Zeptali jsme se tedy několika minipivovarů a jejich sládků co pro letošní parné léto navařili a jakými sezónními pivními speciály a chutěmi tak můžeme svlažit naše vyprahlá hrdla. Níže přinášíme pár tipů na zajímavé letní speciály z českých řemeslných minipivovarů. Trendem letošního léta jsou piva, která v parnu neunaví, ale osvěží, tedy lehčí letní piva s nižším obsahem alkoholu, s bohatou ovocně-chmelovou chutí a osvěžující vůní, snadnou pitelností a nealko piva!
Sládci minipivovarů využívají široké možnosti experimentování s různými chutěmi a ingrediencemi, a právě letní speciály jim umožňují ukázat svou kreativitu. Letní piva jsou často charakterizována svou lehkostí a osvěžujícím charakterem. Nízký obsah alkoholu a jemná ovocná chuť je ideální kombinací pro vysokou pitelnost piva během horkých slunečných dní. Sládci tak často přidávají do svých speciálů ovoce, byliny, speciální aromatické chmely a další exotické přísady, které dodávají pivu specifický a nezaměnitelný charakter. Oblíbená jsou letní pšeničná piva s příjemnou ovocnou dochutí, která evokují vůni a chuť zralých letních plodin. I když lehkost a svěžest jsou často spojeny s letními pivy, není pravidlem, že by letní speciály nemohly být i o něco silnější nebo hořčejší.
Letní pivní speciály z řemeslných pivovarů jsou jedinečným způsobem, jak si užít slunečné měsíce a zkoumat rozmanitost pivních chutí. Od lehkých a ovocných po silnější a hořké, možností je nespočetně. Při návštěvě řemeslných pivovarů si tak můžete užít nejen vynikajícího piva, ale také poznat vášeň, kterou pivovarníci vkládají do každého vyrobeného sudu. Takže neváhejte, vydejte se ideálně vlakem, pěšky či na kole na cestu objevování letních pivních speciálů z českých a moravských minipivovarů a poznávejte svět rozmanitých pivních chutí a vůní, který nabízí tato jedinečná sezóna.
Pivovar The Barn Beer co.
Letní pivní speciály a spolupráce popisuje sládek pivovaru The Barn Beer co. Jan Ilgner.
Shapeshifter 10° Cold Pale Ale
Nevíme, zda už některý pivovar styl Cold Pale Ale uvařil, ale u nás jsme si řekli, že v létě chceme popíjet nějaké slabší, avšak netradiční a chuťově bohaté pivo. Udělali jsme proto mladšího sourozence k naší cold IPA Reversion. Ten se vyznačuje suchým, vysoce prokvašeným tělem, výrazně ovocitou chmelovostí a hlavně ukrutnou pitelností, kterou už nám řada zákazníků potvrdila! Kvašeno spodním kmenem kvasinek při zvýšené teplotě pro dosažení výraznější koncentrace esterů a podporu aroma. Pro příjemnou, harmonickou hořkost jsme do varu použili pouze české odrůdy chmele Bohemie a Žatecký poloraný červeňák. Na dry hop jsme pak využili aromatické odrůdy Motueka, Nectaron, Sultana a Galaxy. Alk. 4,2%, IBU: 30.
Gosebumps lemon fusion 12° „kyseláč“
Kyselé pivo ve stylu ovocného gose se solí a citronovou šťávou, aromatizované kafrovými (limetkovými) listy, které se hojně využivají jako koření v asijské a zejména thajské kuchyni. Velmi osvěžující letní pivko. Alk. 4,6%, IBU: 10.
My little sunshine 12° milkshake session fruit IPA, collab s Pivovarem Čestmír
Druhá letošní spolupráce s tímto oblíbeným českým pivovarem, která se tentokrát nese v letním tropickém duchu díky přidanému ovoci guava a marakuja. Pod palmami na slunné pláži v Karibiku si vychutnáváte lehký ovocný koktejl s trochou smetany a jste opojeni všemi okolními krásami. Přesně to jsme vám přenesli do tohoto společného piva. Rozhodli jsme se aromatizovat chmelem odrůd Ekuanot a Citra jen v horké fázi výroby (whirlpool), takže chmel ovoci pouze sekunduje a nechává ho tak plně vyniknout. Pivo je lehké a lehce se i pije. Proto jsme ho nazvali My little sunshine. Troška letní pohody na vás čeká v každém doušku. Alk. 4,5%, IBU: 20.
