V současné době jde o jedinou (a nejstarší) celorepublikovou pivní soutěž samotných spotřebitelů. Výjimečný je i systém hodnocení, který kombinuje anketní a degustační část, kdy piva s nejvyšším počtem získaných hlasů v rámci ankety postupují do anonymní odborné degustace, ze které vyjde konečné pořadí na prvních místech. Vítězná piva se tak vyznačují kombinací oblíbenosti a kvality.
První část hodnocení je anketní. Pivní sněm SPP v průběhu první poloviny roku oznámí členské základně kategorie, ve kterých se bude ocenění v daném roce udílet, poté následuje hlasování všech členů. Ke dni 14. 11. 2024 mělo Sdružení přátel piva 1 567 registrovaných právoplatných členů. Nejvíce členů je v Praze (40 %), nejméně v Karlovarském kraji (0,8 %). Hlasy jsou vedením SPP shromažďovány a po jejich zpracování vzniká v každé kategorii pořadí dle oblíbenosti. V anketní části letos hlasovalo cca 47 % členů SPP pro různých 259 značek piva. V druhé části hodnocení posoudí členové Pivního sněmu SPP ta piva, která se umístila v hlasování členů SPP na prvním až pátém místě a určí jejich konečné pořadí formou odborné anonymní degustace, na jejíž průběh dohlíží a účastní se jí nezávislí pivovarští odborníci, kteří o průběhu této degustace vystavují veřejný protokol. Degustační část je hodnocením z hlediska kvality piv. Finální anonymní degustace anketně nejúspěšnějších piv proběhla pod vedením lektora ČZU a odborného degustátora SPP PhDr. Ing. Tomáše Maiera, Ph.D. v neveřejných prostorách Strahovského pivovaru dne 19. září 2024.
V letošním roce dokázalo ve své (pivní) kategorii obhájit vítězství pouze pivo Volt Baterka z pivovaru Volt z Jablonce n. N. a to v kategorii světlých, svrchně kvašených piv. Toto pivo zároveň mělo i nejlepší známku ze všech anonymně degustovaných vzorků napříč všemi kategoriemi. Celkově nejúspěšnějším pivovarem v soutěži se letos zcela jednoznačně stal (opět) Rodinný pivovar Bernard, se čtyřmi umístěními a zároveň obhájil titul Pivovar roku. Vítězným pivem v anketní části napříč kategoriemi se stal Černý ležák Bernard, s jemnými kvasnicemi – z Rodinného pivovaru Bernard, které získalo 295 hlasů. Anonymní odborná degustace však toto pivo odsunula až na druhé místo. Skokanem roku se stalo pivo Raspberry Sorbet – z pivovaru Sibeeria, v kategorii kyselých piv. (Ač jde o pivo poprvé uvařené již v roce 2020). Zajímavostí je i zcela shodné pořadí na prvních třech místech v anketě Pivovar roku, což se stalo v historii soutěže zcela poprvé. Na příští rok chystá SPP inovovaný formát soutěže, zachovávající stále kombinaci anketní a degustační části, ale půjde o průběžné celoroční hodnocení, které bude lépe reflektovat sezónní nabídku piv a dokáže zachytit případné výkyvy v kvalitě piva.
Před samotným zahájením slavnostního vyhlašování výsledků a také po jeho skončení měli pozvaní hosté možnost sami ochutnávat některá z oceněných piv, díky chladicím výčepním zařízením společnosti Lindr, která byla jedním z partnerů akce. V sále byl hostům k dispozici také výčep rodinného pivovaru Bernard a nechyběla pochopitelně ani výtečná čepovaná piva z nabídky domácího pivovaru Zlatá kráva. Po vyhlášení výsledků čekal hosty slavnostní raut a během odpoledne pak prohlídky pivovaru Zlatá kráva pod vedením sládkové Žanety Petružálkové a ředitele pivovaru Radovana Sochora.
Přesuňme se tedy opět pomyslně v čase a prostoru zpět do krásného secesního společenského sálu Hotelu U Zeleného stromu v areálu pivovaru Zlatá kráva v Nepomuku, kde právě začíná předávání výročních cen SPP, které společně moderují Tomáš Erlich a Ladislav Jakl …
…..
Světlé výčepní pivo
Naše legislativa výčepní pivo bere jako sedmičku až desítku, nicméně běžný spotřebitel toto chápe spíše jako desítku. Z vyhlašovaných kategorií je právě tato vůbec pro sládka nejtěžší – spodně kvašené desítce se neodpustí vůbec nic. Každá mírná chyba při výrobě se hned negativně projeví na chuti. Právě podle pravé české desítky se pozná mistr sládek.
