkém, pitelném pivu.
Za mě je Cryonaut v provedení Sibeerie velmi osvěžující citrusové a pěkně vyvážené pivo s vůní hroznů, s krásně suchou, hořkou a ostřejší hroznovou chutí připomínající šampaňské. Plzeňská verze Cryonauta, respektive verze z Popovic, má o něco tmavší barvu, vůně je méně aromatická, a v chuti je více kulatá s dochutí chmele. Není zdaleka tak citrusová, suchá a ostrá jako verze ze Sibeerie. Za mě o něco jednodušší a nekomplikované pivo možná pochopitelnější pro typického českého konzumenta. Obě verze hodnotím jako velmi pitelné, ale Sibeeria u mě ve srovnání jednoznačně vítězí. Stejný dojem a názor měl během degustace také náš redakční kolega Aleš, oproti tomu našemu dalšímu kolegovi Kamilovi chutnala o něco víc plzeňská verze Cryonauta. Někdo má holt rád vdolky a někdo radši suché víno :-)
Lednový speciál Cyronaut si každopádně můžete vychutnat ve více než 900 hospodách a restauracích po celé České republice a ve více než 200 podnicích na Slovensku. Takže neváhejte a vyrazte Cryonauta sami ochutnat a pokud máte možnost, tak třeba i porovnat obě várky. Konkrétní podniky lze snadno najít na webu volbasladku.cz a volbasladkov.sk.
Ondřej Hampl