Titul nejlepší výčepní plzeňského ležáku získala Klára Brodecká. Stala se první vítězkou v historii soutěže
Vítězkou 18. ročníku soutěže Pilsner Urquell Master Bartender se stala Klára Brodecká z brněnské restaurace The Erin’s Flag Irish Pub. Poprvé v historii si tak titul nejlepší výčepní odnesla žena. Prestižního klání se letos zúčastnilo rekordních 256 výčepních z celé České republiky. Nejúspěšnější z nich si odnesla trofej, ikonickou zástěru a symbolických 1842 EUR podle roku uvaření první várky piva Pilsner Urquell. Ocenění „Výčepní legenda“ za celoživotní přístup k řemeslu výčepních získal Tomáš Weissgráb z restaurace U Bohuslavů. Čestný titul Honorary Connoisseur, který je každoročně udělován osobnosti, která šíří dobré jméno plzeňského piva v Česku i ve světě, obdržel ekonom Tomáš Sedláček. Soutěž Pilsner Urquell Master Bartender dlouhodobě přispívá k rozvoji české pivní kultury a zvyšování kvality čepovaného piva v Česku.

Studenti navrhli prototyp digitálního sluchového zařízení v pivovarnickém provozu „Digital Ear“ a stali se vítězi studentské soutěže EuroTeQ Collider na ČVUT
Na Fakultě elektrotechnické ČVUT v Praze se 29. dubna uskutečnily závěrečné prezentace projektů, které vznikly v rámci projektového předmětu EuroTeQ Collider. Samotné zadání vzešlo od průmyslových partnerů ČVUT a aliance EuroTeQ. Navržená témata se vázala k výzvě „Enhanced Connections for Sustainable Futures“, která byla dále rozdělena do kategorií People, Nature a Technology. Odbornou porotu nejvíce zaujaly projekty Anomaly Pulse Masters a SensWise, které řešily zadání od společnosti Pilsner Urquell (Asahi). Tématem této výzvy byla automatická detekce anomálií v pivovarském provozu, měřená na základě změny hladiny hluku. Jako nejlepší práce byl vyhodnocen projekt Anomaly Pulse Masters, který se zabýval tématem „Digital Ear“. Studenti svůj projekt postavili na monitorování zvuku a filtrování hluku pomocí systému YeastBeast. V praxi bude zařízení fungovat tak, že v momentě, kdy systém detekuje nestandardní zvuk, se spustí alarm. Implementovaný software bude využívat strojové učení tak, aby uměl rozeznat různé odchylky od normálního charakteru zvuku, kterou mu definuje obsluha výrobní linky. Všechny tři vítězné týmy ve dnech 8. až 10. června představí svá řešení na mezinárodní soutěži EuroTeQaThon v Paříži, kde se utkají s ostatními studenty z partnerských univerzit.

Velkopopovický pivovar oslaví 150 let
V pivovaru ve středočeských Velkých Popovicích se pivo vaří bez přerušení už 150 let. Oslavy výročí, jejichž součástí budou například speciální prohlídky pivovaru nebo pivní speciál Kozel Majstrštyk, vyvrcholí v areálu pivovaru 8. června na Dni Kozla.

Ochutnávka pivních speciálů uvařených z exkluzivní směsi chmelů Pink Boots 2024
V České republice se již počtvrté odehrála celosvětová akce Pink Boots Collaboration Brew Day. Ke společnému cíli, tedy uvařit speciální pivo na podporu všech žen, především ale žen či nebinárních osob pracujících v pivovarnictví a v alkoholovém průmyslu obecně, se letos připojilo rekordní počet celkem 15 pivovarů a také několik domovarníků z celé republiky. Oficiální Pink Boots Collaboration Brew Day proběhl 8. března na Mezinárodní den žen, ale pivovary si svou várku mohou uvařit kdykoli během letošního roku. Finální ochutnávka „růžových piv“ se uskutečnila 29. dubna tradičně ve spolupráci s americkou ambasádou v Praze v Americkém centru. Tuto slavnostní akci a ochutnávku kolegové z redakce sice navštívili, ale žádný článek mě zatím nedodali, takže si holt můžete přečíst aspoň naši reportáž z loňska tady. Tématu Pink Boots se budeme na našem webu určitě ještě věnovat a kdoví třeba se nám konečně podaří zrealizovat i dlouho plánovaný seriál v rámci kterého představíme jednotlivé sládkové, které mají letošní „růžová piva“ na svědomí.




