Pult slaví čtyři roky a odhaluje čtyři nové ležáky pro nadcházející rok

Pražský pivní bar Pult, který je součástí skupiny Ambiente, dnes slaví čtvrté narozeniny a při té příležitosti představuje čtyři nové ležáky, které si hosté budou moci vychutnávat celý nadcházející rok. O jejich letošním výběru z dvaceti přihlášených vzorků opět rozhodla letos již šestnáctičlenná Degustační rada, která piva posuzovala podle vůně, chuti, hořkosti, ale zejména dle jejich pitelnosti. Pro následující rok zvolila Antošův ležák (Pivovar Antoš), Krasohled (létající pivovar Falkon), Místní ležák (Dva kohouti) a Vycpanou vydru (Černokostelecký pivovar). Novinky na čepu doplní stálice ležáků z Budějovického Budvaru a Plzeňského Prazdroje.

Koncept Pultu je od jeho otevření v roce 2021 jasný – šest perfektně ošetřených kohoutů s českými ležáky. Zatímco dva obsazují trvale národní Budějovický Budvar a Plzeňský Prazdroj, zbývající čtyři se každoročně obměňují na základě slepé degustace. Hlavním kritériem výběru je pitelnost, tedy schopnost piva zaujmout i při opakované konzumaci.

Vítězové degustační rady

Letošní ročník přinesl silnou konkurenci – pivovary přihlásily celkem dvacet vzorků. Z nich Degustační rada vybrala tuto vítěznou čtveřici ležáků:

Antošův ležák (Pivovar Antoš, Slaný) – pivo s plnou chutí a příjemně výraznou hořkostí od sládků, kteří každoročně experimentují s desítkami různých stylů.

Krasohled (létající pivovar Falkon) – světlý český ležák z humnového sladu z Kounic a žateckého chmele z ekologického zemědělství, který tvoří nadpoloviční většinu produkce sládka Jakuba Veselého.

Místní ležák (Dva kohouti, Praha-Karlín) – dvanáctistupňový ležák plzeňského typu se svěží, vyváženou chutí, který se na výčep Pultu vrací po roce.

Vycpaná vydra (Černokostelecký pivovar) – plný, chmelený a výrazně sladový ležák z pivovaru s tradicí sahající do roku 1489.

S výjimkou Místního ležáku se jedná o naprosté nováčky na výčepu Pultu.

Co se točilo v uplynulém roce

V uplynulém „výčepním roce“, který skončil dnes, se na čepu Pultu objevila čtveřice ležáků, o níž jsme psali po naší redakční návštěvě v Pultu začátkem letošního roku: Únětické pivo 12° (Únětický pivovar), Světlý ležák 12° (Pivovar Permon), Vorkloster klášterní ležák (Klášterní pivovar Porta Coeli) a Jura (Pivovar Chroust).

 

Podle slov mistryně výčepní Magdy Hoppové, která nás při naší poslední návštěvě v Pultu provázela degustací nabízených ležáků, se o pozici nejoblíbenějšího craftového ležáku pravidelně pral nejvíce hořký ležák na čepu Jura 12 (48 IBU) s Únětickou 12 (41 IBU). Fanoušci méně hořkých ležáků oceňovali Světlý ležák 12° ze sokolovského pivovaru Permon, zatímco milovníci plzeňského stylu si oblíbili Vorkloster klášterní ležák z Předklášteří u Brna. Jsme zvědavi, jak si v letošním roce v oblíbenosti mezi návštěvníky Pultu povedou letošní ležácké novinky na čepu.

Jak probíhá výběr

Degustační rada je celoroční aktivitou. Přihlášky startují hned po novém roce a generální manažerka Pultu Tereza Pospíšilová během jara osobně navštěvuje všechny zájemce, aby jim koncept detailně představila. Šestnáctičlenná rada se oproti loňským deseti členům rozrostla a zahrnuje výčepní, sládky, gastronomické odborníky i štamgasty.

Samotná degustace probíhá naslepo přímo v Pultu. Rada ochutnává vzorky načepované za stejných podmínek, v jakých se pivo podává běžným hostům – ve správné teplotě a ve stejných sklenkách. U každého vzorku hodnotí vůni, chuť, hořkost, říz a především pitelnost.

Po vyhlášení výsledků čeká Terezu Pospíšilovou další kolečko návštěv, tentokrát u čtyř vítězných pivovarů. S sebou si vezme i výčepní z Pultu, aby se podrobně seznámili s pivovarem i pivem, které budou celý rok čepovat.

Dvě stálice

K čtyřem novinkám se připojují osvědčené klasiky. Budweiser Budvar Originál – světlý ležák vařený z moravského sladu, žateckého poloraného červeňáku a vody z 300 metrů hlubokých artéských studní. A Pilsner Urquell – spodně kvašený ležák s karamelovou chutí po trojitém rmutování a jemnou hořkostí díky žateckému chmelu, který je dle naší zkušenosti i díky umístění Pultu v centru Prahy v ulici V Celnici na Novém Městě v těsné blízkosti velkých hotelů stálým bestsellerem podniku.