Carrot attack 12°, carrot, pineapple and lemon sour ale, collab s Crazy Clown Brewery
Spolupráce s nejbláznivějším a nejprovokativnějším pivovarem v ČR pro nás byla lákavou výzvou. Přesně k tomu byla značka The Barn Beer stvořena. Vzpomínáte, jak jste ve školní jídelně dostali k obědu skvělý mrkvový salát s ananasem a citronem? Ne? My taky ne. Byla to jen mrkev ve vodě. Kdybychom ale žili v ideálním světě, podávalo by se místo salátu toto pivo. Jeho barva je sytě oranžová, přesně jako mrkvový džus, v chuti dominuje citron, ale mrkev ani ananas se nenechají zahanbit. Kyselost je parádně svěží a výrazná. Alk. 4,6%, IBU: 10.
Gorecki 11° piwo Grodziskie, collab s pivovarem SQBRU
Konečně něco pro milovníky sladu. Po všech těch ovocných a silně prochmelených pivech v nabídce jde o příjemnou změnu. Pivo jsme uvařili s Tomášem a jeho létajícím pivovarem SQBRU v pražském pivovaru OSSEGG. Jde o skoro zapomenutý polský styl a jeden z mála opravdu ryze polských, který vznikl už ve středověku ve městě Grodzisk Wielkopolsky. Přezdívalo se mu „polské šampaňské“ díky svojí vysoké perlivosti. Piwo Grodziskie je velmi lehké, na léto ideální svrchně kvašené pšeničné pivo vyrobené s vysokým zastoupením pšeničného sladu jemně nakuřovaného kouřem z dubového dřeva. V chuti určitě nehledejte banán, ani hřebíček, jinak typické pro bavorské pšenice typu weissbier. Tahle je prostě jiná a každý beer geek by ji měl minimálně ochutnat a ideálně i ocenit! Alk. 4,4%.
Reversion 15° No. 2, Cold IPA
Toto pivo letos získalo první místo ve své kategorii na mezinárodní degustační soutěži Zlatá pivní pečeť. Je to již druhá a zásadně vylepšená verze, z které jsme v pivovaru opravdu nadšení. Cold IPA je pivo co frčí a my trendy věci děláme rádi. Někdy je děláme ale tak trochu po svém a tak jsme si po svém tento pseudostyl tentokrát i uvařili. Nepoužili jsme rýžové vločky, ale ovesné. Nechtěli jsme dosáhnout suché, ale naopak plné a zakulacené chuti. Použili jsme také několik speciálních funkčních sladů, jako např. slad diastatický. Nekvasili jsme spodními kvasinkami při vysoké teplotě, ale svrchními při nízké, protože se nám tento postup zdá tak nějak víc „cold“. Pěkně krémový ovesný základ, nízká hořkost, lehounký zákal a v hlavní roli super chmely. Vybrali jsme kokosovo-vanilkové Sabro s Talusem a jako protipól použili citrusové, tropické Idaho 7 s jistotou ve formě Citra. Vůně je výraznou explozí všeho možného tropického ovoce s dominancí manga, což se projevuje i v chuti, která je opravdu podmanivá. Alk. 6,5%, IBU: 25.
Na naši fotoreportáž z minipivovaru Barn se podívejte tady: Pivovar Barn - fotoreportáž (pivniweb.cz)
Pivovar Clock z Potštejna
Lazarus
0,5 % AF Passion Fruit Sour Ale
Nealko sour ale s passion fruit, broskvemi a mangem.
Legislativní typ: Nealkoholické ochucené světlé pivo, nefiltrované, pasterizované.
Složení: voda, ječné slady, pšeničné slady, mučenka, broskve, mango, upravený chmel, kyselina mléčná
Parametry: 6° Plato, 0,5 % VOL., 7 EBC, 20 IBU
Kid
4,7 % Tangerine Infused Pale Ale
Lehký pale ale infúzovaný mandarinkami.
Chmelení: Tango (DE), Motueka (NZ)
Legislativní typ: Svrchně kvašené ochucené světlé plné pivo, nefiltrované, nepasterizované
Složení: voda, ječné slady, ovesné vločky, pšeničné vločky, mandarinky, upravený chmel
Parametry: 11 % EPM, 4,7 % VOL., 10 EBC, 25 IBU.
Nina
4,2 % Raspberry Berliner Weisse
Načervenalá barva, růžová pěna. Vůně nakyslá, malinová a lehce citrónová. Chuť lehká, osvěžující, kyselá. Hořkost téměř neznatelná. V chuti výrazná malinová linka. Kvašeno jak kvasinkami svrchního kvašení, tak kulturou bakterií rodu Lactobacillus. Dozráváno na čerstvých malinách v dávce 230 g malin na 1 litr piva.
