Šest tváří českého ležáku v pivním baru Pult

Pivní bar Pult, který je součástí skupiny Ambiente, oslavil na podzim loňského roku třetí narozeniny a současně s tím obměnil svou nabídku ležáků pro následující rok (vždy od října do září). Jejich výběr probíhá poněkud netradičně – o čtveřici piv, která na čepu doplnila stálé značky Pilsner Urquell a Budějovický Budvar, rozhoduje degustační rada, která se schází pouze za tímto účelem a hledá ty nejpitelnější kousky. Pro letošní rok zvolila Únětické pivo 12° (Únětický pivovar), Světlý ležák 12° (Pivovar Permon), Vorkloster klášterní ležák (Klášterní pivovar Porta Coeli) a Jura (Pivovar Chroust). A my jsme se proto vypravili do Pultu výběr nových ležáků pro letošní rok, které se navíc na čepu objevují vůbec poprvé, ochutnat.

Od svého otevření v roce 2021 nabízí Pult šest perfektně ošetřených a čepovaných ležáků na jednom výčepu a k nim ještě další tři čepované speciály, které se obměňují na rotujících pípách. Průměrná výtoč piva v Pultu se pohybuje kolem 1500 l piva týdně. Dva z celkového počtu kohoutů trvale obsadily národní pivovar Budějovický Budvar a Plzeňský Prazdroj. K nim se každý rok vybírají čtyři další ležáky z menších až středně velkých řemeslných pivovarů, přičemž hlavním kritériem je jejich pitelnost.

O tom, které ležáky se budou v Pultu následující rok čepovat, rozhoduje tzv. degustační rada. Ta představuje rozmanitou desetičlennou skupinku výčepních, sládků a dalších odborníků z gastronomie a v neposlední řadě také samotných štamgastů. Její jádro tvoří čtyři stálí členové: generální manažerka Pultu Tereza Pospíšilová, Lucie Janečková z Institutu PIVO, mistr výčepní Lukáš Svoboda, který stál u zrodu Lokálu, a Míra Bouchal za Lokál CZ.

V loňském roce se degustační rada sešla již v červnu, aby během dvou dní ochutnala rekordních třiadvacet ležáků. Pivovary se přitom přihlašují samy. „Přihlášky jsme spustili hned po novém roce a tentokrát byl zájem pivovarů enormní, což je pro nás velká radost i zodpovědnost. Už během jara jsem všechny pivovary navštívila a mluvila s jejich sládky, abych jim detailněji představila koncept Pultu. Následovala opětovná návštěva čtyř vítězných pivovarů společně s našimi výčepními, se kterými jsme se částečně podíleli i na výrobě piva, které si pak hosté vychutnávají u nás na čepu. Výběr nových ležáků tedy není záležitost pouhých dvou dní, během nichž zasedne degustační rada, ale jedná se o celoroční aktivitu,“ vysvětluje Tereza Pospíšilová, která má spolu s Lucií Janečkovou na starosti organizaci degustační rady a komunikaci s přihlášenými pivovary.

Samotná degustační rada se odehrává přímo v Pultu. Členové ochutnávají vzorky načepované ze zdejšího výčepu, ve stejné teplotě a sklenicích, v jaké se pak pivo servíruje hostům. Pivo tak dostávají za totožných podmínek a v kondici jako za běžného provozu podniku. Jedinou změnou je, že do velké pivní sklenice dostanou načepované malé pivo, díky čemuž se lépe projeví veškerá aromata a chuť. Hodnotí se několik aspektů, mezi nimi samozřejmě i vůně, chuť a říz, a především pak již zmiňovaná pitelnost.

Tou se letos prokázaly zejména Únětické pivo 12° (Únětický pivovar), Světlý ležák 12° (Pivovar Permon), Vorkloster klášterní ležák (Klášterní pivovar Porta Coeli) a Jura (Pivovar Chroust), které tak hosté najdou na čepu Pultu. „Tento rok jsme obměnili kompletně všechna čtyři piva, navíc se tyto pivovary objevují na čepu Pultu poprvé. Hosté se tak skutečně mají na co těšit,“ dodává Tereza Pospíšilová.

