Pivovar Chříč - fotoreportáž

Pivovar naším pohledem v bodech


•    Nejdříve chtěli majitelé provozovat chráněnou dílnu, poté koupili objekt a protože budova sloužila původně jako pivovar, uzrála myšlenka vařit pivo – nyní fungují 6 let
o    Mají tři sládky + lidi na lahvárně a sudovně + lidi s postižením, kteří dělají zejména údržbu, pomocné práce, dříví, úklidy, etiketování
•    Mají varnu s přímým dřevním otopem – těch v ČR moc není, a také chovají 8 pivovarských prasat, které sžírají pivovarské mláto
•    Vizuály a etikety dělá František Štorm
•    Vaří zejména Pazdrát - ležák 11 (jejich vlajková loď), ostatní sortiment je spíše doplňkový (Pazdrát tvoří až 70 %)
o    Dále vaří Pařez osmičku svrchně kvašenou – která se rychle uchytila a je velmi populární
o    Sortiment příliš nemění, dělají ale vždy speciál měsíce
o    Dělají také vlastní cider, po kterém roste poptávka
•    V rámci piva jsou ale spíše konzervativci, ovoce ani míchání jim nic neříká
•    V Praze najdete cca 40 hospod, kde mají jejich pivo na čepu

o    Covid situaci změnil a museli se přeorientovat na lahvování piva, na což není malý pivovar příliš stavěný, nicméně situace se začíná opět lepšit
o    V covidu zkouší lidé v lahvích všechno možné, reálně ale v hospodě sázejí spíše na ležáky
o    Během covidu spadl objem vyrobeného piva pod půlku
•    Fungují jako sociální podnik, tzn. zaváží i do sociálních podniků, nefungují příliš lokálně, jelikož se nachází v rekreační oblasti
•    Nyní vaří jednu várku denně v sezóně (jedna várka trvá 10 až 11 hodin a má 1 000 litrů)
•    Slad nakupují od Klusáčka (stejně jako Chroust), chmel přímo na Žatecku od pěstitelů (snaží se nebrat ze chmelařství, kde to jednotí, uzemní a zprůměrují)
o    Pro svrchně kvašená piva používají chmel z Kalifornie od distributorů

 

Pivovar Chříč

Chříč 2, 331 43, Chříč

Související novinky