Únorový pelmel z pivovarů a pivnic vol. 2

I přes suchý únor české minipivovary chrlí jednu zajímavou novinku za druhou a tak vám v druhých únorových novinkách z českých řemeslných pivovarů přinášíme opět souhrn kratších zajímavostí a novinek ze sociálních sítí a webových stránek českých pivovarů, minipivovarů, pivních barů a hospod. Cold IPA ze spolupráce Antoše a Budvaru, propojující výraznou chmelovou chuť IPA s čistým charakterem ležáku nebo spíš nová nealkoholická chmelová voda ze Zichovce? Milovníci experimentů ocení Dubového Muflona 13° - silný ležák zrající na dubových kostkách macerovaných v 17letém rumu Plantation. Pozornost si zaslouží i Audacia Kveik NEIPA z pivovaru Mazák, první pivo kvašené norskými kvasinkami Voss Kveik při teplotách až 40°C, nabízející netradiční ovocné tóny. Žižkovský pivovar SQBRU zase připravil limitovanou edici polotmavého piva Bock 14° speciálně pro Žižkovský masopust, zatímco pivovar Valeč využil vzácnou chmelovou odrůdu Siřem k vytvoření silně chmeleného ležáku Proměna s plným sladovým tělem.

Do finále soutěže o litoměřický pivovar postupují pražský Trilobit a pršutérie Chovaneček

V konkurzu na pronájem zrekonstruovaného historického pivovaru v Litoměřicích se objevili dva zájemci. První z nich je úspěšný pražský minipivovar Trilobit, druhou pak regionální rodinná firma Chovaneček, která už v jiné části tohoto obnoveného brownfieldu provozuje výrobu uzenářských specialit. Město Litoměřice před několika lety zrekonstruovalo historický pivovar s pomocí dotace z programu RE:START určeného pro strukturálně postižené regiony. První pokus o obnovení pivovarské tradice však nevyšel podle představ. Jediný zájemce z původního konkurzu v roce 2019, místní firma Hutár Agro, ukončila svou činnost v areálu na konci loňského roku.

Radnice nyní vypsala nové výběrové řízení na pronájem prostor. Podle mluvčí města Michaely Rozsypalové bude rozhodnutí o novém nájemci oznámeno nejpozději do 10. března. O vítězi rozhodne jediné kritérium - výše nabídnutého nájemného, přičemž minimální částka byla stanovena na 45 tisíc korun. Konkrétní nabídky jednotlivých uchazečů zatím nebyly zveřejněny. Obyvatelé Litoměřic tak mohou s napětím očekávat, zda se pivovarnická tradice v jejich městě opět rozběhne, tentokrát pod taktovkou zkušeného pražského minipivovaru nebo místní firmy, která by mohla propojit výrobu piva s již fungující pršutérií.

Pilsner Urquell: The Original Beer Experience přilákalo přes 100 tisíc návštěvníků ze 112 zemí světa

Pilsner Urquell: The Original Beer Experience se v roce 2024 stalo globálním turistickým magnetem, když multimediální expozici v srdci Prahy navštívilo přes 100 tisíc lidí ze 112 zemí světa. Nejpočetnější skupiny tvořili návštěvníci z Velké Británie (21 %), Německa (13 %) a USA s Itálií (po 9 %). Díky své rostoucí popularitě se tato atrakce zařadila mezi pět nejvyhledávanějších turistických destinací svého druhu v Praze a na Google získala vynikající hodnocení 4,8 z více než 3400 recenzí.

Návštěvníci nejvíce oceňují The Original Tour, který si nenechalo ujít více než 70 % hostů. Velkou oblibu si získala také Škola čepování, kterou absolvovalo více než 8 000 nadšenců. „Pilsner Urquell: The Original Beer Experience je unikátní kombinací historie, kultury a moderních technologií, která zcela ojedinělým způsobem představuje příběh prvního zlatého ležáku na světě," vysvětluje CEO Lidija Kovařík. Pro maximální komfort návštěvníků je k dispozici audioprůvodce v deseti světových jazycích, který díky detektoru pohybu umožňuje prohlídku vlastním tempem.

Naši reportáž z návštěvy expozice Pilsner Urquell: The Original Beer Experience krátce po jejím otevření na jaře roku 2023 si můžete přečíst tady: Navštívili jsme novou interaktivní expozici Pilsner Urquell v centru Prahy za téměř půl miliardy

Antoš a Budvar

COLD BUT BOLD

Dva pivovary a jedno pivo

Antoš a Budvar

Martin Hromádka a Aleš Dvořák

Cold IPA

Kombo výrazné chmelové chuti IPA s čistým, svěžím charakterem ležáku. Vysoce prokvašená, parádně suchá a setsakra pitelná. Od konce příštího týdne najdete lahve díky Budvaru v Globusu a na Rohlíku, na čepu bude také ve vybraných budvarských podnicích.