Slavnostní naražení prvních sudů nově vybraných ležáků proběhne dnes při oslavě čtvrtých narozenin Pultu. Všech šest ležáků pak bude k dispozici po celý následující rok každý den v týdnu od 15 do 1 hodiny.

Ondřej Hampl (s využitím tiskových materiálů Pult)

 

O pivovaru Antoš

Antoš, malý řemeslný pivovar ze Slaného, vznikl v roce 2010 a navázal tak na pivovarskou tradici královského města Slaný sahající až do 16. století. Nová moderní kapitola pivovaru se začala psát v roce 2021 s novými provozovateli. Antoš ve své současné podobě představuje splněný sen dvou lidí z velkého pivovaru, kteří chtěli mít svůj malý pivovar. Místní sládci rádi experimentují a pivovar se díky jejich invenci každý rok může pochlubit až 50 unikátními druhy piv nejrůznější pivních stylů – od ležáků  přes parádními ejly až po variace kyseláčů, stouty i portery. Na čep Pultu teď míří Antošův ležák – pivo s plnou chutí a příjemně výraznou hořkostí.

O Černokosteleckém pivovaru

Černokostelecký pivovar navazuje na tradici sahající do roku 1489, kdy město získalo právo vařit pivo. Dnešní areál vznikl po požáru v první polovině 19. století a následně se dočkal zásadních rekonstrukcí. Po znárodnění ale jeho význam upadal, až byla v roce 1987 uvařena poslední várka. Nový život mu díky odkoupení vdechla společnost Dej Bůh štěstí a v roce 2007 zde bylo otevřeno i Národní muzeum pivovarnictví. Výroba piva se obnovila o dva roky později a od roku 2018 je pivovar kulturní památkou. Do Pultu zamířila jejich Vycpaná vydra – plný, chmelený a výrazně sladový ležák.

O Dvou kohoutech

Pivovar s výčepem Dva kohouti vznikl v roce 2018 v pražském Karlíně jako místo, kde se setkává tradiční pivovarské řemeslo s moderními standardy. Jeho zakladateli jsou sládek Adam Matuška a mistr výčepní Lukáš Svoboda pod záštitou skupiny Ambiente. Prostor bývalé autodílny se díky nim proměnil v podnik, který jako jeden z mála propojuje výčep i výrobu. Dva kohouti se pod dohledem vrchního sládka Lukáše Tomsy nebojí experimentovat s technikami, surovinami či styly. Vlajkovou lodí pivovaru a nově i součástí výčepu Pultu je Místní ležák – dvanáctistupňové pivo plzeňského typu se svěží, vyváženou chutí a čistou hořkostí.

O létajícím pivovaru Falkon

Falkon vznikl v roce 2012 jako takzvaný létající pivovar, za kterým stojí sládek Jakub Veselý. S vařením piva začal již ve 13 letech v rodném Žatci, později vystudoval technologii piva. Ačkoli k vaření piva využívá kapacity minipivovarů svých kolegů a přátel, rychle se zařadil mezi výrazná jména české pivovarnické scény. Původně se soustředil především na svrchně kvašené ejly, v současnosti se věnuje také tradičnímu českému ležáku. Degustační radu Pultu si získal svým Krasohledem – světlým českým ležákem z humnového sladu z Kounic a žateckého chmele z ekologického zemědělství, který dnes tvoří nadpoloviční většinu výstavu pivovaru Falkon.

O Budějovickém Budvaru

Budějovický Budvar vznikl v roce 1895 jako Český akciový pivovar a od roku 1967 působí jako národní podnik. Modernizace v 90. letech mu umožnila překročit výrobu jednoho milionu hektolitrů a stát se významným exportérem. Dnes, při příležitosti 130 let své existence, dosahuje rekordních výsledků – v roce 2024 vystavil téměř 1,9 milionu hektolitrů, z nichž více než 70 % míří na export. Jeho pivo je dostupné ve více než 60 zemích světa a patří k symbolům českého ležáku. Jeden z kohoutů Pultu dlouhodobě obsazuje jejich světlý ležák Budweiser Budvar Originál, vařený z moravského sladu, žateckého poloraného červeňáku a vody z 300 metrů hlubokých artéských studní.

O Plzeňském Prazdroji

Myšlenka na vlastní pivovar se v Plzni zrodila kvůli různorodé kvalitě měšťanských piv. V novém Měšťanském pivovaru tak 5. října 1842 sládek Josef Groll uvařil první várku plzeňského ležáku, který si rychle získal oblibu doma i v cizině. Už roku 1843 se čepoval U Pinkasů, 1856 ve Vídni a roku 1873 proběhl první export do USA. Nyní se vyváží do 50 zemí světa z jediného místa na světě – z Plzně. Téměř dvě staletí si plzeňští sládci předávají své umění, aby dokázali uvařit ležák stále s neměnnou chutí. Na výčepu Pultu je Pilsner Urquell jednou ze dvou stálic – spodně kvašený ležák z vlastního sladu, s karamelovou chutí po trojitém rmutování a jemnou hořkostí díky žateckému chmelu.

Dva kohouti

Sokolovská 81/55, Praha

Související novinky