Legislativní typ: svrchně kvašené světlé ochucené výčepní pivo, nefiltrované, nepasterizované
Složení: voda, maliny, ječné slady, pšeničný slad, upravený chmel
Parametry: 10 % EPM, 4,2 % VOL., 5 IBU.
Trudi
3,9 % Gluten Reduced Session NEIPA
Od roku 2023 je Trudi s novou recepturou - bezlepková, trochu silnější a řádně nachmelená. K dispozici nově i v plechovkách.
Legislativní typ: světlé svrchně kvašené výčepní pivo, nefiltrované, nepasterizované, bezlepkové
Složení: voda, ječné slady, ovesné vločky, pšeničné slady, upravený chmel
Parametry: 9 % EPM, 3,9 % vol., 9 EBC, 20 IBU.
Léto
5,1 % Peach Sour NEIPA
Chmely: Galaxy, Rakau
Dozráváno s broskvemi.
Legislativní typ: svrchně kvašené světlé plné pivo - ochucené, nefiltrované, nepasterizované
Složení: voda, ječné slady, broskve, pšeničné slady, pšeničné vločky, ovesné vločky, upravený chmel
Parametry: 12° Plato, 5,1 % vol. alc., 10 EBC, 25 IBU
Na naši fotoreportáž z minipivovaru Clock z Podštejna se podívejte tady: Pivovar Clock - fotoreportáž (pivniweb.cz)
Pivovar Libertas
Bohemian Beer 10 %
Pivní styl: výčepní
Výroba: Vařeno dekokčně na dva rmuty, kvašeno kvasnicemi spodního kvašení W-95. Nefiltrováno, nepasterováno.
Chmely: Žatecký poloraný červeňák, HARMONIE (Harmonie je kříženec odrůd Premiantu, Žateckého chmele a chmele N.Brewer, který je povolen od roku 2004)
Slady: humnový plzeňský slad, Swaen Munich Light (posiluje tělo piva a jeho hladkost. Zesiluje sladovou vůni. Výrazně přispívají k plnosti a tělu patra, k zesílení sladové vůně, plné chuti a barvy a lepší retenci hlavy. Díky speciálnímu výrobnímu postupu má načervenalý lesk a typickou vůni, která zvýrazňuje a stabilizuje chuť.)
Kvasnice: w-95
Obsah alk.: 4,0 %
Hořkost: 30 IBU
EPM: 10,5%
Sládek: Robert Franěk
Pivovar Mazák
Letní den
Pivní styl: Pale Ale
Charakteristika: Letní Ale uzpůsobený k četné konzumaci v teplých měsících. Zlatavě světlé, svěží pivo s příjemným citrusovým dojezdem, který obstarávají použité aromatické odrůdy chmele.
Chmely: Hallertau Blanc, Cascade US
Slady: plzeňský
Legislativní označení: Světlé, výčepní svrchně kvašené pivo, nefiltrované,
nepasterizované.
EPM: 10 %
Alkohol: 4 %
Hořkost: 30 IBU
Složení: voda, ječné slady, granulované chmely
11 Letní noc
Pivní styl: Session Black IPA
Charakteristika: Lehké, svěží, výrazně chmelené tmavé pivo ve stylu Session Black IPA o síle 11% extraktu původní mladiny. Vysoká hořkost a výrazné citrusové aroma mají na svědomí moderní americké odrůdy chmele: Columbus, Citra, Sorachi Ace.
Slady: plzeňský, karamelový, Carafa Special II
Legislativní označení: Tmavé, plné svrchně kvašené pivo, nefiltrované, nepasterizované.
EPM: 11 %
Alkohol: 4,6 %
Hořkost: 40 IBU
Složení: voda, ječné slady, granulované chmely
Olivův pivovar
„Během letošního léta jsou v nabídce našeho pivovaru jak naše klasické ležáky 10° a 12°, pouze během července IPA 14°, tak do konce srpna speciály Otto Gose sour beer a Kníže Václav polotmavá 13° a cca od 8. srpna také medové pivo Chvástal Bragott,“ říká sládek Olivova pivovaru Pavel Šusta.
OTTO Gose 11°
Gose je pšeničné, svrchně kvašené pivo původem z německého města Goslar. Historie vaření sahá až do počátků 13. století. Pro jeho výrobu se používají bakterie mléčného kvašení a při vaření se do mladiny přidává koriandr a sůl. Pivo je slané, lehce nakyslé a vyniká svou osvěžující chutí a vysokou pitelností.
Chmely: Perle, Hallertau Mittelfrüh
Slady: Gose slad pšeničný a plzeňský.
Další suroviny: sůl, koriandr.
Alkohol: 4,7 %
Doba ležení 4 týdny.
