První ročník kurzu Maximum o pivu úspěšně absolvovalo 10 účastníků. Oslavili to vlastním ležákem, který chutná skvěle

Ambiente přesně před rokem představilo unikátní kurz Maximum o pivu, jehož první ročník nyní úspěšně absolvovalo deset účastníků. Ti se v průběhu deseti měsíců dozvěděli o pivu vše od A do Z, navštívili řadu renomovaných pivovarů, setkali se s předními pivními experty u nás i v zahraničí, kteří se s nimi podělili o své znalosti a zkušenosti. Na závěr uvařili své vlastní pivo – ležák desítku z lehce nakuřovaného sladu, které se v pondělí 24. června slavnostně narazilo v karlínském pivovaru s výčepem Dva kohouti a které, pokud si pospíšíte, můžete ochutnat i vy. Přihlášky na další ročník kurzu jsou již otevřené.

Pivo s názvem Maximum jsme měli včera u Dvou kohoutů možnost ochutnat mezi prvními hned čerstvě po jeho naražení a musíme konstatovat, že se opravdu povedlo a je až nebezpečně pitelné :-). Jedná se o ležák desítku s obsahem alkoholu 4 % z lehce nakuřovaného sladu, který kurzisty zaujal během jejich studijní návštěvy v hlavním městě uzených piv Bambergu. Pivo je chmelené americkými chmely Simcoe a Sabro. Piva Maximum se navařila bohužel jen jedna várka - 800 litrů, takže nečekejte a vyrazte ho ke Dvěma kohoutům rychle ochutnat, než bude pryč. Intenzita nakouřenosti sladu je v chuti piva jen velmi lehká a předpokládáme, že se po něm díky své mimořádné pitelnosti jen zapráší.

Čerství absolventi kurzu Maxima o pivu (devět mužů a jedna žena) se nyní mohou pyšnit přehledem, jaký má o chmelovém moku jen málokdo. V průběhu kurzu získali detailní povědomí o historii piva, jeho výrobě, čepování i chuti. Pod vedením Lucie Janečkové, mistryně výčepní z Institutu PIVO, prošli školou čepování a na vlastní kůži si v plném provozu vyzkoušeli čepování piva ve vyhlášených pivních podnicích Lokál, Kantýna a Pult. S vrchním sládkem pivovaru Dva kohouti Lukášem Tomsou se pak naučili základy vaření piva a psaní receptu. Do praxe tyto znalosti převedli v nanopivovaru Automat Matuška, kde si vyzkoušeli uvařit své první pivo.

Kromě toho byla na programu řada exkurzí nejen do českých pivovarů, ale například i do novopacké sladovny, k výrobci pivovarských technologií LUKR, do sklárny Rückl nebo na norimberský pivní veletrh BrauBeviale. V neposlední řadě kurzisty čekala příprava na sanitační a senzorické zkoušky. Zkrátka oněch deset měsíců bylo skutečně nabitých zážitky a předávanými vědomostmi.

„Z prvního ročníku mám radost, sešla se skvělá parta lidí, kteří měli velký zájem se o pivu dozvědět co nejvíce. Na většině míst jsme pro ně domluvili speciální prohlídky, kam se veřejnost běžně nedostane, a s lidmi, kteří skupiny obvykle nedoprovází. V německém pivovaru Weihenstephan nás tak prováděl vrchní sládek Tobias Zollo. Účastníci se díky tomu seznámili s mnoha odborníky a pivními nadšenci a z těchto kontaktů mohou těžit i do budoucna,“ uvádí Eva Králová, která má v Ambiente na starost vzdělávání.

Nejoblíbenější část? Vaření piva

Sami účastníci ocenili především senzorické semináře a přednášky o pivních stylech, které je připravili na následné senzorické zkoušky. Všichni, kdo se na ně do Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského přihlásili, je úspěšně složili a získali profesní osvědčení. Stoprocentní úspěšnost měli účastníci i při sanitačních zkouškách.

Oblíbené bylo také vaření vlastního piva, které si kurzisté vyzkoušeli hned několikrát. Nejprve v nanopivovaru Automat Matuška, poté v rámci praxe v pivovaru Dva kohouti. Nakonec uvařili ještě jedno pivo s názvem Maximum, které se narazilo během slavnostního zakončení Maxima o pivu v karlínském pivovaru Dva kohouti a které může ochutnat i široká veřejnost. Jedná se o ležák z lehce nakuřovaného sladu – inspirace na toto pivo pochází z cesty do Bambergu, který je nakuřovaným sladem vyhlášený (účastníci kurzu zde navštívili také vyhlášenou rodinnou sladovnu Weyermann). Po jeho ochutnání se účastníci Maxima o pivu rozhodli, že podobné pivo si zkusí uvařit i oni sami. Tím jejich desetiměsíční dobrodružství skončilo a my v redakci hodnotíme výsledné pivo jako opravdu vydařené.

Přihlášky na další ročník kurzu jsou již otevřené

Nabitý desetiměsíční kurz vyjde na 150 000 korun bez DPH. V ceně je know-how a čas všech lektorů, přístup k online výukovým materiálům, deset exkurzí s výkladem, deset přednášek s odborníky, účast na pivním veletrhu BrauBeviale v Norimberku a dvoudenní pivní tour v Mnichově, kurz základů sommeliérství piva, absolvování Školy čepování, degustační tréninky, příprava na dvě zkoušky (sanitační a senzorickou) včetně poplatku za složení zkoušky, výroba piva podle vlastního receptu (část si účastníci nalahvují a odnesou, druhou část narazí při přípravě na senzorické zkoušky), praxe v čepování, sanitování i vaření piva přímo v provozech a pronájem prostor.

Kurz je určený všem, kdo chtějí posunout své znalosti o pivu na vyšší úroveň. Pro majitele pivovarů a sládky, kteří vaří skvělé pivo, ale nejsou vždy spokojeni s jeho chutí po načepování v různých podnicích. Nebo pro majitele restaurací a hotelů, kteří chtějí mít zkrátka nejlepší pivo v okolí a skutečně rozumět tomu, jaká cesta k tomu vede. A pro všechny z oboru, kdo chtějí vzájemně sdílet zkušenosti a doplnit si znalosti i mimo svou specializaci. Zapsat se lze na webové stránce maximumopivu.cz.

Ondřej Hampl s využitím TZ Ambiente

Dva kohouti

Sokolovská 81/55, Praha