Vinohradský pivovar oslavil první rok provozu nové pobočky v Káraném
Tento krok, který se uskutečnil před rokem, přinesl pivovaru rozšíření jeho výrobních kapacit a umožnil mu zachovat stálou kvalitu svého piva po celý rok. Aktuálně zde vaří své světlé ležáky včetně lehké Káranské 9 z artézské vody. V dubnu loňského roku Vinohradský pivovar oficiálně zahájil výrobu ve svém novém pivovaru v Káraném, který byl vybudován na místě bývalé sodovkárny. Volba lokality Káraného byla pečlivě zvážena z logistického hlediska a z důvodu kvalitní dostupnosti vody, která je klíčovým faktorem pro výrobu piva. Výstav Vinohradského pivovaru je nyní více než 9 000 hektolitrů za rok.„Rozšíření naší výrobní kapacity do Káraného byl logický krok, neboť naše poptávka po ležácích stále rostla a kapacita původního pivovaru na Vinohradech již nestačila. Volba Káraného byla ideální nejen kvůli tradici výroby nápojů v této lokalitě, ale také díky kvalitním zdrojům vody, které jsou zásadní pro kvalitu našeho piva. Kapacita nového pivovaru je až 15 000 hl, což je dvojnásobek výstavu pivovaru na Vinohradech,” říká Dan Hojdar, výrobní ředitel Vinohradského pivovaru. Na Vinohradech byla zachována produkce, vaří se zde všechna svrchně kvašená piva a nejrůznější speciály. „Po roce fungování můžeme spokojeně konstatovat, že Káraný splnil naše očekávání, získali jsme dostatečnou kapacitu, která nám umožní garantovat co největší možnou stabilitu a stálost kvality našeho piva v průběhu celého roku. To je důležité vzhledem k nadcházející letní sezoně. Se sezónností piva, vyšší poptávkou v letních měsících a tlakem na rychlost výroby totiž bojuje snad každý pivovar, včetně těch největších,“ doplňuje Hojdar.

Léto v Prazdroji letos začne už v půlce června
Na patnáct letních večerů s koncerty tuzemských kapel a dalším kulturním programem se mohou letos těšit návštěvníci festivalu Léto v Prazdroji. Aktuální 21. ročník nabídne hned několik novinek. Poprvé odstartuje již v sobotu 15. června Gambrinus Rock Festem s vystoupeními čtyř kapel. Následovat budou tradiční prázdninové čtvrteční bigbítové koncerty a také středeční akce s hudbou, mluveným slovem, filmovou projekcí či oblíbeným hospodským kvízem. Léto v Prazdroji na nádvoří Plzeňského Prazdroje potrvá až do 29. srpna.

Pivní novinky z pivovarů
Antoš
Bohemia Hop Hop Hop!
Milují suché skákání (rozuměj dry hopping), české chmely a fandění českým sportovcům. A všechno to spojili právě v tomhle Czech Pale Ale. Pivem ale také skládají hold jejich dvornímu dodavateli žateckého chmele Bohemia Hop. Chmelili triem Kazbek cryo, Saturn a Premiant.

Do třetice jahoda z Antoše
Pamětníci si zřejmě vzpomenou na Strawberry Cream, fajnšmekři pak i na Strawberry Shake... Sládek Martin přišel s nápadem navázat na jejich jahodová piva a posunout jahodu zas o kousek dál. Takže vznikla Strawberry Gum. Pivo, u kterého vás po prvním doušku automaticky napadne, jestli se dá z téhle žvejky udělat bublina.

