Pivovar MMX - Řemeslo skryté v industriální tvrzi

Mistrovství je v autenticitě. Tuhle cestu craftu razí podnik MMX

Pivo má být pitelné a vybízet k dalšímu napití. Tak Lukáš Nuhlíček, absolvent legendární pražské Podskalské, sumarizuje svůj přístup k výrobě, zatímco u stolu z dřevěného masivu dopíjí své světlé výčepní. V pivovaru MMX v Letech u Dobřichovic vaří už od roku 2016. „My chceme, aby ten zážitek byl vystupňovaný,“ pokračuje s pivem v ruce. Tím má na mysli fakt, že piják by měl po dopití každého zdejšího piva chtít další a další.

Podnik MMX se zrodil - jak už napovídají římské číslovky, z nichž je složen jeho název - v roce 2010. Majitel pivovaru Robert Chládek jej tehdy otevřel 7. prosince. Když hledal, jakým směrem se zdejší produkce vydá, inspiroval se německými pivy. „Přivezl jsem několik vzorků a proběhla slepá degustace,“ vrací se Chládek do minulosti.

Společně s prvním sládkem Josefem Korbelem pak sestavili recepty, na nichž pivovar stojí dodnes. A které pak od Korbela převzal Nuhlíček. „Na čepu musí být stále naše výčepní pivo a ležák, k tomu další dvě věci,“ přibližuje. Během naší návštěvy, bylo to během jednoho z těch krásných červencových večerů, které z okolí Berounky a zdejších kopců dělají místo, z něhož se nechce odejít, nabízely kohouty i svrchně kvašený speciál APA (American Pale Ale) a pšeničný Weizen.

Plně automatizovaná nerezová varna, jíž Lukáš Nuhlíček vládne přes počítač, má objem tisíc litrů. V podzemí pod technologií je pak několik cylindrokonických tanků, kde zdejší pivo kvasí i leží, do výčepu je pak hnáno z ležatých přetlačných tanků. Celkový roční výstav pivovaru se pohybuje kolem tří tisíc hektolitrů.

„Naprostá většina, zhruba 80 procent, jsou spodně kvašená piva,“ vypočítává Chládek. A z jeho slov je poměrně zřejmé, že on i jeho sládek svrchně kvašená piva tak úplně nepreferují. „Udělat pořádný ,spodňák' je úplně jiná liga,“ líčí Chládek.

I když pivo MMX nabízí hned několik podniků v Praze a Středočeském kraji, největší dohled mají majitelé logicky právě na vlastní výčep s obrovskou restaurací a terasou. Na řadě míst je prý i dnes problém se sanitací či správným skladováním sudů. „Devadesát procent restaurací stále nemá chlazené boxy,“ krčí Chládek rameny.

Během rozhovoru jsme si vychutnali poměrně hořký a silný speciál APA MMX. Ten nabízí 5,6 procenta alkoholu a výraznou hořkost 45 IBU. Ideální volbou pro tento červencový večer se ale ukázalo být Výčepní pivo MMX. Desítka se 4,4 procenty alkoholu je extrémně lehká a osvěžující, člověka dokáže příjemně nakopnout a - jak už zmínil sládek Lukáš Nuhlíček - její pitelnost je skutečně extrémně dobrá.

Pivovar MMX je tak nejen atraktivním cílem výletu. Představuje i velmi příjemnou zastávku během toulek kolem Berounky. Jeho industriální zevnějšek klame tělem. Uvnitř klíčí řemeslo na velmi vysoké úrovni.

Text a foto:
Ondřej Stratilík
Autor je reportérem CNN Prima News

 

Pivovar MMX
Dobřichovická 452, Lety u Dobřichovic
Sládek: Lukáš Nuhlíček
Založeno: 2010
Nabídka: spodně i svrchně kvašená piva a speciály
Doporučujeme: osvěžující a lehké Výčepní pivo MMX
Otevřeno: neděle a pondělí (11.00 až 21.00), úterý až čtvrtek (11.00 až 23.00), pátek a sobota (11.00 až 24.00)

 

MMX

Dobřichovická 452, Lety u Dobřichovic