Pivovar v Kutné Hoře nově pod křídly pivovaru Cvikov
Měšťanský pivovar v Kutné Hoře, o kterém jsme také psali reportáž, převzal od 1. ledna 2024 pod sebe Pivovar Cvikov. Tímto krokem nedošlo k uzavření pivovaru a produkce pokračuje dále beze změny. V současné době jsou noví majitelé v jednání s většinou řetězců a pivo z Kutné Hory by mělo být brzy opět dostupné ve většině regionu. Pivovar v Kutné Hoře se nám při naší návštěvě moc líbil a piva z Cvikova máme v redakci rádi, takže držíme palce ať se dílo podaří!
Výsledky degustační soutěže Česká pivní vize
Výzkumný ústav pivovarský a sladařský vyhlašoval, organizoval i odborně garantoval první ročník nové degustační soutěže Česká pivní vize. Pro soutěž byla sestavena 24členná odborná senzorická komise ze zkušených pivovarských degustátorů České republiky. Výsledky soutěže byly vyhlášeny v rámci workshopu věnovanému vědeckému projektu „Aplikace nových odrůd a genotypů chmele odolných k suchu do pěstitelské a pivovarské praxe“ finančně podpořeným Ministerstvem zemědělství České republiky, v prostorách Chmelařského institutu v Žatci. Soutěže se zúčastnilo 25 českých pivovarů s celkem 77 vzorků piva, která soutěžila v sedmi kategoriích: silná piva světlá (13,0 a více % EPM); silná piva polotmavá a tmavá (13,0 a více % EPM); IPA a APA; pšeničná piva; nealkoholická (neochucená i ochucená); studeně chmelený ležák, studeně chmelená výčepní piva a IPL; speciální kategorie.
Mezi průkopníky nových českých odrůd se v rámci soutěže zařadily Pivovar Strakonice, Plzeňský Prazdroj, Pivovar Nymburk, Pivovar Máša, Pivovar Louka, Pivovar Mazák, Pivovar Prokopák, Proud, Rodinný pivovar Zichovec, Pivovar Antoš a Pioneer Beer ze Žatce, jehož pivo Chmelový Maják z chmelové odrůdy Saaz Shine vyhodnotila porota jako nejlepší. Stejně tak pivo APA z Pivovaru Mazák. V kategorii silných světlých piv vyhrálo pivo Samson Bock. Mezi tmavými a polotmavými silnými pivy vévodila Eliška 13 z Měšťanského pivovaru v Poličce. Z pšeničných piv byl nejlépe hodnocen Primátor Weizen. Výborné ocenění získalo mezi studeně chmelenými ležáky také pivo Tchyně z Pivovaru Primátor. Kompletní výsledky zde.
V Česku bude brzy 600 pivovarů
Počet pivovarů i přes složitou ekonomickou situaci v Česku dále utěšeně narůstá. Před dvěma lety překročil magickou pětistovku a je pravděpodobné, že v horizontu cca dvou let jich bude ještě o sto více. I když boom minipivovarů v posledních letech lehce ochladl, odborníci se domnívají, že na českém trhu by jich mohla působit až tisícovka. Za první republiky jich u nás působilo kolem 1400. „V současné době předpokládáme, že v republice máme 568 pivovarů z toho je přibližně 515 minipivovarů a 30 pivovarů velkých s výstavem vyšším než 200 tisíc hektolitrů za rok. Rozdíl mezi tím jsou ostatní kategorie,“ přiblížil pro Deník.cz prezident Českomoravského svazu minipivovarů Michal Voldřich.
Stará Boleslav má vlastní pivo
Poutní místo Stará Boleslav oznámilo začátkem února 2024 novinku, kterou je Staroboleslavské Svatováclavské pivo – světlý ležák, který uvařil Pivovar Nymburk. Pivo bylo požehnáno při mši svaté v neděli 4. února 2024 emeritním biskupem pražským Karlem Herbstem. Pivo je možné zakoupit v Informačním a kulturním centru za cenu 55 Kč.
Pivní novinky z pivovarů
eMBe pivovar
Hazy Cryo Pale Ale 12
Mladoboleslavský minipivovar eMBe hlásí dvě novinky na čepu, a to v podobě kalného Ale se zmraženými Cryo Hops. Název je inspirovaný inovativním použitím cryo hops odrůdy Talus. Tenhle chmel dodává intenzivní aroma s výraznými citrusovými tóny, grapefruitem, peckovinami, dubem, kokosem a borovicí. Pro milovníky osvěžující kombinace kalnosti a unikátní chmelové hořkosti.