Přilétá Hubený netopýr
Kooperace s Davidem Mášou z Pivovaru Máša, prvním sládkem Antoše a tvůrcem legendy Tlustý netopýr. Hubený netopýr voní jako tmavé pečivo, pomeranče a třešně. A chuť? Představte si, že jíte žitný chleba s marmeládou z červených pomerančů. Tak to je přesně tohle pivo. Hutné sladové tělo, svěžest citrusů, sladkost třešní a chmelová, trochu bylinná hořkost. Tenhle netopýr je možná hubený, ale pořád je to pořádné pivo k večernímu posezení.

The Barn Beer Co.
Good vibes 18,5⁰, thiolized double NEIPA, collab s Browar Nepomucen.
Před nějakou dobou Barn oslovil Pawel z dobře známého polského craftového pivovaru Nepomucen, který na tamní scéně patří k naprosté špičce. Stačilo pár mailů a vznikla receptura na tuto unikátní, silnou double NEIPA, která je zaměřena na aroma získané z tzv. thiolů. To jsou aromatické sloučeniny, které jsou obsaženy ve vázané formě například ve sladu i chmelu, hlavně ale v produktu, který u této várky použili. Tím je Phantasm powder, prášek získaný ze slupek vinné révy odrůdy Sauvignon Blanc. Při použití správného kamene pivovarských kvasnic, jako v tomto případě White labs Tropicale blend (WLP 077) a vhodných chmelů (použili Nelson Sauvin, Citra, Hallertau Blanc) se jejich schopnost uvolnit vázané thioly projeví explozí exotických chutí připomínající zralou mučenku, mango, ananas a další sladké tropické plody. Toto pivo je velká limitka, pro český trh mají jen necelých 500 ks plechovek a sudy se objeví jen na několika vybraných místech. Naraženo už mají třeba v Sedm stupňů v pražském Karlíně.

Břevnovský klášterní pivovar sv. Vojtěcha
Na Břevnově vyslyšeli tužby zákazníků, a tak hlásí, že Letní Adalbert ALE 8 % je stočen v lahvích i sudech a čeká na své zájemce. Doplnili také sortiment a stočili (staro)nová piva:
- Pšeničnou 11 % = super osvěžení nejen do tepla
- Pivní šamp 9 % = sekundárně dokvašované pivo sektovými kvasinkami
- NEIPA 13 % = kombinace chmelů Simcoe, Citra a Mosaic vytváří super synergii


Clock
Orange NEIPA
Evokuje Vám šťavnatost rozpůleného pomeranče léto? A co když je ta půlka v plechovce session NEIPA s názvem Orange? Tak to už je tuplem léto. Ovesné a pšeničné vločky, pomeranč a trojice chmelů Strata, Nelson Sauvin a Idaho 7 tvoří dohromady plný, ale zároveň lehký a osvěžující zážitek. Doporučují perfektně vychlazené.

Rye Session IPA
Přivítejte odlehčenou letní session verzi Rye IPA. Chmelení pro oblíbenost zachovali, a to ve dvojici Citra a Nelson Sauvin. Pokud se chystáte na víkend, pak si tuhle jedenáctku s sebou nezapomeňte zabalit.

Dva kohouti
Operace Kyseláč 11°
14.5. proběhla narážečka Operace Kyseláč. Dva kohouti opět spojili síly s Vítem Samkem a výdělek z várky poputuje na humanitární pomoc Ukrajině. Základ tvoří kohoutí kyseláč, doplněný o višňové a třešňové pyré, ovoce zvolené pro jejich typický ukrajinský charakter. slad: plzeňský, ječmen, chmel: ŽPČ, abv: 4,2 %, IBU: 20



Místní puk
Se startem hokejového MS narazili u Dvou kohoutů pivo Místní Puk, 11° lehce navoněný ležák, který vás dostane do správné fandící nálady. K tomu všemu otevřeli také venkovní výčep, kde vám Místní Puk čepoval Dan, který pivo vařil. slad: plzeňský, ječmen, chmel: Sládek, ŽPČ puky, Ceres WH a DH, abv: 4,6 %, IBU: 30


za8DVANÁCT 12°
Rok se s rokem sešel a stejně tak U dvou kohoutů s kamarády z Prahy 8, aby již tradičně uvařili za8DVANÁCT. A od pátku 10. 5. je tento za studena chmelený 12° ležák na čepu ve všech hospodách, které se na něm podílely. Nápad vznikl za covidu na podporu místních podniků a stal se z toho oblíbený každoroční rituál. Letošní várka je obohacena o českou odrůdu chmele Juno, dodávající pivu tóny citrusů, tropického ovoce a koření. slad: plzeňský a ječmen, chmel: ŽPČ a Juno, abv: 5 %, IBU: 35.

