První očko - označené "1" - otevře víčko plechovky jen mírně, ale vytvoří uvnitř plechovky koncentrovaný tlak, který aktivuje bublinky v pivu. Uživatel tak může nalít požadované množství pěny do sklenice, než otevře druhé očko označené "2". Toto očko otevře víčko plechovky naplno a vytvoří plynulý tok piva bez pěny.
"Tímto způsobem lze nyní u piva v plechovce snadno dosáhnout sklenice s ideálním poměrem tekutiny a pěny 7:3, tzv. zlatého poměru," uvedlo studio. Svým výzkumem společnost Nendo zjistila, že vytvořením plechovky s menším počátečním otvorem zůstávají bublinky vzniklé poklesem tlaku soustředěny v úzké štěrbině. Studio také umístilo dvě kovová očka na víčku plechovky v opačných úhlech, aby je uživatelé mohli co nejsnadněji otevřít.
Pivní pěna je nezbytná pro lepší chuť piva. Vrstva pěny o dostatečné tloušťce funguje jako víčko, které zabraňuje kontaktu piva se vzduchem a zabraňuje uvolňování aroma, chuti a sycení a zvětrávání piva. Cílem studia bylo vytvořit plechovku, která dokáže produkovat stejně kontrolované množství pěny jako půllitr piva nalitý do sklenice v baru nebo restauraci. Nechme se tedy překvapit jestli se tato na první pohled poměrně jednoduchá, ale zajímavá inovace na trhu opravdu prosadí.
Fotografie: Masahiro Ohgami
Zdroj: Nendo
Ondřej Hampl