Jak vařit na pivu a s pivem?

Pivo je nápoj s dávnou tradicí, vařilo se již před sedmi tisíci let před Kristem v Mezopotámii. Od středověku se však pivo prokazatelně používá i k vaření a dochucování pokrmů. Jak s pivem vařit a jaké základní recepty vám poradíme?

Vaření, dušení, pečení…

Pivo se nehodí perfektně pouze k masu, ale lze ho přidávat také do kaší, polévek, nebo pomazánek, ale pro někoho možná překvapivě i do moučníků. Pivo se využívá nejenom pro to, že pokrmu dodá určitou chuť, ale také pro určité kypřící účinky. Pivo krásně nadlehčí těsto, které je pak kypré a vzdušné. Pivo se hodí perfektně do marinád, na podlévání pečícího masa. Pro vaření je vhodné používat tmavé pivo, které má výraznější chuť a tu také předá pokrmu. Slabé ležáky, tedy nejprodávanější české pivo, se v pokrmu rychle vyvaří a zbude pouze chmelová hořkost. Perfektně pokrmy doplní spodně kvašená piva, tedy velmi silná tmavá piva,  svrchně kvašená piva a pšeničná piva. Využít lze ale také ochucená piva, ovšem s tou nejvyšší opatrností. Pivo během vaření pění, tomu je třeba uzpůsobit nádoby, ve kterých vaříte, měly by být spíše větší. Buďte opatrní při množství piva, pokrm totiž může zhořknout. Pivo používejte čerstvé, nikoliv otevřené třeba celý den. V takovém případě se určitě vyplatí neplýtvat a pokud celou láhev nespotřebujete, klidně ji dopijte. Pivo, které používáte na vaření, by mělo mít spíše pokojovou teplotu.

Pivní polévka

Pro mnohé z nás je spojení piva a polévky hodně exotické, ale přes to se jedná o starý český recept. Ostatně jeho základními ingrediencemi je pivo a chléb, které byly vždy široce dostupné. Pivní polévka měla posilovat po těžkém porodu, při kojení, nebo v rekonvalescenci. Využít můžete navíc i starý chléb a zužitkovat je alespoň na něco jiného než na topinky. Základem pro polévku je spojit chléb a pivo, což provedete tak, že smícháme střídku a pivo v misce. Střídka se pivem nasákne a takto se lépe do polévky zapracuje. Cibulku osmahneme na másle, přidáme cukr a necháme zkaramelizovat. Přidáme chléb namočený v pivu, citronovou kůru, osolíme a opepříme. Tyčovým mixérem rozmixujeme, přidáme rozlšehané žloutky a odstavíme z plotny.

Pivní cibulačka

Kdo by nemiloval cibulačku! Lahodná polévka se slaďoučkou cibulkou, na kterou se rozpustí toustík se sýrem, se většinou připravuje z vína, ale proč to nezkusit také s pivem? Uvidíte, že vám bude neméně chutnat. Samostatnou a poměrně pracnou kapitolou je příprava křupové a sladké cibulky. Značné množství jí je třeba nakrájet na měsíčky a poté na sádle, nebo na másle pozvolna opékat a smažit. Po celou dobu je třeba u hrnce stát a opékat rovnoměrně, až cibulka krásně zezlátne a zhnědne, což může zabrat třeba i hodinu, za výsledek to ale stojí. Čím více se s polévkou budete „mazlit“, tím bude lahodnější její chuť. Přidejte prolisovaný česnek a drcený kmín. Přidáme lžíci mouky a zalijeme pivem. Přidáme hovězí vývar a ještě asi dvacet minut povaříme. Nyní si připravíme toasty, bagetu nakrájíme šikmo, poklademe ji sýrem a necháme v troubě zapéct. Poté opatrně položíme na polévku nalitou v hlubokém talíři.

