Kbelský pivovar obhájil titul KRÁL PRAHY mezi ležáky
Poprvé v historii soutěže, kterou pořádá První Pivní Extraliga, se stalo že nějaký pivovar bodoval opakovaně. Kbelskému pivovaru se to povedlo s ležákem 12 pilotů hned 2x po sobě za uplynulé roky 2023 i 2024. Ocenění si v Kbelích váží o to víc, že v porotě nejsou nějací samozvaní pivní skautíci, ale autority, které mají něco napito. Právě tahle přísná porota vyhodnotila kbelský světlý ležák 12 pilotů ve slepém testování jako nejlepší mezi 38 hodnocenými pražskými minipivovary. Navíc 19. ledna oslavil Kbelský pivovar 6. narozeniny, takže v neděli i v pondělí 20.1 u nich budou všechna PIVA NA ČEPU ZA POLOVIC!





Břevnovský klášterní pivovar sv. Vojtěcha
Dne 14. ledna roku 993 byly posvěceny provizorní stavby Břevnovského kláštera. Toho stejného dne, ale roku 2018, byl p. Petr Prokop Siostrzonek O.S.B. uveden do úřadu arciopata Břevnovského kláštera. A právě od roku 2018 vaří v Břevnovském klášterním pivovaru pravidelně Opatský ležák. Tento ležák se od jejich Benedicta 12 % liší použitými slady, chmely i kvasinkami. Kombinace chmelů Bohemie a Harmonie, vytváří příjemné kořenito-květinové aroma a dává jiný charakter hořkosti, než známe u Žateckého červeňáku. Kvasinky pivo více prokvasily, proto nám hořkost přijde intenzivnější. Od 14. ledna mají Opatský ležák nově i v plechovkách.


Pivovar Strahov a restaurace Sv. Norbert
Úspěšná spolupráce pivovaru Strahov s rodinným pivovarem Zichovec pokračuje v podobě oblíbeného piva Germknödel Bock, které se vrací v nové podobě. Toto pivo je inspirované slavným bavorským dezertem, knedlíkem plněným povidly nebo borůvkami, podávaným s vanilkovou omáčkou a posypaným mákem. Zatímco loňská verze obsahovala povidla, letos se rozhodli pro borůvky, které pivu dodávají na Bock nezvykle svěží chuťový profil. Na čepu od 14. ledna na Strahově v restauraci Sv. Norbert a samozřejmě také v plechovkách.




Pivovar Antoš
Tekutá verze slavného zákusku. Na stůl se právě servíruje Banana Split. Ale místo na dezertním talířku je v pivním skle. Sládek Martin vzal totiž všechny chutě tohohle klasického dezertu a doslova je přelil do sklenice. Nejprve je tu svěžest banánů a jahod, nastupuje dezertní stránka, vanilka a laktóza dodávající krémový charakter a na závěr přichází jemný dotek lískového oříšku s čokoládou, který zůstane na patře, jako když si dáte poslední sousto Banana Split. EPM 22 % hmotn. Obsah alkoholu: 7,5 % obj.


Imperial Stout od Mazáka je zpět
Po delší době jsou v pivovaru Mazák zpátky s pivem, které vás vezme na pořádnou chuťovou výpravu – Imperial Stout! Robustní tělo, střední hořkost, jemné aroma chmele, likérové tóny, pražená vůně i chuť a dlouhá čokoládová tečka. Tohle je pivo, které se pije pomalu, s respektem a radostí, a přitom vás nutí k dalšímu doušku.


Létající pivovar Falkon
Už jste ochutnali Trainspotting 2? V sérii Trainspotting ve Falkonu spojují tradiční britské slady a moderní přístupy k chmelení. Pro "dvojku" vybrali Crisp No. 19 ze sladovny Crisp Malt, výrazný humnový slad, který díky pomalému hvozdění (sušení) dodává pivu specifickou aromatiku a vyšší plnost. Na něj navázali trojící chmelů Jester, First Gold a Lotus, které do piva distribuují tóny pomerančové dužiny, grepu, rybízu a vanilky. Říz je mírný a chuťový profil doprovází jemná mineralita.


Únětický pivovar
V sobotu 15. února 2025, proběhne v Únětickém pivovaru masopustní veselice, kterou na výčepech tak jako vždy doprovodí masopustní speciál 16°Bockbier. Tento speciál uvařili hned jak číslovka na konci letopočtu vyměnila čtyřku za pětku, aby měl dostatek času na odležení. Pivo se vyznačuje vysokým obsahem alkoholu okolo 6,5 %. Díky tomu v zimě opravdu zahřeje a bavorští mniši ho v postním období konzumovali, protože nahrazovalo v jídelníčku maso i jiné potraviny, které jsou v tomto období zapovězeny. Tento druh piva má z principu sladovější tělo, i když v Úněticích zase ne tolik jak je běžné. Je to dáno tím, že chuťová plnost je vyladěná tak, aby se perfektně doplňovala s hořkostí, která je naopak u jejich Bočku vyšší, než je obvyklé. Přesto není drsná, ale příjemně pohladí jazyk. Obě tyto složky chuti se vzájemně doplňují, a tak dávají místnímu Bocku výbornou pitelnost. „Masopustní Bock je silný mok, kdekdo si ho pamatuje celý rok“.

Pivovar Clock
Únor bez alkoholu s nealko pivem Clock! Blíží se měsíc únor, kterému kvůli nepití alkoholu říkáme suchý. No a v Potštejně jsou na něj připraveni! Mají naplněny 4 nealko piva, která od tohoto týdne začnou distribuovat. Ke stálicím jako je Krystus, Nana a Lazarus přidávají novinku v podobě nealko ležáku Leviticus. Nealko ležák chmelený Žateckým poloraným červeňákem. 6° Plato, 0,5% VOL., 10 EBC, 35 IBU.


Pivovar Chroust
Superdelic² 12° (New England Pale Ale 5,1% alk.). Chmel Superdelic je poměrně novou zářivou hvězdou na pivním nebi. Tato odrůda z Nového Zélandu pivu dodává krom tónů tropického ovoce a citrusů i krásnou linku červeného rybízu, lesních jahod a malin. Chmel zakomponovali do lehkého piva v New England stylu. Má tedy sametový projev s nižší hořkostí s krásně ovocným profilem.


Tip kam na dobrý pivo
Od nového roku jsme se v redakci rozhodli naši pravidelně nepravidelnou rubriku pelmel z pivovarů a pivnic jednak připravovat opravdu pravidelně minimálně jednou za měsíc (pokud bude čas a zajímavé novinky, tak možná i častěji) a na závěr rubriky vždy přidáme tip na nějaký zajímavý pivní podnik, hospodu, restauraci nebo bar, který nás něčím zaujal. Jako první letošní tip kam na dobrý pivo jsme vybrali žižkovskou hospůdku a bar U Habásků (Husinecká 29), pojmenovanou po rodilému Žižkovákovi panu Habáskovi, kterého můžete znát z knihy Muži v ofsajdu od Karla Poláčka. Na čepu zde mají opravdu výtečnou desítku, kterou pouze pro ně (jinde ji tedy neochutnáte!) vaří plzeňský řemeslný pivovar Raven pod názvem Ofsajd 10, kterou ve stálé nabídce doplňuje Raven 12 a další pivní speciály pak střídají dle aktuální nabídky. Skvělé pivo, krásný bar, příjemná atmosféra, dole v basementu občas koncerty, či jiný kulturní program … tady se vám prostě bude líbit.



Ondřej Hampl (s využitím webů a FB pivovarů a pivnic)