Únorový pelmel z pivovarů a pivnic – díl druhý

I přes suchý únor se urodila řada zajímavých pivních novinek, takže nám přišlo škoda se s vámi o ně nepodělit ještě v únoru. Takže pojďme na již druhý únorový díl rubriky kratších novinek z pivovarů, pivnic a pivních barů, ve které se vám snažíme připravovat „kurátorovaný výběr“ ze zajímavých článků, novinek na sociálních sítích a webech z českých pivovarů, minipivovarů a pivnic.

Čeští konzumenti piva mají rádi malé pivovary, ale stejně u nich vede Plzeň, ukazují NÁRODNÍ DATA

Na čepované pivo zajde alespoň jednou měsíčně 56 % Čechů. To znamená více než 4 miliony potenciálních zákazníků! Jde převážně o muže ve věku 35–54 let, a efektivně je můžete zasáhnout třeba na Facebooku. Naopak generace Z, přesněji dospělí pod 25 let točenému pivu tolik neholdují. Lahvové a plechovkové pivo nakupuje alespoň jednou měsíčně přibližně polovina populace. Stejně jako u točeného piva jsou nejvíce zastoupení muži ve věku 35 až 54 let. Svou oblíbenou značku piva mají zhruba čtyři z pěti respondentů. Pouze pro necelou desetinu z nich favoritem není světlé pivo. Podle NÁRODNÍCH DAT také platí, že vysoká znalost značky piva se projevuje v její vysoké konzumaci. U točených piv to platí alespoň pro čtyři nejsilnější značky, kterými jsou Pilsner Urquell, Velkopopovický Kozel, Gambrinus a Radegast.

Budějovický Budvar prozatím upustil od hledání provozovatele restaurace Masné krámy

Budějovický Budvar zrušil téměř rok trvající výběrové řízení, ve kterém hledal nájemce legendární restaurace Masné krámy v Českých Budějovicích, a bude ji i nadále provozovat sám. Pivovar po zvážení všech nabídek a vzhledem ke složité situaci, která aktuálně panuje v gastro oboru, došel k závěru, že bude lepší zachovat současný model provozu Masných krámů.

Krušnohorský krýgl zná vítěze

Degustační soutěž Krušnohorský krýgl pro domácí pivovarníky pořádaná Ústeckou domovarnickou skupinou oznámila letošní vítěze jednotlivých kategorií. V rámci soutěže bylo degustováno více než 100 vzorků piv v pěti kategoriích – Český světlý ležák, Kyseláč, Liga cechovních mistrů, Pivo s chmely Gaia a Saturn a Sedák Járy Cimrmana a hned ve třech kategoriích zvítězil plzeňský domovarník Michal Roud. V porotě soutěže hodnotili vzorky piv např. Pavel Palouš (Cobolis), Michal Škoda (Elektrárna – exProud), Jakub Rendl (Crazy Clown), Miloslav Kordík (Vik), Lenka Straková (Elektrárna – exProud), Vladimír Nesvadba (Chmelařský institut), Aleš Fajt (Ossegg), nebo Jiří Novotný (Muflon).

Prazdroj loni navštívilo téměř 600 tisíc turistů

Do Plzeňského Prazdroje v loňském roce zavítalo bezmála 600 tisíc lidí, o téměř 14 % víc než v předchozím roce. Zájem návštěvníků vzrostl nejen o prohlídkové trasy, zážitkové programy a kulturní akce přímo v areálu pivovaru, ale také o prohlídky Pivovarského muzea a plzeňského historického podzemí, které se nachází v centru Plzně. Na letošní rok pivovar chystá novou prohlídku v rámci Industry Open i tradiční kulturní akce.

