Na skládkách skončí půl miliardy plechovek ročně, problém pomůže vyřešit jejich zálohování
Každý rok na tuzemských skládkách a ve spalovnách skončí půl miliardy plechovek, tedy přes 11 000 tun kovových obalů v hodnotě takřka půl miliardy korun. Přitom by se díky prakticky nekonečné recyklovatelnosti hliníku mohly do systému vracet. Řešení nabízí plánovaný systém zálohování PET lahví a plechovek. Pivovarnický sektor má dlouholeté pozitivní zkušenosti se zálohováním vratných pivních lahví. Český svaz pivovarů a sladoven připomíná, že rozšíření zálohování také na plechovky a PET lahve přinese řadu ekonomických benefitů a výrazně sníží uhlíkovou stopu obalových materiálů. V situaci, kdy podobné systémy zavádí všechny okolní země, pomůže zálohový systém zachovat konkurenceschopnost českých pivovarů v evropském kontextu. Zkušenosti z jiných zemí ukazují, že zálohování výrazně zvyšuje míru recyklace a snižuje množství odpadu v přírodě. Podle plánů Ministerstva životního prostředí by systém mohl fungovat od roku 2027. „Německo už zálohuje přes 20 let, Slovensko poslední tři roky, Polsko a Rakousko se k nim přidají od ledna příštího roku. Česká republika tak bude obklopena zeměmi, ve kterých budou nápojové obaly uzavřeně cirkulovat,“ vysvětluje Tomáš Slunečko, ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven, a dodává: „To povede ke snížení množství dostupného recyklovaného PETu a hliníku, který pivovary potřebují k výrobě nových obalů, a ve svém důsledku k ohrožení konkurenceschopnost českého pivovarnictví v Evropě.“
Zavedení zálohového systému na PET lahve a plechovky umožní velkou část tohoto jinak ztraceného materiálu vysbírat, recyklovat a znovu využít na výrobu nových pivních plechovek. „Systém zálohování pomůže vracet materiál zpátky do oběhu a pochopitelně bude mít pozitivní dopad i na životní prostředí. Až 97 % hmotnosti plechovky lze využít pro výrobu nového obalu, přičemž se při zpracování recyklátu spotřebuje až o 95 % méně energie než při výrobě z nové suroviny. I po započtení ostatních dopadů má plechovka z recyklovaného materiálu až o 80 % nižší uhlíkovou stopu v porovnání s výrobou nové plechovky,“ uvádí Michal Voldřich, prezident Českomoravského svazu minipivovarů.

Kbelský pivovar
Na čepu je nová várka Jepice „Lucie“. Loral a Citra na studené chmelení jsou dva americké chmely, kterým to spolu neskutečně ladí jak v chuti, tak v aroma. Sotva začali první hosté ochutnávat, rozvířily se v Kbelském pivovaru pozoruhodné teorie. Někdo popisuje, že cítí dominanci limetky a červených hroznů, někdo se dušuje, že cítí grep s borovicí, jiný zase citrusy se špetkou heřmánku. Doporučujeme vyzkoušet na vlastní hrdlo.

Pivovar Krušnohor
West Coast IPA 14° 6,4% Hocus Pocus edition!
Dlouho očekávané se stalo skutečností a první společné pivo s Hocus Pocus beer je tady. Tato dosucha prokvašená WCIPA je postavená pouze na plzeňském sladu a troše pšenice, aby co nejlépe vynikly chmely Idaho 7, Nelson Sauvin a Riwaka. Tyto chmely propůjčily pivu výrazný pryskyřičný charakter a tóny tropického ovoce, jako jsou například maracuja, mango či ananas. Dále ucítíte angrešt hroznové víno a mandarinky. K mání ve všech dobrých pivotékách. Je to limitka a velmi dobře pitelná.


Dva kohouti
Co může být lepší než Místní pivo? Asi už jen, když se k němu přidá jídlo. Tohle jedinečné spojení znovu ožije v úterý 25. února na třetím Kohoutím pexesu. Sládek Lukáš Tomsa uvaří různé druhy Místních piv a kreativní šéfkuchaři Ambiente k nim navrhnou unikátní sedmichodové degustační menu. Vstupenky najdete na darkovapoukazka.ambi.cz.


Pivovar Mazák
Susa - Salty Sumac Saison
Víte, co vznikne, když se spojí tradiční pivní styl Saison, špetka soli a tajemné koření Sumac? Susa je svěží a lehce kyselý Saison, který osvěží každého milovníka nevšedních chutí. Sumac dodává pivu jemně citrusovou, ovocnou kyselost, zatímco sůl podtrhuje jeho svěží charakter a dokonale vyvažuje všechny chutě. Perfektní volba na večer s přáteli nebo gurmánský zážitek doma! A co je vlastně Sumac? Je to koření pocházející z Blízkého východu, vyráběné z plodů škumpy. Jeho jedinečná kyselá a ovocná chuť dodává pivu exotický nádech, který vás překvapí.


Pivovar Balík
Rodinný pivovar Balík, který se nachází v krásné přírodě na okraji Jižních Čech, nedaleko hory Blaník, ve vesničce Vosná, uvařil extra světlý ležák s názvem Hoblík. Pivo se vaří primárně pro SAMOTU HOJŠÍN a název vznikl spojením HOJŠÍN a BALÍK. Vyznačuje se lehkým sladovým tělem s nižší plností, jemnou výraznou hořkostí a hustou bílou pěnou. Chmelí ho natřikrát pouze českým chmelem. Obsah alkoholu 4,5% Obj.