- Bernard Desítka / Rodinný pivovar Bernard
- Fabián 10 / Pivovar Hostomice
- Únětické pivo 10° / Únětický pivovar
Světlý ležák
Světlým ležákům pro změnu nikdo v hospodě neřekne jinak než dvanáctka a nepochybně se v českých podmínkách jedná o nejprestižnější kategorii. V této kategorii letos nastává naprosto výjimečná situace, kdy první a třetí místo putuje do stejného, nám už velice dobře známého pivovaru.
- Sváteční ležák s jemnými kvasnicemi / Rodinný pivovar Bernard
- Bad Flash Prostě Ležák 12°/ Pivovar BadFlash
- Bernard Dvanáctka / Rodinný pivovar Bernard
Silné pivo
Charakteristika silného piva je velice jednoduchá – vše, co má více jak 13% EPM. V našem pojetí soutěže pak jde především o světlá piva. Na rozdíl od předchozích kategorií, na stupních vítězů této, máme samé nové značky.
- F. L. Věk / Pivovar Rampušák
- Uzený Bock bez kosti 16°/ Pivovar Mazák
- AXIOM Gonza Pale Ale / Pivovar Axiom
Tmavé /polotmavé, spodně kvašené pivo
Tato kategorie je brána bez rozlišení stupňovitosti, jedná se o jakákoliv barevná, spodně kvašená piva. U nás dnes příliš velký podíl na trhu nemají (cca 3,5%), ale ještě po druhé světové válce se pila více než hojně. Vítězné pivo se ale v daném pivovaru pije skutečně hodně, je ve stálé nabídce a zaslouženou pozornost mu věnují i milovníci ryze světlých piv.
- Svatý Norbert Dark lager / Pivovar Strahov
- Černý ležák s jemnými kvasnicemi / Rodinný pivovar Bernard
- PRVNÍ DÁMA / Pivovar Ovipistán
Pšeničné pivo
I tuto kategorii vyhlašuje SPP bez rozdílu stupňovitosti, a dokonce bez rozdílu barvy, nicméně tmavá či polotmavá pšeničná piva jsou u nás, ale i ve světě výrazně v menšině. Tento pivní styl pochází původně ze středověkých Čech, a ještě před dvěma staletími u nás byl naprosto běžný, aby pak zcela vymizel. Teprve v posledních letech opět zažívá svůj nástup, byť počet skalních konzumentů pšeničných piv není tak velký.
- PRIMÁTOR WEIZEN, pšeničné / Pivovar PRIMÁTOR
- Zvíkovský Rarášek / Pivovarský dvůr Zvíkov
- 12 Sv. Jana Nepomuckého, PŠENICE / Pivovar Zlatá kráva
Světlé, svrchně kvašené pivo
Do této kategorie spadají veškerá světlá, svrchně kvašená piva, (s výjimkou pšeničných piv), opět bez rozdílu stupňovitosti. Kategorie plná pivních stylů ve zkratkách jako IPA, APA, nověji NEIPA apod., ale také třeba belgických klášterních piv a jiných.
- Volt Baterka / Pivovar Volt
- PRIMÁTOR IPA / Pivovar PRIMÁTOR
- 14 Tractor IPA / Pivovar Zlatá kráva
Tmavé /polotmavé, svrchně kvašené pivo
Kategorie jakkoliv barevných, svrchně kvašených piv bez rozdílu stupňovitosti. Vesměs se tak jedná o Portery, Stouty či barevná piva typu Ale. Letos na nejvyšší stupeň dosáhl pivovar Permon se svým exkluzivním barikovaným pivem v sudu od jamajského rumu. Již jeho síla naznačuje, proč porazil konkurenci.
- The Darkness / Pivovar Permon
- BLACKOUT 16° / Pivovar Volt
- Torpid Mind 24° / Pivovar BadFlash
Kyselé pivo
Kyselé pivo neznamená zkyslé pivo a jde o kategorii piv, vzniklých spontánním či mléčným kvašením, s nízkým pH, mezi 3,0-4,5. Kyselá piva bývají znalci vyhledávána a produkují se v mnoha částech světa, přičemž největší věhlas jim pravděpodobně přinesla Belgie. Všeobecně jde o piva, která za poslední roky zažívají největší Boom na trhu. Letos vyhrává konkrétně styl Berliner Weisse, kterému se přezdívá šampaňské severu.
- Raspberry Sorbet / Pivovar Sibeeria
- Tears of St. Laurent (2020) / Pivovar Wild Creatures
- Ich Bin Ein Berliner / Pivovar MadCat
Létající pivovar roku
Na světě existuje několik pivovarů, které jsou umístěné na lodi, ostatně jedna taková loď s pivovarem kotví i na Vltavě. V Mnichově na letišti je dokonce také jeden minipivovar. Nicméně to s kategorii létajících pivovarů nesouvisí. ;) Není to ani pivovar, kde by byla okřídlená varna nebo sládek byl anděl ????, ale jedná se o výrobce piva, který nedisponuje vlastním výrobním zařízením, vlastní pouze svoji značku a potažmo i recepturu, a proto si své várky vaří v pronajatých pivovarech. Pro pivovarský trh jsou tyto pivovary neskutečně důležité, protože to často bývá jakýsi předstupeň, než si majitel značky pořídí vlastní technologii.