Nová stáčečka plechovek u Dvou kohoutů

Pivo z karlínského minipivovaru Dva kohouti, které již 5 let pilně vaří vrchní sládek Lukáš Tomsa, si lze nově odnést s sebou v plechovkách o objemu 440 ml. Stáčečku si ve Dvou kohoutech, kde spojují dvě řemesla: pivovarnické a výčepní, nadělili k nedávným pátým narozeninám a do plechovek stočili Místní Zimní, Kyseláč a Místní 12°, které si tak nyní zákazníci mohou vychutnat kdykoliv a kdekoliv se jim zlíbí.

 

 

Vik s americkou stáčecí linkou Wild Goose

Pivovar Vik je prvním majitelem nové americké linky Wild Goose v ČR. Linky značky Wild Goose Filling jsou celosvětově známé špičkovou kvalitou a jsou považovány za jedny z nejlepších na světě. Jejich pořízení a dodání do ČR ještě donedávna nebyla jednoduchá věc. Hlavní předností, která stála za mnohaletým vývojem, je při svém kompaktním rozměru samotný systém efektivního plnění při zachování maximální kvality. Výsledný produkt má velmi dlouhou trvanlivost. S nákupem a dodáním této linky do ČR pomáhala pivovaru Vik firma CRAFT 33, která se zabývá mobilním stáčením piva do plechovek pro minipivovary v České republice a na Slovensku.

Pivovar Chotoviny R.I.P.

Zámecký minipivovar v Chotovinách bohužel již další piva neuvaří, oznámil ukončení své činnosti.

Pivní novinky z pivovarů

Antoš

Novinka Ginger Shot! Mrkev mají rádi a pár mrkváčů jste od nich už mohli ochutnat. Tentokrát ale mrkev nehraje prim, ten přenechali zázvoru. Jeho pikantní chuť navíc podtrhli kurkumou a už na varně i špetkou chilli. Mrkev a pomeranč pak krásně onu pikantnost vyvažují. A ta barvička! EPM: 13 %, ABV: 5,7 %

V Antoši mají všech 5 pohromadě. Všech 5 hype chmelů pohromadě v jednom pivu. Superdelic, Nectaron, Vista, Strata a Sabro v DDH NEIPA High Five. A jaká teda je? Voňavá, šťavnatá, plná tónů všeho tropického ovoce, které si jen dovedete představit... Je hedvábná. A náramně pitelná. EPM 15 %, ABV 6,6 %

Nálož vanilky, kakaových bobů a kávy. Stout? White Stout! Všemi výše uvedenými ingrediencemi neskutečně vonící i chutnající Ale s příjemnou pitelností prostě musíte vyzkoušet. Kakaové boby dodala jejich oblíbená rodinná čokoládovna Herůfek, vanilkové lusky Veronika z Vanilkového obchodu a jedinečnou divokou etiopskou kávu zajistil fotograf Míla. EPM 15 %, ABV 6,2 %

Baraba

Od středy 28. února se vrací do prodeje Jarní zelenáč 12° z česko-těšínského minipivovaru Baraba.

Clock

V nabídce je opět imperiální stout Sarah BBA dozrávaný dvanáct (čísly 12) měsíců v sudu od bourbonu. V chuti ucítíte velký podíl pražených sladů v sypání, tóny mléčné čokolády a kakaových bobů, vanilky, medu a pochopitelně také bourbonu. Krásný dlouhý finiš vás nenechá chladnými. V menších třetinkových lahvích je to ideální společník na večer. 24% EPM, 8,5% VOL., 100 EBC, 100 IBU

Pivovar Clock - fotoreportáž (pivniweb.cz)

Crazy Clown

Poslední z řady kooperačních piv Brustok.beer Friends piv je Brūstok Candy, které vařili společně s Létajícím sládkem národního pivovaru Budějovický Budvar Alešem Dvořákem. Když Alešovi vysvětlili, co by to s ním rádi uvařili, bylo prý vidět, že se mu do toho moc nechce. Nakonec se ale rozhodl do toho jít a šel do toho naplno. A to jste měli vidět, jak ho bavilo, když společně drtili lízátka, vytahovali z nich tyčky a vybalovali marshmallows. Nakonec v Pivovar Vik společnými silami uvařili sour New England India pale ale s marshmallows a lízátky. Brūstok Candy je sour NEIPA chmelená novinkou Superdelic, u které se snažili podpořit bonbonkové tóny, které můžeme v aromaprofilu tohoto chmelu také najít. Podpořili je tím, že do piva narvali marshmallows a lízátka. Pivo je možné ochutnat ve vybraných hospodách a pivotékách a 1. - 2. března na festivalu Brūstok: Pivně-kulturní festival.