Chvástal Bragott medové pivo
Braggot je jedinečný nápoj, který vznikne spojením medu a piva. Hlavními surovinami jsou ječmenný slad a med od místního včelaře. Jeho nezaměnitelnou chuť dotváří jemné chmelení. Národ Piktů jej údajně vařil již v prvním tisíciletí před naším letopočtem na území dnešního Skotska.
Chmel: Northern Brewer.
Slady: Vídeňský, mnichovský, melanoid a caramünich I.
Alkohol: 5,5 %
Doba ležení 7 týdnů.
Piva z Olivova pivovaru najdete v síti prodejen Globus (Zličín, Černý most), Kaufland a Albert, nebo přímo v pivovaru, a to jak piva v sudech (10, 15, 30 a 50 litrů) tak i lahvích (0,33l a 1l).
Na naši fotoreportáž z Olivův pivovar se podívejte tady: Olivův pivovar- fotoreportáž (pivniweb.cz)
Pivovar Parovar
ALKA VELKÁ - NEALKO
IPL – světlé nealkoholické pivo, svrchní kvašení, obsah alkoholu: 0,5 % obj., vařeno infuzí.
EBC 8 / IBU 55
Chudák ALKA VELKÁ, vymřela před cca 180 lety. A už není (v PAROVARu je). Kdyby žila zdravě a pila ne-alko pivo z Parovaru, tak by možná ještě žila. Asi chudák nevěděla, že v pivu je spousty vitamínů a prodlužuje život. Pivo nefiltrované a nepasterované: 1. Snižuje riziko rakoviny 2. Brání infarktu 3. Zdravější ledviny 4. Silnější kosti 5. Podporuje zdraví mozku a je prevencí proti mrtvici 6. Snižuje riziko cukrovky 7. Snižuje krevní tlak 8. Zlepšuje fungování trávicího traktu 9. Zlepšuje pleť 10. Pivo zabraňuje vzniku Alzheimerovy choroby 11. Pivo umí léčit nespavost 12. Pivo může zastavit šedý zákal 13. Prodlužuje život. České a americké chmely dodávají pivu nadstandardní pitelnost.
Nealkoholickou Alku Velkou i další piva zakoupíte buď přímo v minipivovaru Parovar (Pavel Rokoš, Na výsluní 68, 252 19 Rudná, info@parovar.cz, www.parovar.cz, https://www.facebook.com/parovar.cz) nebo na e-shopu Produkty – Parovar.
Na naši fotoreportáž z pivovaru Parovar se podívejte tady: Pivovar Parovar - fotoreportáž (pivniweb.cz)
Proud - experimentální pivovar z Plzně
Mezi nejnovějšími osvěžujícími kousky pivovaru Proud najdete Maracuja Ale, nefiltrované pivo žluté barvy, s lehce exotickou vůní maracuji připomínající meruňky či mango, kdy je v chuti pivo lehké a mírně nakyslé, což podporuje jeho pitelnost. Ovocný charakter je nakonec vyvažován suchým dozníváním hořkosti. Toto pivo vzniklo ve spolupráci s plzeňskou firmou Yuzu, s.r.o., stejně jako pivní speciál Yuzu Pale Ale, který se stal velmi oblíbeným, a tak ho v nabídce naleznete po celý rok.
Další novinkou je Summer Ale, který byl uvařen speciálně k plzeňskému festivalu Léto v Prazdroji. Jedná se o nefiltrované pivo světle žluté barvy s dobře patrným chmelovým aroma, ve kterém jsou vedle citrusových a sladce ovocných vůní zřejmé i kořenité a bylinné tóny typické pro nové české odrůdy chmele. V chuti je tento pivní speciál velmi lehký s vyváženou hořkostí a sladkostí, která navozuje pocit osvěžující lehkosti a skvělé pitelnosti.
Ve spolupráci s .pepper..field. uvařil pivovar Proud již třetí pepřový speciál, tentokrát Pepper Your Lager, poctivý ležák okořeněný ve vůni i v chuti bílým Kampotským pepřem. Ten pivu dodává jemné, ale výrazné pepřové aroma po dřevu, muškátovém květu a citrusovém ovoci. V chuti se pak projevuje lehkým štípnutím na jazyku a suchým kořenitým dozníváním. Těšit se můžete i na nový Kisseláč Višeň, který bude v prodeji v průběhu července.
Všechny sezónní speciály i další piva z pivovaru Proud lze zakoupit na e-shopu https://eshop.pivovarproud.cz/proud/Pivo a ve vybraných restauracích, pivnicích, pivotékách a pivních barech po celé ČR.
Naši reportáž z návštěvy v Proudu si můžete přečíst zde: Jeden den pod Proudem (pivniweb.cz)
Ondřej Hampl