Část redakce Pivního webu se na pozvání skupiny Ambiente vydala na degustační výpravu do pivního baru Pult v centru Prahy, abychom porovnali chuťové charakteristiky šestice zdejších vybraných ležáků. Vzhledem k umístění podniku v centru Prahy v těsné blízkosti velkých hotelů a množství zahraničních turistů mezi návštěvníky Pultu není velkým překvapením, že zdejším stálým ležáckým bestsellerem je „praotec českých ležáků“ Plzeňský Prazdroj a zvýšená poptávka zejména ze strany zahraničních hostů je hlavně v turistické sezóně také po Budějovickém Budvaru. I nám osobně nejvíce chutnal, dle očekávání Pilsner Urquell, pro svoji vyváženou ležáckou chuť. Ze čtveřice nových nefiltrovaných a nepasterizovaných ležáků z menších až středně velkých řemeslných pivovarů nás pak nejvíce zaujal ten nejvíce hořký ležák na čepu, Jura 12 z létajícího pivovaru Chroust (pivovar Chroust vaří svá piva v pivovaru Clock/Fenetra v Potštejně, kde investovali do několika vlastních tanků Pivovar Chroust - fotoreportáž). Také dle slov mistrové výčepní Magdy Hoppové, která nás degustací provázela, je Jura aktuálně v Pultu nejoblíbenější craftový ležák, ale toto pořadí se střídá a do pomyslného vedení se často dostává také Únětická 12, která se tak s Jurou pravidelně pere o první craftové místo. I další dva vzorky ležáků měly ale rozhodně něco do sebe a určitě stojí za to zastavit se je v Pultu ochutnat. Fanoušci Budvaru a méně hořkých ležáků ocení Světlý ležák 12° ze sokolovského pivovaru Permon a milovníci plzeňského zase najdou zalíbení ve Vorkloster klášterním ležáku z klášterního pivovaru Porta Coeli v Předklášteří u Brna. Ostatně objednávky Vorkloster klášterního ležáku, který je podobně hořký jako Plzeňský Prazdroj, či řízné a hořké dvanáctky z Únětic jsme slyšeli ze strany hostů Pultu na vlastní uši velmi často.

Místo celého degustačního setu se všemi šesti ležáky v třetinkových sklenicích (skvěle načepovaných výčepní Magdou Hoppovou), který nám v Pultu naservírovali, však doporučujeme vybírat a ochutnávat piva spíš postupně, protože piva načepovaná v malých sklenicích rychle zvětrávají a teplají, takže postupně ztrácejí své jedinečné charakteristiky. Vlastně jen první a možná druhý vzorek pijete tak připravený, jak by měl být. Ty další vzorky v průběhu degustace ztrácejí pěnu, větrají a teplají. Dá se říci, že jde v podstatě spíš o takovou turistickou atrakci než o nějakou přidanou hodnotu pro opravdové pivní znalce. Těm doporučujeme místo celého setu vybírat a ochutnávat piva postupně. Navíc si tak můžete vybírat, co si dáte, a třeba i něco zopakovat nebo vynechat. Také máte možnost si dané pivo nechat načepovat nejen jako hladinku, ale také jako šnyt, mlíko či čochtana. V každém případě doporučujeme piva ochutnávat vzestupně dle hořkosti stanovené na škále IBU, tedy od těch nejméně hořkých v pořadí Budvar Originál (22 IBU), Permon Světlý ležák 12° (35 IBU), Plzeňský Prazdroj (38 IBU), Vorkloster klášterní ležák (39 IBU), Únětické pivo 12° (41 IBU) a na závěr Jura 12 (48 IBU).

---------------------------------------------

Magda Hoppová (vystudovaná učitelka) je v Pultu od úplně prvního dne. Do Ambiente ale přišla už před víc než pěti lety přes letní brigádu u Dvou kohoutů, ze které se pak stalo zaměstnání. Tam si vyzkoušela úplně všechno kolem piva – pracovala na výčepu, kde se naučila i sanitovat, a také v pivovaru, kde dva roky působila jako podsládek. Magda si užívá i povídání s hosty a štamgasty, kteří se o pivo zajímají – právě proto vede v Pultu pivní degustace a kurzy. Ve volném čase ji kromě cestování, squashe, boulderu, kina, či hraní deskovek baví také domácí vaření piva (tzv. homebrewing).
 

Ondřej Hampl, Kamil Pittner (s využitím tiskových materiálů Pult)

Plzeňský Prazdroj

U Prazdroje 7, Plzeň