Pivovar naším pohledem v bodech
• V roce 2013 koupili majitelé objekt, v roce 2015 začali vařit pivo a provozovat restauraci (provozují i ubytování a pivní lázně)
• Objekt byl původně hospodářský dvůr pražského arcibiskupství (konkrétně konírna), za socialismu služil jako kravín
o Nachází se v těsném sousedství vědecko-výzkumného laserového centra HiLASE
• Začínali klasicky s desítkou a dvanáctkou, poté příšel ALE a polotmavá třináctka, později začali se sezónními pivy (dohromady až 13 různých druhů, na čepu drží stále čtyři)
o Pivo Saison – šestnáctka, belgický typ, svrchně kvašené pivo, které kvasí při teplotě 32 °C, leží 5-6 měsíců v tanku bez chlazení, vaří se s pomerančem a koriandrem
o Podle jejich zkušenosti ženy spíše experimentují a zkouší nová silná piva
o Nejprodávanější je Dolnobřežanská 10 a 12tka Laser beer (název podle areálu vedle)
o Na čepu najdete také pivo Kníže Václav – polotmavé pivo a Gose (novinka) – inspirace z Německa. Gose je pšeničné, svrchně kvašené pivo původem z německého města Goslar. Historie vaření sahá až do počátků 13. století. Pro jeho výrobu se používají bakterie mléčného kvašení a při vaření se do mladiny přidává koriandr a sůl. Pivo je slané, lehce nakyslé a vyniká svou osvěžující chutí a vysokou pitelností.
o Jednou za rok mají obvykle jedno nové pivo
o Respektují sezónnost – na zimu např. Stout nebo Bock (silnější)
• Aktuálně vaří do cca 1000 hl ročně, mají 12 tanků
o Vaří ve frekvenci např. celý týden každý den dvě várky a tak získavají pivo na měsíc
• Prodávají ve skle i v petkách
• V době korona krize prodávali piva do Makra, Globusu nebo Albertu (hlavně v Praze), měli otevřené okýnko a prodávali přes petky – covid tedy prodej jejich piva tolik neovlivnil
o Pomohl jim také projekt Zachraň pivo
• Vše mají počítačově řízené, takže provoz obsluhuje v podstatě jeden člověk-sládek (technologie Kaspar Schulz z Německa) – může upravovat i vzdáleně z domova (nynější sládek Pavel Šusta)
• Slad i další suroviny nakupují v Čeradicích
• Dříve piva přihlašovali i do soutěží – s jejich desítkou se umístili v Budějovicích i v Táboře
• V lázních využívají pivo v určitém poměru + chmel (peeling) + kvasnice (vitamin B), mají dvě dřevěné vany a pivo přímo z čepu u toho (fungují i přes Slevomat)
Ještě jste Olivův pivovar neviděli? Podívejte se na naši video prohlídku!