Jak na grilování? Spojte ho s pivem!

Dvě věci Češi rozhodně milují. Je to grilování a pivo. Proč je nespojit do jednoho a nepustit se do grilování s pivem? Na co si dát pozor, jak tento božský nápoj ke grilování využít?

Podle průzkumu jisté české značky piva použilo 74 % populace ke grilování někdy pivo, takovou marinádu považuje přes 50 % z nás jako vynikající. A určitě mají pravdu, grilování a pivo se totiž k sobě hodí naprosto perfektně. Grilovanému masu dodá lahodné chuti a pochopitelně se skvěle hodí k zapití, s křupavou pečínkou se řízný mok výtečně doplňuje. Zkrátka, i když je grilování a pivo dobré samo o sobě, dohromady jde prostě o geniální kombinaci. Jak kromě zalévání soust v ústech můžeme pivo při grilování použít? Jednak jsou to marinády, jejichž hlavní ingrediencí je právě pivo, dále pak lze v pivu maso restovat a v neposlední řadě ho lze použít jako sprej na pečení a pečínku jím průběžně zastřikovat. Z piva lze také k masu připravit lahodné omáčky, jeho využití je zkrátka široké.

Zdravější grilování díky pivu

Grilování milujeme, ale řekněme si popravdě, že nejde o nejzdravější techniku přípravy masa. Bohužel kvůli spalování organického materiálu vznikají volné radikály, kterou mohou poškodit DNA a zapříčinit vznik rakovinného bujení. Proto bychom se neměli živit grilováním denně, ale jednou za týden, proč ne? Zdravotní riziko lze snížit způsobem grilování, tedy tím, že budete opálené kousky oškrabávat, nebo že zamezíte tomu, aby odkapávající tuk stékal do žhavých uhlíků. Na druhou stranu radikály vznikají z působení dýmu a tomu se asi nevyhnete. Grilování ale můžete učinit zdravější také využitím piva! Ano, je tomu tak. Pivo, ať už coby nápoj, který ke grilování popíjíte, anebo ze kterého připravíte marinádu, je totiž plné antioxidantů ve formě tzv. melanoidů. Ty vznikají při pražení, u piva je to během přípravného procesu při pražení ječmene, ze kterého se vyrábí slad. Proto je najdeme také v kávě, nebo chlebové kůrce. Vědci dokázali, že pokud maso naložíte na několik hodin do piva a potom grilujete, dokáže do sebe „natáhnout“ mnohem méně těchto radikálů. Je tedy prokázané, že pivo činí grilování zdraví prospěšnějším. Zjistilo se dokonce i to, jaké pivo dokáže pochytat co nejvíce radikálů. Je to pivo tmavé, čím tmavější, tím lepší, ani světlé pivo ale není tak docela bez účinku. Jeho účinek je zhruba poloviční, než ho má pivo světlé.

Jak na marinádu

Marináda, kterou připravíte z piva jako z hlavní ingredience, dodá masu skvělou chuť, navíc bude díky ní maso křehčí. Díky tomu, že pivo působí jako kyselina rozruší pojivová vlákna a rozpouští kolagen. Do marinády stačí přidat hrubozrnnou sůl a olej. Lze ji využít prakticky na jakékoliv maso, ať už vepřové, nebo kuřecí. Do marinády lze také přidat hořčici, případně citronovou šťávu, worcester, cibuli, česnek, hnědý cukr, vše podle toho, které maso grilujeme. Marinovat můžete několik hodin, nebo přes noc.

Restování

Restování s pivem je u nás známé odedávna. Takové buřty na pivu jsou totiž už skoro legendární recept. Maso můžete v pivu restovat (výborně chutnají právě uzeniny, dbejte, aby byly kvalitní a měly dostatečný obsah masa) a poté ještě osmahnout na grilu. Maso můžete v průběhu grilování kdykoliv zastříkávat pivem, které v lahvi natřesete a poté přikryjete hrdlo lahve, ponecháte a maso bohatě pokropíte sprškou piva. Nezapomínejte, že pivo na podlévání či zástřik by mělo mít vždy pokojovou teplotu, pivo z lednice by pokrm příliš ochladilo. Pivo lze případně vylít do malého plecháčku a postavit na gril vedle grilovaného pokrmu, který pivní nádech nasaje i z odpařovaného piva.

Grilování na plechovce s pivem

Perfektním způsobem, jak spojit grilování a pivo je grilování pomocí plechovky s pivem. Takto lze grilovat kuře, které otvorem nasadíme na plechovku. Díky tomu bude kuře nejenom perfektně propečené, ale také se mu podaří „vyžahnout“ až polovinu plechovky piva, které se horkem vypařuje a vlastně se tam samo podlévá. Kde má tento recept původ, už dnes asi nedohledáme. Jisté je, že je velmi oblíbený ve Spojených státech a je dost dobře možné, že ho vymysleli místní milovníci barbeque. U nás si ho oblíbil i takový mistr v oboru, jako je Zdeněk Pohlreich. Pořiďte si větší kuře, které má alespoň kilo a půl. Dobře ho očistěte a odstraňte krk. Do kůže a břišní dutiny kuřete vetřete sůl, nešetřete. Takto připravené kuře odložte do lednice a nechte ho hodinu a půl odpočívat. Připravte marinádu. Do hmoždíře vložte špetku sušené cibule, dva stroužky česneku, trochu chilli a pár kuliček pepře. Vše pořádně rozmělněte a vetřete do kuřete, nebojte se všech záhybů a skrytých míst. Plechovku piva obalte alobalem, otevřete a polovinu vypijte. Do víčka udělejte ještě několik otvorů. Kuře posaďte na plechovku. Rozpalte gril, pro lepší chuť masa použijte také třešňové třísky. Žár by měl být zhruba kolem 200 stupňů. Kuře grilujte 75 až 90 minut pod krytem. Poté sundejte opatrně kuře z grilu, nechte chvíli odpočinout, nezapomínejte, že v plechovce je vroucí pivo. Sejměte z plechovky a po chvíli můžete porcovat a podávat. Odměnou vám bude křehké perfektně ochucené masíčko a křupavá kůrka.

Pivo ke grilování

Pivo je v první řadě výborný nápoj, který osvěží a doplní chuť pokrmu. Jaké pivo máte na zapití vybírat? Měli byste ctít pravidlo, že pokrm, který má jemnější chuť by měl doprovázený nepříliš výrazným pivem, naopak silné chutě by mělo doplnit silné pivo.

Michaela Kadlecová