Nejdivnější piva na světě

Než byl v roce 1516 přijat německý zákon o čistotě, který omezuje hlavní pivní ingredience na vodu, slad a chmel, vařilo se pivo z lecčeho, ale bizarní recepty nejsou v jeho historii v žádném případě vzácností ani dnes.

Pivo, které má opravdu koule

Příkladem může být třeba pivo vyráběné islandským pivovarem „Brugghús Steðja“ který byste naši zhruba 100 km severně od Reykjavíku. I když se může pochlubit jen velmi krátkou, ani ne 10letou historií nesrovnatelnou s tradičními pivovarskými značkami, jeho místo v ní mu již určitě zajistilo pivo „Hvalur Þorrabjór Steðja“, vyrobené pro severogermánský operní festival „Thorrablot“, který se datuje do doby Vikingů a je součástí severské lidové kultury. Mezi ingrediencemi zmíněného speciálu figuruje kromě čisté islandské vody, ječmene, chmelových šišek např. na prášek rozemletá kost z velrybí ploutve - což pivovaru samozřejmě vyneslo okamžitou nenávist enviromnetalistů lobbujících za ochranu těchto mořských kytovců. Ale zběsilým pivovarníkům to zjevně nevadilo ani nezabránilo v tom, aby následující rok vytáhli ještě silnější kalibr: pro „Hvalur 2“ použili místo kostní mouky velrybí varlata zpracovaná podle staré islandské tradice nasolením a vyuzením na ovčím trusu. Ti, kdo jej okusili uvádějí, že Na 5,2 % alkoholu je velrybí pivo docela lehké, a vůbec nemá rybí příchuť, ale místo toho spíše ovocné tóny červených bobulí kombinované s lehkou kouřovou vůní. Existuje i varianta „kyselá velryba“, kde jsou použita velrybí varlata ošetřená s použitím kombuchy, což pivovar doporučuje jako delikatesu se zdravotním přínosem pro trávení.

Podobnou cestou se vydal i americký pivovar Wynkoop Brewing Company krerý nabízí Rocky Mountain Oyster Stout – nejde totiž u ústřicové pivo, jak by mohl mást jeho název, ale zmíněné ústřice jsou ve skutečnosti slangovým označením býčí varlata, které výrobce použil jako jednu z nepochybně dostupnějších ingrediencí namísto tělesných součástí vzácnějších kytovců.

Silné truňky pro silné nátury

Pokud by vás zajímalo, jaké je  nejsilnější pivo na světě, mezi kandidáty bude nepochybně figurovat Brewmeister’s Armageddon. Produkt skotského pivovaru Brewmeister s aromatem karamelu a chmelových šišek a sladově kořenitou chutí, jak jej charakterizuje výrobce, má obsah alkoholu ca 65 %, což je více než běžné whisky a další vznešené destiláty a jiné kořalky, o rumu nemluvě. „Krapítek vyšší“ byla kromě stupně alkoholu samozřejmě i cena – třetinková lahev za 77 eur je na kapsu běžného milovníka pivy, který by zatoužil tento brutální experiment vyzkoušet opravdu docela dost. Pivní Armageddon překonal snad jen ještě silnější kalibr stejného výrobce prodávaný pod názvem Snake venom tedy hadí jed – jantarový nápoj typu ALE (pokud lze tedy za ale považovat něco s objemem alkoholu 67,5 °) je opravu silná káva pro mimořádně otrlé. Pivovar jej nicméně charakterizuje jako „velmi silné pivo (byť na etiketě označované dokonce jako nejsilnější na světě) intenzivní černé barvy s aromatem droždí, třešní a jablek a amerického ječmene. Dnes už ho však nekoupíte ani za těch 90 eur za třetinku, za kterých ho výrobce nabízel.

Do té doby byl obvykle jako nejsilnější pivo deklarován „IceBock“ s názvem Schorsch Bock z minipivovaru Schorschbräu v bavorské obci Oberasbach který obsahuje 57,5 % alkoholu. Jako základní surovina slouží silné pivo typu bock, které je hluboce zmraženo a odstraněním ledových krystalků se získá pivo s vysokou koncentrací alkoholu. Majitel a sládek v jedné osobě Georg Tscheuschner stráví výrobou jedné várky zhruba půl roku a na litr 57% piva je zapotřebí 30 až 50 l velmi silného piva se 16 % alkoholu, takže z počátečních 300 až 350 l zůstane na konci procesu 10 – 15 l „superpiva“, čemuž odpovídá i jeho cena - třetinka vyjde na 200 eur. Musí se pít po malých sklenkách jako tvrdý alkohol, ale zachovává si chuť sladu a chmele a obsahuje i oxid uhličitý, takže se liší od klasického „šnapsu“.

Další z nejsilnějších piv na světě se 60 % alkoholu připravil nizozemský pivovar 't Koelschip pod názvem „Start the future” (Odstartuj budoucnost), jehož (tehdejší) cena 35 EUR byla v této kategorii de facto „lidovka“. Americký pivovar Fenton Winery & Brewery nabídl v roce 2013 Fenton Smoked Porter s kouřovým aroma a 50 % alkoholu.

Skotský pivovar Ellon patřící do společenství Brew Dog vyrobil v roce 2010 speciál (čtyřnásobný IPA) s názvem Sink The Bismarck (40 % alk.), ale mezi jeho vysokoalkoholní „majstrštyky“ patří nepochybně velmi limitovaná edice piva typu Bock s 55 % a názvem „The End of History” (Konec historie), u níž navíc korunoval své dílo další bizarností: každá lahev byla zabalená ve vypreparovaném zvířátku, které zahynulo pod koly automobilů. Za extrémní produkt si samozřejmě nechal také dobře zaplatit – lahve se prodávaly za stovky (650 – 900) dolarů.

A jen pro zajímavost, což už je ovšem už všem pivomilům dobře známo: klasické ležáky mají kolem 5 % alkoholu.

S cílem vyrobit nejpálivější pivo na světě stvořil pivovar Twisted Pine z Colorada nápoj, který nazval Ghost Face Killah. Má sice jen 5.2% alkoholu, což však výrobce bryskně dohání limitovanou poživatelností pro běžného jedince díky použití šesti různých druhů ultra pálivých paprik, včetně jedné z nejpálivějších na světě: Bhut Jolokia neboli ďábelské papričky, kombinované s dalšími jako Fresno, Jalapeño, Serrano, či Habanero, což napovídá že Ghost Face Killah svou přezdívku „nejžhavější pivo na této straně pekla“ nezískalo určitě náhodou.

Josef Vališka

Související novinky