Pivovar Barn - fotoreportáž

Pivovar naším pohledem v bodech


•    Oba rodiče Jan Ilgnera pracovali v Prazdroji – vztah k pivu, jeho výrobě i prodeji má tedy od mala
•    Pivovar Radouš (+ Barn Beer co.) - původně chtěli jen přesunout malou výrobu, kterou už měli ve Šťáhlavech (od roku 2008), nakonec se ale rozhodli ji zvětšit a více zainvestovat do technologií, vizuálů, marketingu apod.
o    Pivovar Radouš byl oficiálně přihlášen roku 2011, v roce 2019 spustili poslední varnu
•    Používají dvě značky: Pivovar Radouš a Barn Beer co. (spadají ale pod jednu společnost)
o    Barn je odnož a dělá moderní pivní styly, má odvážnější, výstřední a extravagantní design, kterým se odlišuje (autor Slakinglizard) – nedělají ležáky (příliš konzervativní)
o    Slovo Barn znamená stodola a v jedné bývalé se pivovar také nachází
o    Kromě ležáků má Radouš v portfoliu i základní typy svrchně kvašených piv, např. Session IPA Magický Motýl nebo Radoush Stout – ten dělají už od samého začátku ve Šťáhlavech, pivo se dvakrát umístilo na jarní ceně sládků (1. a 3. místo) – patří tedy do základního portfolia (inspirováno irským Guinnessem, suchá pražená chuť sladu a ječmene)
•    Suroviny berou např. ze sladovny Kounice (tradiční řemeslná humnová sladovna), německého Weyermannu (z Kounic) a Bestmalzu (distribuuje Beerex)
o    Ne vždy dávají stejný chmel, zkouší stále nové (např. Talus pro NEIPU Barney), některé piva ale mají receptury stabilní (např. Nelson West coast IPA nebo Hybrid Theory – mezi IPOU a NEIPOU, jedno z nejlíp hodnocených piv od Barn podle aplikace untappd
•    Barn je zaměřen na mladší generaci, která je mnohem otevřenější pivním stylům (starší generace je spíše konzervativnější a pije ležáky)
o    Výjimkou je ale třeba pivo Magický Motýl Session IPA – vzniklo původně jen pro koncert, ale nakonec se stalo velmi oblíbeným i u starších štamgastů, kteří už pak nechtěli nic jiného – proto je stále na čepu
•    Sledují moderní trendy ve světě (hlavně Amerika), ale i další (např. polská piva se hodně zlepšila a jsou podceňovaná – trendy v Evropě udává třeba skotský Brewdog, švédský TO ØL, španělský Garage nebo švédské Omnipollo), nakupují pivo v pivotékách a zkouší, co se jim líbí a co jim chutná (nemyslí ale subjektivně jen na sebe, ale i objektivně na to, zda to budou lidé pít, jak to udělat silné, jaké suroviny zkombinovat, apod.)
•    Mají stále odběratele, kterým zaváží – zavolají a nachystají dle potřeb (hospody a pivotéky), oslovují je ale i další nové pivotéky a bary, ale nestíhají kapacitně – poptávka je větší než nabídka, mají málo piva
o    Zaváží třeba až do východních Čech
o    V červnu mají každý týden akce ve stánku – jezdí festivaly (červen Nymburk, pak Kolín, Olomouc, červenec Plzeň, v Praze Žižkovské pivní slavnosti a další)
•    Covid je tedy vůbec nezbrzdil, spíše naopak (jsou sice mimo město, ale velmi blízko – lidé si tak pro pivo jezdili i do kelímku a pili ho za plotem)
•    Nejvíce distribuují v sudech, v covidu ale začali více prodávat i lahve nebo plechovky (ty už ale teď aktuálně kapacitně nestíhají)
o    Měli také např. i speciální zakázku piva do adventního kalendáře
•    Mají parní kotelnu – vytápí varnu horkou parou – pro ně nejosvědčenější způsob (rychlý, ekonomický), ale náročnější na údržbu a počáteční investici
•    Vodu berou místní, která je spíše měkčí (to je dobré pro ležáky), pro svrchně kvašené je lepší voda tvrdá, proto vodu burtonizují (přidávají síran vápenatý)
•    Pivům chtěl dát jedinečný a osobitý styl (proto si vybral Slakinglizarda), a proto dává pivům i charaktery a jména jako Randy, Nelson, Barney nebo používá různé slovní hříčky (Gosebumps)
•    jako novinku chystají mandarinkový kyseláč s chmelem Mandarina bavaria nebo broskvový Barnhouse – registrují zvýšený zájem o kyseláče

Ještě jste pivovar The Barn neviděli? Podívejte se na naši video prohlídku!

 

The Barn Beer co.

Druztová 50, 330 07, Druztová