Buřty v pivu

Asi nejklasičtějším receptem s pivem jsou u nás buřty na pivu. Zároveň jde o poměrně starý recept nikoliv o „rychlokvašku“ z osmdesátých let. Podobný recept měla totiž ve své proslavené kuchařce již Magdaléna Dobromila Rettigová, která tento recept sice nazývá Vepřové jitrničky s chlebem, je ale dost možné, že si spletla jitrničky se špekáčky. Německy se totiž řekne „wurst“ jak jitrnice, tak vuřt, vždy jde ale o maso, které se opéká, nebo vaří nasekané na kousky v obalu, střívku. Magdaléna Dobromila radí, aby se z usekaného vepřového masa vytvořili jitrničky, ty se obalily v housce, opekli na rendlíce s máslem, obrátily, podlévaly pivem a takto dusily. I dnes se buřty na pivu připravují dušením, přidávají se ale ještě další suroviny. Buřty, které takto chceme připravit, je třeba oloupat, anebo pořádně naříznout, aby se maso mohlo propojit s dalšími chutěmi a nebylo mu bráněno střívkem. Buřty dejte na plech a vložte na čtvrthodinu do trouby, aby se opekly. Dále je třeba cibuli nakrájet na měsíčky, smíchat půl litr tmavého piva s drcenými rajčaty z konzervy, přidat sůl, prolisovaný česnek, sladkou a pálivou papriku. Pod opečené buřty přidejte nakrájenou cibuli, přidejte pivní směs a hodinu duste v troubě. Občas promíchejte a podávejte s pečivem. A na zapití? Pivo podle libosti!

Dobroty v pivním těstíčku

Perfektní chuti dosáhnete, pokud  nejrůznější suroviny obalíte v pivním těstíčku a poté osmažíte. Například britská klasika Fisch and Chips, tedy smažená ryba s hranolkami se připravuje právě v pivním těstíčku. Na pivní těstíčko existuje mnoho různých variant. Podívejme se, jak ho připravuje slavný Jamie Olivier. Připravte si hladkou mouku, světlé pivo, sůl, kypřící prášek, olej a vejce. Do misky nalijte pivo, rozklepněte vejce a přidejte olej a důkladně rozšlehejte. Suché ingredience smíchejte vedle a postupně přisypávejte do vejce s pivem tak, aby vzniklo těstíčko odpovídající konzistence, ani příliš řídké, aby z obalované suroviny stékalo, ale ani příliš hutné, aby odpadávalo. Takto můžete smažit nejenom tresku, ale i jiné ryby, například pstruha, candáta, či třeba kapra. Chutnat budou i takto smažené cibulové kroužky, kuřecí řízky, kuřecí paličky, či vepřové maso na řízky a panenku. Velmi zajímavé chuti nabudou olomoucké tvarůžky, které ponoříte do těstíčka a osmažíte. Díky pivu totiž těstíčko nakyne a tvarůžky pěkně obalí, takže nevytečou. Do těstíčka vám radíme přidat ještě papriku, která se s tvarůžky perfektně spojí. Známí kuřecí rarášci se také připravují ve variaci těstíčka s pivem. Kuřecí maso nakrájejte na kostičky a připravte si těsto z vejce, hořčice, škrobu, bylinek, prolisovaného česneku, soli, pepře a piva. Do směsi naložte kuřecí kostky a několik hodin nechte odpočívat. Poté rarášky usmažte na pánvi a zbavte přebytečného tuku na papírovém ubrousku.

Pivovarský, či pivní tokáň

Ačkoliv považujeme pivní tokáň za českou klasiku, pokrm pochází z Maďarska a je v zásadě podobný guláši. Tokáň totiž označuje místní specialitu z masa nakrájeného na proužky, které se dusí se zeleninou a přidává se do něj i smetana. Na rozdíl od guláše se do něj nepřidává paprika, obsahuje méně tekutiny, nepodává se s knedlíkem. Jako maso pro pivovarský tokáň lze použít například bůček, který nakrájejte na proužky velké asi jako malíček. Tyto proužky orestujte v kastrolu na sádle. Přidejte cibuli drobně pokrájenou, utřený česnek, mletý pepř, nové koření, trochu vody a pod pokličkou duste do měkka. Během dušení případně přilijte Až maso změkne, zasypte ho strouhankou a přilijte půl lahve piva. Nechte podusit a podávejte s rýží, nebo brambory.

Vepřové koleno s pivem

Vepřové kolenu se s pivem kamarádí opravdu pěkně. Pokud se navíc spojí ještě s medem a povrch kolena se nechá zkaramelizovat, odolat prostě nelze. Koleno je nejprve třeba dusit s pivem a zeleninou. Do hrnce s kolenem nalijte pivo, přidejte kořenovou zeleninu, bobkový list, nové koření, sůl a pepř, další vodu a vaříme do měkka. Po uvaření kolena vykostíme, vývar provaříme a zmenšíme jeho objem na třetinu, přidáme med. Maso z kolen grilujte a potírejte omáčkou.

Michaela Kadlecová