Lomnický pivovar opět přichází s pšeničným speciálem Weizen 11 Rudiš
Podkrkonošský řemeslný pivovar, který od roku 2019 po více než 60 letech obnovil již více než 560letou tradici vaření piva v Lomnici nad Popelkou, začátkem května opět uvařil limitovanou várku letního pšeničného Weizen 11 s tváří slavného lomnického rodáka, spisovatele, dramatika, scénáristy, hudebníka a podporovatele pivovaru Jaroslava Rudiše na etiketě. Lomnický Weizen či Weissbier je světlé osvěžující pšeničné pivo bavorského typu, které je charakteristické vysokým řízem, suchým dojezdem a osobitým banánovo-hřebíčkovým kvasničným charakterem. Do tohoto piva použili 70 % pšeničného sladu a speciální kvasnice svrchního kvašení. Pro zvýraznění chuti si můžete dát k pivu do sklenice plátek citrónu. 11 % EPM, 4,6 % alk., 14 IBU.



Mazák
Skeleton Brut IPA
Lehké, světlounké pivo, vařené s velkým podílem rýžových vloček, do kterého ve fázi rmutování přidali speciální enzym. Díky němu prokvasilo téměř do sucha. O výrazné ovocné aroma se postaraly chmely Talus, Nelson Sauvin a Hallertau Blanc. EPM: 13 %, Alkohol: 6,9 %, Hořkost: 20 IBU

Saturn Single Hop Ale
V nejnovějším pivu využili novošlechtěný chmel Saturn, který byl registrován v roce 2022. Tento chmel dodává pivu jedinečný chuťový profil: citrusové a tropické ovocné tóny, které vás okamžitě okouzlí. EPM: 13 %, Alkohol: 5,5 %, Hořkost: 40 IBU

11 Wai-iti IPL
Edici pivního stylu IPL obohatili o novinku s novozélandským chmelem Wai-iti. Tento výrazně aromatický světlý ležák oslní neotřelými nádechy citrusů, broskve a meruněk, přinášející nevšední zážitek. EPM: 11 %, Alkohol: 4,5 %, Hořkost: 37 IBU

Nachmelená opice
ABRO&TALUS HAZY PALE ALE 12 % je nová žhavá, ale svěží letní novinka. Zakalené a lehčí NEIPY (říkají jim HEJZINY) jsou opravdu velkým fenoménem v zahraničí a poslední dobou i u nás. Do téhle novinky nacpali velkou dávku amerických superodrůd SABRO a TALUS. Sabro to je tropické ovoce až kokos a Talus krásná mandarinka a citrusy.

Parovar
OTEC SLASTI – KAREL IV – 12 IPA
OTEC SLASTI. Karel IV, kterého zná snad úplně každý, jako našeho nejznámějšího panovníka, byl mimo jiné milovník piva. A když se ho zeptali, jaké má nejraději, tak odpověděl, že ….. no a tak mu ho uvařili. A každý den si dá svoje 4 kousky tohoto báječného nápoje. Hořká a voňavá, královská IPA přináší sametový pocit v ústech. Slady a chmel český, pro českého krále, ale na vůni i něco importovaného. Příjemné aroma citrusu a grapefruitu. IPA – EPM 12, světlé pivo, svrchní kvašení, obsah alkoholu: 4,9 % obj., vícestupňová infuze, IBU 44, EBC 8.