Nachmelená opice

Eclipse je nezaměnitelný australský chmel, který slibuje aroma a chuť po mandarinkách, dalších citrusech ale i jehličí. Právě pro tu kombinaci citrusů a kořenitosti je specifický a v krnovském pivovaru velmi oblíbený. I když ECLIPSE znamená v překladu zatmění, tak v Nachmelené opici věří, že Vás tohle pivo jednoznačně rozzáří.

Mazák

AUDACIA KVEIK NEIPA

První pivo pivovaru Mazák kvašené norskými kvasinkami Voss Kveik, které jsou typické tím, že kvasí při vysokých teplotách až 40°C a díky tomu dodají výslednému pivu spoustu ovocných tónu a mírnou nakyslost. Za studena chmelili pouze novým americkým chmelem Audacia, který pivu dodá další nálož ovocných chutí a vůní. Těšit se tak můžete na výrazně ovocné pivo, které nejen svou chutí, ale i vůní připomíná multivitaminový džus. Toto pivo bylo uvařeno podle receptu podsládka Honzy Šafaříka.

13 POLAR VORTEX COLD IPA

Pivo uvařené speciálně pro Mazácké lámání ledu, které proběhlo v pivovaru v sobotu 22. února. Základ tvoří plzeňský humnový slad doplněný o rýžové a ovesné vločky. Za studena je pivo chmeleno novozélandským blendem Turkeys Pick a australským Vic Secret. Takže se můžete těšit na lehké tělo, vyšší hořkost a intenzivní tóny hroznů, broskví a tropického ovoce.

13 VIC SECRET - Single Hop Ale

Další novinka z řady Single Hop Ale. Stejná receptura, stejné postupy, ale pokaždé jiný chmel. S touto edicí máte skvělou příležitost prozkoumat a porovnat vlastnosti jednotlivých odrůd chmele, a to vše na základě jednoho receptu. Tentokrát se zaměřili na australskou aromatickou odrůdu Vic Secret, která se pěstuje od roku 2013. Ve vůni i chuti si užijete ananas, tropické ovoce a jemné borovicové tóny.

Pioneer Beer

Po delší pauze v Pioneeru zase uvařili limitovanou várku piva QUADRANT. I letos se můžete těšit na čerstvou sklizeň experimentálních chmelů z Chmelařského Institutu v Žatci. Kdo zapomněl, o čem je QUADRANT?

Moderně střižená IPA

DDH - 2 x za studena chmelená

CZ chmele: JUPITER, ERIS, PLUTO, CERES

Styl: DDH IPA

EPM: 14 % hm.

ALKOHOL: 5,9 % obj.

HOŘKOST: 45 IBU

Hauskrecht

Čerstvá novinka White IPA – Božínku. Tuto požehanou společnou várku uvařil Petr Hauskrecht společně se Sandrou Silnou, husitskou farářkou působící v Brně. Těšit se tak můžete na světlejší IPU se subtilnějším tělem s ovocnými a banánovými tóny, která vyniká osvěžující jahodovou vůní s lehkým citrusovým zakončením. A propos - vařili v minipivovaru Duck&Dog v Rajhradu a ke koupi je v jejich Brewhouse shopu.

Bubeneč

Novinku ~ IPL 13°~ mají v pivovaru Bubeneč na čepu, v plechu i v petce.

Muflon

Pivovar Muflon představuje nový přírůstek limitované edice MUFLON NO LIMITS - DUBOVÝ MUFLON 13° SILNÝ LEŽÁK. Tento speciál kombinuje tradiční pivovarské postupy s moderní technikou „wood ageing“, tedy zráním piva na dubových kostkách macerovaných v 17 let starém rumu Plantation Jamaica 2007 Clarendon MSP.

Výsledkem je hutný ležák s jedinečnou chutí a dřevitými tóny, doplněný o jemné aroma tropického ovoce z rumu. Sládek Jiří Novotný vyzkoušel tuto technologii poprvé a vítá zpětnou vazbu od pivařů. Více informací a pár zajímavostí o zrání piva v klasických dřevěných sudech naleznete zde: www.pivovarmuflon.cz/muflon-no-limits/

SQBRU

Letošní vizuál od Vladimíra Strejčka na sebe obléklo i speciální masopustní pivko od žižkovského pivovaru SQBRU. Jde o limitovanou edici polotmavého piva Bock 14°. V prodeji bude na místě konání Žižkovského masopustu (v sobotu 1. března) v Čajkovského ulici a také v Infocentru Praha 3.