Ferdinand vítězem v První pivní extralize
Světlý ležák Premium od Pivovaru Ferdinand se umístil na prvním místě v soutěži První pivní extraliga (PPE). Stal se tak nejlepším ležákem v České republice pro rok 2024. V loňském roce to bylo již 15. finále soutěže PPE. „Světlý ležák Premium si svou pozornost získal již v semifinále a zachoval si špičkovou úroveň v průběhu celého roku, protože základní kola jsou od sebe několik měsíců," říká Ladislav Jakl, prezident PPE. Součástí hodnotitelské komise jsou nadšenci i absolventi pivovarnických oborů na SPŠPT Podskalská a VŠCHT v Praze.
První Pivní Extraliga je občanské sdružení, které od roku 2010 degustuje světlé ležáky z českých, moravských a slezských pivovarů. Zabývá se odbornými degustacemi i propagací kvality a rozmanitosti na českém pivním trhu. Sdružení pořádá v průběhu roku 5 základních degustačních kol, dvě semifinálová a jedno finálové kolo.


Pivovar Antoš
To jest Zajebiste! Neortodoxní interpretace tradičního polského pivního stylu Grodziskie v podání sládka Martina. Kouřové aroma a chuť ale každopádně tomuhle pivu nechybí! A proč Chmielowe? Protože jednu část várky Martin dry hoppoval Kazbekem Cryo. A proč Debowe? Protože druhou část várky nechal poležet na dubových chipsech. Na zdraví Zajebiste!


Vypustili Dragona
Když tohle valentýnské pivo vaří, žádnou romantiku v tu chvíli nečekejte, v pivovaru to vypadá jak na vesnické zabijačce. Porážka červeného dračího ovoce ale ve výsledku stojí za to. Protože nyní přichází prostor i pro tu romantiku. Dragon Love, NEIPA s nádhernou přírodní růžovou barvou právě po přidaném dračím ovoci, je totiž pro den sv. Valentýna jak dělaná. Chmel Galaxy ze sklizně 2024 je nádherný a společně s dračím ovocem vytváří opravdu nevšední chuťový zážitek.


Pivovar Clock
Pro ty, co chtějí v únoru normálně lejt, mají v potštejnském Clocku připravenou odlehčenou Session Rye IPA chmelenou Citrou a Nelson Sauvinem. Kvitujeme!
Naši reportáž z pivovaru Clock si prohlédněte tady: Pivovar Clock - fotoreportáž

Nová kooperace létajícího sládka Budvaru Aleše Dvořáka s měšťanským pivovarem Kojetín
Výsledkem nové spolupráce létajícího sládka Budvaru Aleše Dvořáka, ve které s vybranými českými řemeslnými pivovary a minipivovary vaří vždy společně limitované edice pivních speciálů, tentokrát s měšťanským pivovarem Kojetín, je pivo Solar System, což je robustní a výrazně chmelová Double IPA s moderním českým twistem. Intenzívní tóny citrusů, tropického ovoce a smůly/pryskyřice jsou dokonale vyvážené pevným sladovým tělem, které udržuje vysokou hořkost pod kontrolou. Vařená výhradně z českých chmelů, představuje pivo s unikátním charakterem. Narážečka piva Solar System se uskuteční ve středu 29. ledna od 17:00 ve Výčepu Na stojáka Pekanda v Brně za účasti sládků Jiřího Čejky z Kojetína a létajícího sládka Budvaru Aleše Dvořáka.


Sibeeria Tap Room v Tokiu
První Sibeeria Tap Room otevřel vysočanský minipivovar Sibeeria loni v lednu v Praze a brzy po svém otevření se tento pivní bar již pevně etabloval na pražské craftové barové scéně a je vyhledávaným místem nejen fanoušků pivovaru Sibeeria. Letos v lednu otevírá Sibeeria druhý Sibeeria Tap Room, ale je mnohem dál, než by mnozí čekali. Najdete ho totiž až v největším japonském městě, v Tokiu. První čepované pivo si zde dají zákazníci 31. ledna. Pro všechny, kdo snili o návštěvě Japonska, je to možná další důvod koupit si letenky a vyrazit. No, a příště prý Sibeeria otevře zase něco trochu blíže, prý třeba v Brně...do té doby si zajděte na výtečné pivo z portfolia Sibeerie do jejich Sibeeria Tap Room v centru Prahy (Soukenická 4, Praha 1). Otevřeno mají každý den od 15 až do 2 hodin.



Hot tip kam na dobrý pivo
Sice už jen pár dní do konce ledna, ale ještě to stíháte. V pondělí až pátek 15.00 - 17:00 hodin najdete v pivovaru Bubeneč (Bubenečská 321/33, 160 00 Praha 6-Bubeneč) HAPPY HOURS na piva. Pivo 0,4l za 60 Kč a pivo 0,2 za 40 Kč. Tak šup na pár orosenejch kousků do Bubenče! :-)

Ondřej Hampl (s využitím TZ, webů a FB pivovarů a pivnic)