Knižní tip: Praxe výroby piva nejen v malých pivovarech

V současné době je na trhu množství knih popisujících konzervativní teorii výroby českého ležáku nebo naopak kreativní tvorbu receptů všemožných pivních stylů vyráběných v nespecifikovaných podmínkách domácího vaření či minipivovaru. Tato knižní novinka Ing. Tomáše Kinčla z Univerzitního pivovaru VŠCHT Praha se zabývá především praktickým pohledem na výrobu piva v minipivovarech a malých pivovarech se zaměřením na nástrahy reálného provozu.

Dalo by se říci, že knižní trh je v současné době nasycen (až přesycen) knihami o pivu. Můžete si vybrat z širokého množství titulů, které popisují teorii výroby českého ležáku nebo čtenáře naopak seznamují s kreativní stránkou výroby piva, tedy s praktickou tvorbou receptů podle různých pivních stylů a testovaných v jedinečných podmínkách domácích pivovarů či minipivovarů.

V této publikaci naleznete to nejlepší z obou přístupů. Můžete ji použít jako učebnici pivovarství a zároveň také jako základní materiál pro přípravu práce v pivovaru či dokonce jako příručku k řešení technologických problémů při výrobě piva.

V knize se setkáte především s praktickým pohledem na výrobu piva v minipivovarech a malých pivovarech se zaměřením na nástrahy reálného provozu.

Text je zaměřen převážně na pivovarskou praxi v České republice, popisovaná technologie se tedy orientuje zejména na pivní styl v Česku nejrozšířenější – světlý ležák. Autor však nezapomíná čtenáře seznámit s tím, jakým způsobem výroba světlého ležáku souvisí s výrobou tradičních svrchně kvašených piv a jak se od ní odlišuje. Moderní a specifické pivní styly jsou však v publikaci diskutovány pouze velmi okrajově. Čtenáři z praxe také ocení kapitoly věnované dalším nezbytným aspektům reálné produkce, jako je distribuce piva, legislativa spojená s jeho výrobou a ekonomická stránka celého procesu.

Ing. Tomáš Kinčl je odborným pracovníkem na VŠCHT Praha, kde na Ústavu biotechnologie zodpovídá za činnost univerzitního pivovaru. Po absolvování magisterského studia na Ústavu kvasné chemie a bioinženýrství se zaměřením na pivovarství a sladařství nastoupil v roce 2011 jako technolog výroby do pivovaru ve Velkých Popovicích (Plzeňský Prazdroj, a.s.; společnost SABMiller). Ve velkopopovickém pivovaru pracoval pět let a seznámil se s výrobou piva v průmyslovém pivovaru a nadnárodní společnosti. V letech 2016 a 2017 působil na pozici sládka v pivovaru Hubertus v Kácově, kde získal praktické zkušenosti s výrobou piva v menším regionálním pivovaru. Od roku 2017 pracuje a studuje na VŠCHT Praha, kde se věnuje produkci piva v experimentálním měřítku, vývoji nových postupů, výuce, kurzům a konzultační činnosti v oblasti pivovarství. Ze své pozice se také věnuje aktivitám spojených s propagací výroby piva v ČR a české pivní kultury doma i v zahraničí ve spolupráci s dalšími státními i soukromými subjekty. Během své praxe se mj. zabýval řešením technologických problémů při výrobě piva, vedením lidí, nastavováním parametrů výroby, zaváděním nových postupů a řídicích systémů nebo plnění legislativních a jiných požadavků souvisejících s výrobou piva.

Zdroj: tisková zpráva

Univerzitní pivovar VŠCHT Praha

Technická 1905/5, 160 00, Praha-Dejvice

Související novinky