Matuška

Vejmrda. Novinka, která vás protáhne! Jak už název napovídá, pivo vychází z tradiční pochoutky z jablek a křenu. Kromě klasických surovin do něj tedy přidali 300 kg jablečného pyré a 15 kg čerstvě nastrouhaného křenu, u čehož si v pivovaru pěkně poplakali. Pivo je krásně vyvážené, v aroma je cítit křen, v chuti se jablka hezky pojí s křenem a s mořskou solí a výsledkem je tak velmi unikátní Gose, které určitě stojí za ochutnání.

Parovar

PIVO Z BRAMBOR? ale jistě – MANDELINKA 12 COLD IPA... když není po ruce ječmen. Americký brouk ví, proč to dělá. Protože mu chutná. Mandelinka má ráda brambory a toto pivo je z velké části z brambor. A pak také z rýže. Když už jsme se rozhodli nahradit sladový ječmen něčím méně tradičním, tak hned tedy ve velkém stylu. Bramborové pivo se vařilo v Německu již v 17. století. Bramborový základ je tam cítit jen velmi lehce. A pivo samotné je pocitově také lehké a jemné, takže vynikají vůně chmelů, které jsme dali do whirpoolu a pak i na studené chmelení. A pivo kvasilo při teplotě okolo 12 °C, takže spodní kvašení a hluboce prokvašené. IPA – EPM 12 %, obsah alkoholu: 4,4 % obj., IBU 51, EBC 7.

Podlesí

„Sameťák“ není žádná limonáda. Samet je silné a plné pivo s vysokou stupňovitostí. Tahle patnáctka je pivním stylem Bock. Tahle spodně kvašená záležitost je ale velmi pitelná a hodí se pro každou příležitost. Stupňovitost: 15, IBU (hořkost): 26, Barva: 53, Obsah alkoholu: 7 %

Rampušák

VÍDEŇSKÝ speciál uvařený z vídeňského sladu s barvou měděnou jako varna pivovaru Rampušák a s hořkostí tak akorát. Tu mu dodávají české chmely Sládek, Saaz Late & ŽPČ. Přesně tak, aby převažovala jeho typická sladová chuť. Tradiční a zákazníky oblíbený Vídeňský speciál se vrací na pulty.

Sibeeria

Vaření Imperial Stoutu je vždycky svým způsobem rituál – začíná se velmi brzy ráno s nekonečným množstvím sladu, pokračuje se bolestivě pomalým procesem scezování a pak dlouhým varem končícím pozdě v noci. Po pečlivém kvašení ho nechávají měsíce ležet v tanku, a když mají pocit, že je dostatečně hladký, přidají třešničku na dortu. Tou jsou lískové ořechy podpořené špetkou vanilky a kakaa. Stvořili robustní 11% smetanově černý Stout, který chutná jako jemné pralinky z té nejtmavší čokolády. Hořký závěr, žádná laktóza, žádná ulepená sladkost - jen mnoho různých sladů a okultní umění vaření v dokonalé harmonii.

Trojitá kooperační várka Sibeeria Brewery, Demory Paris a Moor Beer Company. Letos v lednu spolu strávili týden, cestovali po Německu a pak vařili v Praze - a po několika týdnech se narodilo společné pivo: čirá a hořká klasická West Coast IPA s chmely Simcoe, Falconer's Flight, Chinook a Columbus.

Ondřej Hampl (s využitím webů a FB pivovarů a pivnic)

Související novinky