Pivovar naším pohledem v bodech
• Začali vařit ve dvacetilitrových kastrolech od podzimu do jara, nyní vaří 50 víkendů v roce (pouze o víkendech, jelikož mají jiné zaměstnání)
o Fungují dva roky
o Pivo je neživí, dělají to čistě pro zábavu, a proto se nebojí experimentovat a zkoušet
o Stále se snaží vymýšlet neobyčejné věci – speciální tácky, vizitky, pivní pokusy a experimenty - zkrátka to, co si nemůžou velké pivovary dovolit
o Živit se výrobou piva nechtějí proto, že by se museli příliš ohlížet na ekonomické hledisko a trh
• Každý týden vaří jiné pivo, zatím nic neopakují, každé je výjimečné
o Stejné či podobné pivo vyrobí pouze v případě, že je na objednávku
o Žádný bestseller tedy nemají, jelikož se nabídka pořád mění (některá várka se vyprodá za tři týdny, jiná zůstává i dva měsíce, nicméně si stojí za tím, že nabídka musí být pestrá)
o Obvykle střídají ležák se svrchně kvašeným (60 % klientů preferuje ležáky) – piva jsou obecně více hořká, než bývá zvykem
o Poslední dobou hodně experimentují s bylinkami – např. s pelyňkem či puškvorcem (recept z 1621, kdy neznali chmel) – tudíž mají pivo bez chmelu dochuceno badyánem
o Zkoušeli také pivo z chleba bez obilí nebo z šípku bez chmelu nebo z yzopu či kozince blanitého
o V Žatci šlechtí nové odrůdy chmele, které se ale musí minimálně pět let testovat, než budou oficiální – právě Parovar využívá tyto odrůdy, které se nedají nikde jinde koupit a testuje je a dává zpětnou vazbu šlechtitelům (nyní např. chmel Boomerang, Gaia nebo Blues) + berou chmel od pana Čeledy (Brelex) a od Beerex (chmel, slad, kvasnice, apod.)
o Největší umění je podle sládka uvařit 10 výčepní – čím slabší pivo, tím je náročnější jej dobře uvařit
o Jedná várka trvá uvařit zhruba 8-10 hodin
• Kromě piva vaří taká vlastní limonády (po každém pivu totiž zbyde 500l vody, kterou nemají jak využít (velké pivovary využívají vodu opět druhý den k vaření, tady jsou ale rozestupy mnohem delší)
o Limonády se prodávají ve stejném objemu jako piva! Je o ně velký zájem (mají malinovou, citronovou a bezinkovou)
• Ze začátku čerpali inspiraci v Americe, nyní si recepty sami vymýšlí
• Neprodávají plast ani plechovky, jen sklo a sudy
o 30 % sudy, 70 % lahve (poptávka po sudech ale roste)
• Trvale lze piva koupit na čerpací stanici na Šafránce, dále v Chrášťanech a na Klínci na farmě, v Praze pak na „Galerce“
• Jako jiné malé pivovary bojují např. i s tiskem etiket – tiskárny jich nechtějí vytisknout takový „malý“ počet, tudíž musí namyslet další, které budou následovat (i když některá piva se třeba změní nebo nakonec vůbec neuvaří)
o Parovar má až 400 druhů etiket – lákají tak i sběratele všech možných pivních předmětů – doprovodné předměty jim tak hodně pomáhají prodávat i samotné pivo
• Dříve šly na odbyt zejména 13tky a více, v roce 2020 se situace změnila a lidé poptávají 12tky a méně
• Během covidu spustili eshop, kterému se velmi daří (podíl na jejcih prodejích cca 20 %)
o Návštěvnost a prodej jim zvedl projekt Zachraň pivo
• Všechny novinky najdete na jejich webu
Ještě jste pivovar Parovar neviděli? Podívejte se na naši video prohlídku!