Sweet cherry IPA Milkshake 14
Jestli právě přemýšlíte, čím si rozjasnit den, už si nelamte hlavu. Hlásíme další novinku na čepu. Máme pro vás 14° s výrazným americkým chmelem Amarillo, které dodává unikátní aroma. Čeká vás svrchně kvašené, světlé plné ochucené pivko se sametovým nádechem a svěží ovocnou chutí. Prostě příslib jara ve sklenici!
Pivovar Rampušák
První NEALKO
První nealko od Rampušáka s chutí tradičního ležáku, s bohatým sladovým profilem, výrazně chmelené českými chmely Sládek a Žatecký poloraný červeňák. Ideální pro ty chvíle, kdy si chcete vychutnat pivo, ale potřebujete zůstat svěží a čilí. Ať už po nedělním obědě, na cestách nebo když si chcete do báglu přibalit něco osvěžujícího bez alkoholu. Alkohol: 0,5 obj., EPM 6
MILKSHAKE IPA s jahodami & kiwi
Tahle sametově krémová, lehce nasládlá (díky použité laktóze) & chmely a ovocem nabušená bomba je v prodeji. Pro MILKSHAKE IPA s jahodami a kiwi použili trio chmelů – Simcoe, Enigma a pro studené chmelení pak australský chmel Vic Secret jehož ovocné tóny parádně ladí s přidaným ovocným pyré z jahod a kiwi. Což dohromady tvoří pivo s výrazným ovocným profilem, jemnou chmelovou hořkostí a plným až krémovým tělem. Alkohol: 6,2 obj., EPM 15
Várka novinek z NOZIB Special Brews
Stále ještě mladý český pivovarský projekt NOZIB, který zkoumá rozmanitý svět moderního řemeslného piva, představil v průběhu ledna hned pět novinek. Tento řemeslný „pivovar v pivovaru“ (sládek Michael Beneš vaří piva NOZIB v pivovaru Bizon) si od roku 2018 pomalu buduje pozici mezi nejzajímavějšími českými řemeslnými pivovary. Pivovar vaří stále nové pivní speciály, které vydává v releasech, takže nejsou stabilně na žádném čepu, ale nové várky si stabilně odebírají vybrané podniky, kde je možné piva NOZIB ochutnat na čepu, nebo v plechovkách v lednici. V Praze např. Sedm°, BaseCamp, Poctivej Výčep, Napalmě, Pivní zastávka, Pult, Pivo a tak, Pivní rozmanitost, BeerGeek pivotéky JZP + Anděl + Karlín, Malý pivo, Lya Beer, Myslíš?, Beer Knír, M0st, Nápoje Bubeneč, U Kunštátů, Beer Bottles, Akubra a DBK pivotéka.
Golden Nectaron APA W/ @ancskap & @v154c1
Spolupráce s talentovanými domovarníky Annou Petrovou a Zdeňkem Trávníčkem vychází z jejich vítězného receptu na single-hop Nectaron APA. S tímto pivem obsadili první příčku v domovarnické soutěži Plzeňský Mazák ‘23 a v NOZIBu společně uvařili 10 hl várku, aby se podělili o báječnou chuť čerstvé sklizně Nectaronu.
SOUR Fruit Show #7 Blueberry + Lemon
Pořádně kyselej sour z dílny NOZIB. Sladké lesní borůvky doplňuje citrónové pyré a sušenkový slad. Ve spojení kyselého citrónu s kvasnicemi Philly Sour byl vytvořen výrazný kyselý základ, který je vrstvený všemi směry chutí – od kyselé, sladké až po lehce slanou a trpkou. Jako vždy přidali pouze 100 % ovocné pyré.
Dwarf NEIPA W/ @avejaeva
Spolupráce s vizuální umělkyní Evou Rotreklovou. Dwarf je NEIPA postavená na chmelech Mosaic, Citra a Nelson Sauvin. V chuti převládají tóny manga, broskví, mandarinek doplněné o jemné tóny vanilky. Poprvé použili i neaktivní kvasinky ISY Enhance, které snižují chmelovou trpkost a zvyšují tělnatost, chuť a pitelnost piva.