Sibeeria
Good News
Alcohol-Free Hazy Pale Ale, 6° Plato, 0,5 % ABV. Sibeeria představila svůj první nealko ejl. Lehký sladový základ a příjemně vyvážená chmelová hořkost. Osvěžení, které si může dopřát každý, kdo si chce dát nealkoholický nápoj, ale přesto má chuť na pivo a americké chmely zvlášť - základem je aromatická Cryo Citra. Uhasí žízeň a nechá mysl střízlivou.

I Love the Smell of Riwaka in the Morning
Single Hop NEIPA, 16° Plato, 6,8 % ABV. Luxusní, exkluzivní, omamná. Riwaka je chmelová odrůda z Nového Zélandu, která už dosáhla téměř legendární status nejen pro svoje intenzivní, osobité aroma, ale také nedostupnost. V Siberii ji použili na pěkně krémovou NEIPU, která umožní se s tímhle chmelem blíž poznat. Jeho vysoký obsah olejů se jasně projevuje prostřednictvím mimořádně sladkého aroma plného citrusů a peckovin.

Vernal Fusion
DDH West Coast Pilsner, 11° Plato, 5 % ABV. Krásné zlaté pivo, příjemně hořké a jemně ovocné — moderní interpretace českého plzeňského ležáku. V Sibeerii použili novozélandský i americký chmel k vytvoření ovocného aroma, které doplňuje, ale nepřebíjí charakter ležáku.

I love the Smell of HBC 630 in the Morning
Single Hop NEIPA, 17° Plato, 6,7 % ABV. Série jednochmelových piv se v Sibeerii hezky rozjela a baví je hledat vždy ten správný recept na představení svých oblíbených odrůd. HBC 630 patří zatím k těm méně známým chmelům, ale jsou přesvědčeni, že si zaslouží víc pozornosti, a proto nabízí možnost se s ním lépe poznat. Tato experimentální odrůda je známá komplexním, ovocným aroma, kterému dominuje peckové a bobulové ovoce s téměř krémovým charakterem, díky kterému evokuje bonbóny. Aby ještě lépe vyniklo, rozhodli se ho postavit jen na humnovém plzeňském sladu se špetkou světlého karamelu na zvýraznění sladkých prvků aroma.

Hop Elixir: Riwaka, Simcoe Cryo, HBC 586
Session NEIPA, 13° Plato, 4,9 % ABV. Napijte se kouzelného elixíru a vydejte se na chmelovou výpravu s trojicí společníků: exotickou Riwakou, osvědčeným válečníkem Simcoe Cryo a novým tajemným hrdinou HBC 586. Užijte si dávku maracuji, grapefruitu, citronu a tropického ovoce. Světlý sladový základ zajišťuje svěží zážitek od prvního loku po poslední doušek.

Trilobit
BuQičák je tu opět zpět. Byl naražen jako každý rok na Mezinárodní den proti homofobii a transfobii v pivnicích Aliance P.I.V. Bukvičák jak již znalci vědí je růžový witbier.

Vinohradský pivovar
Weiss 11
Nazrál čas na pšenici, je tu Weiss 11. Tohle vyladěné pivo s nadpolovičním podílem pšeničného sladu se krásně snoubí s teplým počasím. Je lehké, dobře pitelné a má typickou chuť i vůni banánů, citrusových plodů a hřebíčku. Weiss 11 je světlé svrchně kvašené pšeničné pivo bavorského typu. Pro jeho výrobu použili 55 % pšeničného sladu, který doplnili ječným. Pro svoji pitelnost a osvěžující chuť patří tato „pšenice“ k oblíbeným a vyhledávaným letním pivům. Weiss 11 zakváší speciálními kvasnicemi určenými pro pšeničná piva. Právě tyto kvasnice, pšeničný slad a jemná hořkost chmele Sládek dodávají Weiss 11 jeho typickou chuť a vůni banánů, citrusových plodů a hřebíčku. Jako všechna piva z Vinohradského pivovaru je nefiltrované a nepasterizované. K dostání v plechovkách i na pípě v Restauraci Vinohradský pivovar. ABV: 4,5 %, EPM: 11


Ondřej Hampl (s využitím TZ, webů a FB pivovarů a pivnic)