Nejen pivovary. Vaří se i ve školách.

Školní varny jsou ideálním místem pro nejrůznější ulítlé experimenty. V Česku jich funguje hned několik.

Certifikát o vytvoření českého rekordu. To je jeden z diplomů, který zaplňuje stěny malé varny na pražské Podskalské. Právě tahle škola a její pivovárek s objemem několika desítek litrů totiž už více než deset let drží zajímavé prvenství - uvařilo se tu vůbec nejsilnější spodně kvašené pivo v české historii.

Jak uvedli zástupci pelhřimovské agentury Dobrý den, která rekordní vaření hlídala a zaznamenala, dva studenti pod dohledem svého vyučujícího Oldřicha Kozy a laborantky Dagmar Kantnerové dokázali 16. března 2010 „uvařit klasickou metodou bez použití sladového extraktu, cukru a jiných náhražek pivo s názvem Podskalská pusinka 38 s finálním obsahem 38,2 % extraktu původní mladiny. Nápoj byl vytvořen pouze za použití sladu, vody a chmele, přičemž proces vaření se opakoval celkem pětkrát a ve finálním produktu vzniklo po 17 hodinách výroby pivo s obsahem 42,5 % extraktu původní mladiny, které pak bylo naředěno na uvedenou hodnotu.“

Takových akademických pivovarů je ale v Česku hned několik. Pokud zůstaneme na středoškolské úrovni, další najdeme na jihu. Na Střední odborné škole ekologické a potravinářské ve Veselí nad Lužnicí. Školním sládkem je tu Ivan Dufek, jenž dlouhé roky působil v třeboňském podniku Regent. Pod jeho dozorem tu žáci vaří několik druhů piv - ať už Blatské výčepní 10° či speciál Blatský švihák 14°.

Dva univerzitní pivovary pak najdeme v Praze. Mnoho desetiletí provozuje svou pokusnou varnu Vysoká škola chemicko-technologická, od roku 1965 má připojenou technologii v současné konstelaci. K dispozici tu mají dokonce i vlastní mikrosladovnu, která produkuje zrno pro místní pivo zvané Lachout.

Dalším z těch vysokoškolských je pak Suchdolský Jeník, tedy oficiálně Výukový a výzkumný pivovar České zemědělské univerzity v Praze. Varna na škole funguje teprve od roku 2006, objem dvounádobové varny činí deset hektolitrů.

A vysokoškoláci mají možnost vařit i v Českých Budějovicích. Zdejší Univerzitní minipivovar Zemědělské fakulty Jihočeské univerzity letos slaví pět let existence, vznikají tu piva značky Čtyrák. Technologie funguje i jako pokusná varna národního podniku Budějovický Budvar.

Svou technologii o objemu 100 litrů má také Mendelova univerzita v Brně. Varna Ústavu technologie potravin na agronomické fakultě disponuje i vlastní propagační stanicí na živení kmenů kvasnic, které pak s pivem pracují na spilce.

Ondřej Stratilík