Pivovar naším pohledem v bodech
• Manželka Jiří Chroustovského studovala VŠCHT a Vyšší odbornou jako sládek – na začátku stál pivní eshop, který nebyl příliš úspěšný, nicméně započala spolupráce s pivovarem Raven, kde manželka později pracovala jako sládková a následovalo první létající pivo v roce 2016
• Koupili si 5 třiceti hektolitrových tanků v pivovaru Clock, se kterým sdílí zbytek technologie – vaří na jejich varně, používají jejich stáčecí linky, ale vaří si vlastní pivo do svých tanků – není to tedy jejich pivovar, ale je to určitá základna
o do budoucna by však chtěli také vlastní pivovar
o fungovat v jiném pivovaru je obvykle obtížné a spolupráce netrvá dlouho - varna je schopná odvařit velké množství piva, problém je spíše v kapacitě tanků, většina pivovarů totiž nemá dostatek místa na kvašení a ležení – proto přišli s řešením vlastních tanků + hostující pivovar má díky tomu žádné nebo jen minimální investiční náklady
• aktuálně vyrábí zhruba 1 000 hektolitrů ročně, nyní v pivovaru Clock by se to mohlo zvednout až na 2 000 hl
• Chroust vaří moderní pivo – od začátku se profilují do spíše svrchně kvašených piv, následně začali vařit také kyseláče a poslední dobou New England Ipa (populární záležitost mezi lidmi, kteří mají rádi craft beer), nyní už vaří ale také ležáky
o 80 % produkce tvoří svrchně kvašená piva, 15 % ležáky
• Klasickou Milkshake IPA vaří už asi 3 roky
o Nyní začali zkoušet jednochmelovou Milkshake Ipa s chmelem Talus - do roku 2020 jako experimentální chmel, nedávno uvolněn ke komerčnímu užití – tento chmel voní po grepu, má herbální a pepřové tóny, předchůdcem tohoto chmelu bylo Sabro (také poměrně moderní a oblíbený chmel s ananasovo-kokosovými tóny)
• Zkouší i další experimentální aromatické chmele – například Most nebo Fussion – v pivu India Pale Lager (prodávají v Českých drahách, každou sezónu plánují kooperaci s jiným pivovarem pro ČD, nyní je to s Clockem)
• Nejprodávanějším pivem je Hoptopia – svrchně kvašená APA (American Pale Ale)
o Nejlepší zpětnou vazbou je pro ně server untappd.com, kde je hodnocení konkrétních piv od lidí (umisťují se mezi TOP 10 pivovary v ČR)
• Každý týden posílají hospodám nabídku a podle objednávek zavážejí (sami zaváží Prahu, zbytek republiky pokrývají distributoři), skrz eshop si ale lidi můžou pivo objednat po celé republice
o Mají chlazený sklad a závoz se snaží stihnout co nejrychleji, aby nezteplalo
• Nejdůležitější jsou pro ně klasické hospody nebo prodejny ve stylu Galerie piva, které odebírají jak sudy, tak i lahve – to představuje nejtypičtějšího odběratele
• V ČR jsou oblíbenější lahve (zejména 0,7) než plechovky, ale i ty se začínají pomalu zvedat (na druhou stranu na export jdou jen plechovky, lahve jsou české specifikum
• Začali vyvážet také do Maďarska či Francie
• V pandemii zažili konečně pocit, kdy výroba odpovídala odbytu – obvykle totiž spíše nestíhají vyrábět dostatečné množství piva + díky létajícímu pivu mohli využívat stáčecí linky jiných pivovarů, tzn. mohli pivo stáčet do lahví, které byly mnohem prodejnější. Pandemii tedy tolik nepocítili (pomohli jim ale také projekty typu Zachraň pivo)
o Zejména během první vlny pocítili solidaritu zákazníků
• Humnový slad berou z ČR (od pana Klusáčka z Kounic – slad je na světové úrovni), další pak berou od firmy Weyermann (opět distribuuje Klusáček), kvasnice používají balené suché od firmy Lallemand nebo Fermentis (obě zahraniční firmy, jelikož se v Čechách příliš nevyrábí), chmel český žatecký od firmy Statek Vodňanský přímo od výrobce, do svrchně kvašených piv využívají zahraniční výrobce
• Inspiraci hledají v zahraničí nejen během cest a pomáhají jim také sociální sítě, kde sledují trendy
o Inspirují se nejen v rámci piv, ale také gastronomie (dezertů)
• Nedávno rozjeli sadu Smoothie - předtím klasické kyseláče – nyní spíše Pastry Sour Ale, které jsou sladší a méně kyselejší – ovocná alkoholická šťáva – chtějí je dále rozvinout i s jiným ovocem či ingrediencemi (vanilka, kokos, kakaové boby, apod.)
o Dále se vaří a rozvíjí řada alfa, beta, gama – kalné Ipy, které jsou hodně aromatické
o Ke zmiňované Milkshake Ipa (jednochmelová), plánují udělat další s chmelem Strata (nový chmel)
o Rádi by chtěli važit více „řízeně divoce“ kvašené piva (spontánně)