Pivovar naším pohledem v bodech
• Rodinný pivovar z Prahy pivo vaří ve výrobní hale v Hostivaři od září roku 2020
• Sládkem je manželka – nejdřív vařili pivo doma s manželem a zkoušeli, zjišťovali, studovali, apod. – potom založili vlastní pivovar (manželka s klasickou školou sládků Podskalskou a Univerzitou, manžel samouk s pivovarskou rekvalifikací)
• Vaří jak klasická česká piva, tak i zahraniční pivní speciály
o základem je český ležák, světlá 12tka z žateckého chmele, humnového sladu, pivovarských kvasnic a místní vody – ten je nejprodávanější
o speciály spodně i svrchně kvašené, výběr také dle sezónnosti (v zimě silnější, na léto lehčí, ale není pravidlem) – např. Milkshake IPA s mangem a s jahodami, British Golden Ale, osmička z citronové trávy – rádi zkouší a experimentují
o jedním z nejoblíbenějších speciálů je Wildberry Sorbet (ten je stabilně v prodeji, ostatní speciály spíše jen limitované) - ovocné, osvěžující, čistá příroda, obrovské množství ovoce – až čtvrtka tanku, náročné na přípravu, na výrobu tohoto piva používají celé ovoce, nikoliv jen pyré (to totiž sedimentuje a nerozpustí se úplně), ovoce se musí několikrát zmrazit a rozmrazit kvůli bakteriím, část ovoce se dává přímo do varny při vaření, další část při studeném chmelení, ovoce ale ucpává potrubí, takže jde o opravdu náročný proces
o kromě osmičky z citronové trávy chystají také devítku z pomerančové kůry nebo dále také z limetkové – to bude letní sada
• drží se pivních stylů tak, jak by se měly správně dělat – zákazník dostane to, co opravdu odpovídá popisu daného pivního stylu
• tanky postupně přibývají, aktuálně je jich 7 tisícovek (bude jich 9 a další 3 se můžou přidat), zatím mají 5hl varnu
• vše navíc dělají v podstatě ve dvou
o v době covidu pokryl pivovar své náklady kromě mezd – oba tedy mají ještě jiné zaměstnání (manželka v Kbelském pivovaru, manžel stavařinu)
• před podzimní vlnou šly na odbyt zejména sudy, v době další vlny 80-90 % do lahví, nyní zase více sudy (ale spíše ty menší)
• snaží se navazovat spolupráce se stabilními podniky v okolí, které by prodávali jejich piva
• jsou ale také v pivních barech či prodejnách, např. Valhalla Beer Club, Kaiser Franz, Na Palmě, Decentní Dýně,
• mimo Prahu pak zejména východní Čechy – Hradec (Malý Růžek, U Kozatý, Batalion u Draků)
• v rámci možností jezdí i po různých pivních festivalech
• v září na výročí by chtěli udělat vlastní „mini festival“
Ještě jste pivovar VIK neviděli? Podívejte se na naši video prohlídku!