Valeč

Kdyby se nejslavnějším žateckým chmelem nestal ŽPČ, mohla se jím klidně stát odrůda Siřem, kterou na Žatecku v téže době vyšlechtil německý šlechtitel Willi Linke a kterou po jeho poválečném odsunutí zachránili a zaregistrovali nadšenci z Výzkumného ústavu chmelařského. Jeho letošní úrodu pivovaru Valeč daroval šlechtitel Vladimír Nesvadba a ti ji použili na Proměnu, silně chmelený ležák se silným příběhem na pozadí a plným sladovým tělem z německé odrůdy ječmene Barke.

Zichovec

První Hop Water ze Zichovce byla fajn, ale věděli, že to jde ještě lépe. Proto se zaměřili na rovnováhu chutí – kyselost vyladili tak, aby utvářela svěží a živé tělo, a zároveň potlačili hořkost, která mohla lehce rušit harmonii chutí chmelového aroma. Tentokrát vsadili na kombinaci chmelů Citra a Sabro. Citra přináší své typické citrusové tóny grapefruitu a limetky, zatímco Sabro dodává nuance kokosu, ananasu a exotického ovoce. Výsledkem je perfektně osvěžující perlivá chmelová voda, která hydratuje a povzbudí, aniž by obsahovala jakýkoli alkohol nebo cukr.

Falkenštejn společně s BadFlash

V minulém pelmelu jsme psali o připravované novince Tropická bouře, kterou ve Falkenštejnu uvařili společně s kamarády z pivovaru Bad Flash. 27.2 proběhla poslední degustace a začala stáčka. Těšit se můžete na ovocné džusovité tělo s minimální hořkostí - tak, jak jste u pivního stylu New England IPA zvyklí. Distribuci oficiálně zahajují příští týden, ochutnat už však můžete tento víkend v jejich pivovarské restauraci.

Strahov

Jak je již zvykem, v sobotu 1. března na masopustní zabijačce narazí ve strahovském pivovaru letošní várku jejich Smoked Porteru. Toto pivo má sušší sladové tělo a díky přidanému nakuřovanému sladu lehce uzené tóny. Porter dozrával na dubovém dřevu se skotskou whisky As we get it, kterou můžete na jejich baru ochutnat také.

Tip kam na dobrý pivo

Pražská craftová pivnice Dno Pytle je místo, které byste rozhodně neměli minout. Tato oblíbená hospůdka, nacházející se nedaleko náměstí Jiřího z Poděbrad na adrese Vodičkova 7, si získala srdce milovníků řemeslného piva díky své jedinečné nabídce a příjemné atmosféře. Najdete tu osm rotujících výčepů, které pravidelně představují to nejlepší z českých a občas i zahraničních minipivovarů. Dno Pytle funguje od roku 2018 a za tu dobu si vybudovalo pověst místa, kde se snoubí kvalita s pohodovou atmosférou. Na svém Facebooku pravidelně zveřejňují aktuální čepovaný sortiment. V nabídce nechybí k pivu ani tradiční pivní klasiky jako nakládaný hermelín, utopenec nebo klobásky apod. Občas pořádají i speciální akce, jako třeba grilování přímo před hospodou nebo tematické večery a TTO věnované konkrétním pivovarům. Pivnice Dno Pytle se kromě nabídky kvalitních piv proslavila také svou charitativní iniciativou na podporu Ukrajiny. Projekt benefičních sudů piva spočívá v prodeji speciálních piv, jejichž výtěžek směřuje na pomoc válkou zasažené zemi. Od začátku projektu pivnice navázala spolupráci s různými pivovary, které darovaly sudy piva pro tuto dobročinnou akci. Peníze z prodeje těchto piv putovaly především na podporu ukrajinských dětí ve školách a také na pomoc dobrovolníkům působícím přímo na východě Ukrajiny. Přestože počáteční vlna solidarity postupně opadla a počet prodaných benefičních sudů se snížil na dva až tři měsíčně, Dno Pytle v iniciativě vytrvale pokračuje. Pokud tedy chcete ochutnat poctivé řemeslné pivo od malých českých pivovarů a užít si přitom neformální atmosféru v srdci Prahy, Dno Pytle je sázka na jistotu.

Ondřej Hampl (s využitím webů a FB pivovarů a pivnic)