SPP tuto kategorii vyhlašuje teprve potřetí, přičemž konkurence stále roste, k dnešnímu dni u nás existuje na 150 létajících pivovarů. A protože letos nám všem pivo z vítězného pivovaru chutnalo stejně skvěle jako v loňském roce – dokázal své prvenství uhájit a získat k tomu i chráněný titul Létající minipivovar roku.
- Pivovar Chroust
- Four Elements Brewery
- Pivovar Hangár
Minipivovar roku
Díky registraci na Úřadu průmyslového vlastnictví má Sdružení přátel piva jako jediný subjekt u nás, právo udílet titul Minipivovar roku (a to od roku 2006). Jedná se o pivovarské provozy s roční produkcí do 10 tisíc hektolitrů piva.
Vítězství v této kategorii je stále obtížnější, protože konkurence každým rokem roste. V době covidu sice došlo k jisté stagnaci, ale stále vznikají nové provozy. Letos jich dosud vzniklo 15, loni 22, celkové číslo již přesahuje hranici 600, jen v Praze jich je 51.
Letošní vítěz ale už patří mezi veterány, byl otevřen již v roce 2000, navíc v naší soutěži neboduje zdaleka poprvé a je všeobecně řazen mezi nejúspěšnější české pivovary vůbec.
- Pivovar Strahov
- Pivovar Volt
- Pivovar Ovipistán
Pivovar roku
I v této kategorii je SPP u nás jediným subjektem, který takto oceňuje průmyslové pivovary (s ochrannou známkou od roku 2004). Zde počet pivovarů donedávna klesal, ale jak se mnohé minipivovary stávají natolik úspěšnými, že výstavem přesahují již magickou hranici roční produkce ve výši 10 000 hl, tak se stávají pivovary průmyslovými a počet tak pomalu, ale jistě opět narůstá.
Letošní vítěz obhájil své prvenství z loňského roku, přičemž např. v roce 1991 přežil svoji klinickou smrt, kdy byl novými majiteli zprivatizován 5 minut po dvanácté. Další významný zlom pro náš oceněný pivovar byl rok 2001, kdy do něj vstoupil belgický strategický investor, který přinesl další exponenciální rozvoj.
- Rodinný pivovar Bernard
- Pivovar KAMENICE NAD LIPOU
- Únětický pivovar
Sládek roku
Cenu sládek roku udílí SPP buď za mimořádné výkony v daném roce anebo naopak, jde o ohodnocení celoživotního díla ve prospěch českého pivovarnictví. Tak tomu je i letos, kdy se Sdružení přátel piva rozhodlo ocenit opravdovou legendu z velkého pivovaru, dokonce z toho největšího.
Letošní laureát pochází z typické pivovarské rodiny, váženými pivovarskými odborníky bývali už jeho otec a dědeček. Už v předškolním věku našeho letošního laureáta fascinovaly otevřené kvasné nádoby a chodby a sklepy vytesané do žulové skály. Pivo prvně ochutnal, ostatně jako většina z nás, ve druhé třídě, když ho nesl ve džbánku z hospody. Nicméně každý takovýto pivní začátečník odlízne jen trochu pěny, a to zrovna senzorický zážitek nebývá nejlepší, i pro našeho letošního laureáta to bylo něco nezajímavého a hodně hořkého. Pivo mu prý začalo chutnat až ve čtvrté třídě, když se vyvaroval těchto začátečnických chyb a konečně si dal pořádný doušek. Čas plynul a náš letošní laureát si prošel asi tou nejtypičtější studijní kariérou – nejprve potravinářská průmyslová škola v Podskalské a následně VŠCHT, samozřejmě vše prokládané praxí. Prošel si snad všemi tehdy funkčními Západočeskými pivovary, jmenujme aspoň Chodovou Planou, Domažlice, Cheb, Stod, Karlovy Vary a samozřejmě Gambrinus a Prazdroj. Věčná škoda, že řada z těchto pivovarů již zanikla. V pivovarech si prošel veškerou praxí od vidrování na humnech, po varnu a spilku, až po stáčírnu. Nezůstal ale jen na českém dvorečku, působil v pivovarech v USA a Africe, ale i ve slavném irském pivovaru Guinness, a od té doby má irský stout hned za českým ležákem coby druhý nejoblíbenější pivní styl. Nepohrdne také bavorským pšeničným pivem. V posledních letech se hodně věnoval školení výčepních dle hesla: „sládek pivo vaří, ale výčepní ho dělá“, protože všichni víme, jak mizerný hospodský může i špičkové pivo proměnit v nepitelný patok.
Letošním laureátem se stává Václav Berka z plzeňského pivovaru Prazdroj.
Ondřej Hampl s využitím TZ SPP