Pivovar naším pohledem v bodech
• Nejdříve chtěli majitelé provozovat chráněnou dílnu, poté koupili objekt a protože budova sloužila původně jako pivovar, uzrála myšlenka vařit pivo – nyní fungují 6 let
o Mají tři sládky + lidi na lahvárně a sudovně + lidi s postižením, kteří dělají zejména údržbu, pomocné práce, dříví, úklidy, etiketování
• Mají varnu s přímým dřevním otopem – těch v ČR moc není, a také chovají 8 pivovarských prasat, které sžírají pivovarské mláto
• Vizuály a etikety dělá František Štorm
• Vaří zejména Pazdrát - ležák 11 (jejich vlajková loď), ostatní sortiment je spíše doplňkový (Pazdrát tvoří až 70 %)
o Dále vaří Pařez osmičku svrchně kvašenou – která se rychle uchytila a je velmi populární
o Sortiment příliš nemění, dělají ale vždy speciál měsíce
o Dělají také vlastní cider, po kterém roste poptávka
• V rámci piva jsou ale spíše konzervativci, ovoce ani míchání jim nic neříká
• V Praze najdete cca 40 hospod, kde mají jejich pivo na čepu
o Covid situaci změnil a museli se přeorientovat na lahvování piva, na což není malý pivovar příliš stavěný, nicméně situace se začíná opět lepšit
o V covidu zkouší lidé v lahvích všechno možné, reálně ale v hospodě sázejí spíše na ležáky
o Během covidu spadl objem vyrobeného piva pod půlku
• Fungují jako sociální podnik, tzn. zaváží i do sociálních podniků, nefungují příliš lokálně, jelikož se nachází v rekreační oblasti
• Nyní vaří jednu várku denně v sezóně (jedna várka trvá 10 až 11 hodin a má 1 000 litrů)
• Slad nakupují od Klusáčka (stejně jako Chroust), chmel přímo na Žatecku od pěstitelů (snaží se nebrat ze chmelařství, kde to jednotí, uzemní a zprůměrují)
o Pro svrchně kvašená piva používají chmel z Kalifornie od distributorů