Demons Hazy IPA W/ @craft_bejby
Spolupráce s beerfluencerkou a domovarnicí Emou Reisenauerovou aka Craft Bejby. Sestavili recepturu na velmi kalnou a šťavnatou IPA, kde se spojuje masivní dry-hopping s intenzivní hořkostí. Inspiraci hledali v počátcích stylu Hazy IPA. Pivo je postavené na chmelech Idaho 7 a Nelson Sauvin, které doplňuje špetka Citry.
NEIPA Adventures #13 YCH 303 Trial
YCH 303 Trial je chmelový Cryo Hops blend z dílny Yakima Chief v synergickém spojení s Phantasm powderem. Kombinace cryo chmelů Simcoe, Citra a Mosaic představují ovocný koktejl chutí, použité kvasnice podporují maximální potenciál biotransformace a sladová kompozice přináší jemný a zrnitý mouthfeel plný ovesných vloček.
Pivovar Sibeeria
Rok 2024 jsme přivítali naší novou NEIPA Starting Line. Zažijte kosmický jas Galaxy Spectrum harmonizující s citrusovými tóny Citry, zatímco jedinečný profil HBC 586 přidává vrstvu peckového a tropického ovoce - to vše je doplněno vyváženým borovicovým profilem chmele Chinook. Nalijte si sklenici, zvedněte ji do výšky a vydejte se za pivními dobrodružstvími nového roku.
Švýcarská kooperace. Nikoho nepřekvapí, že nejoblíbenější "zeleninou" našich švýcarských kamarádů z Hoppy People je chmel. Když za námi dorazili do Prahy, tak jsme je bohatě nasytili a uvařili spolu jedno zajímavé pivo. Do studeného chmelení jsme se rozhodli použít i Sorachi Ace, který ani jeden z nás zatím do NEIPA nepoužil. Nutno říct, že se neztratí ani v chmelovém salátu z Citry, Simcoe, HBC 586 a Idaho 7 Cryo a přidává zajímavé tóny dřeva a kokosu do už tak hutného tropického aroma, kterému dominuje žlutý meloun a marakuja.
Americká kooperace. Při naší krátké návštěvě v newyorském Brooklynu jsme s Wild East uplatnili českou dekokci na americkou IPA, takže pro společnou várku u nás v Praze jsme také chtěli vymyslet způsob, jak ozvláštnit místní pivovarské postupy. Ve Wild East se rádi inspirují českou pivní tradicí, proto tmavý ležák na dva rmuty byl jasná volba, a proč si to nezpestřit lehoučkým studeným chmelením americkým Simcoe? Po dlouhých týdnech ležení z něj v pivu zůstala zajímavá pryskyřičná linka, která dotváří oříškové a čokoládové tóny tmavého ležáku.
Únorová West Coast IPA, kterou si zamilujete. Použili jsme trojici chmelů HBC 586, Mosaic a Chinook, abychom vytvořili světlé pivo se skvělou pitelností, příjemnou hořkostí a citrusovým aroma. Tak se tomu nebraňte a zamilujte se. S tímto pivem. S někým. To je na vás. Láska je ve vzduchu.
Fox a Dragon - dva nejlepší slovinské chmely - se snoubí v naší nové IPA a probudí smysly harmonickým tancem citrusových vůní hořkého grapefruitu a šťavnaté mandarinky. Hladké sladové tělo dokonale vyvažuje intenzivní chmelová chuť, která vyvrcholí nádherně osvěžujícím závěrem. Tento nápoj ztělesňuje mazanou hbitost lišky a ohnivého ducha draka v každém doušku.
Evolution #006 a #007
Rozhodli jsme se uvařit na začátku roku dva světlé ejly s vysokou pitelností a nízkou cenou. Rádi zkoušíme nové české odrůdy chmele ze Žatecka a tentokrát jsme použili odrůdy NŠH 29/18 a NŠH 14/18. Chmelové hlávky jsme vybrali podle vůně a byli jsme moc zvědaví, jaké bude aroma výsledného piva - jaké tóny vyniknou a jaké se schovají.
Pivovar Mazák
13 Nelson Sauvin Single Hop Ale
V novém pivě ze série Single Hop jsme si posvítili na novozélandskou odrůdu chmele Nelson Sauvin. Název „sauvin“ je zkratka, která se používá na Novém Zélandu pro vinařskou odrůdu Sauvignon Blanc. A právě jeho angreštové tóny ucítíte, když tuhle dobrotu ochutnáte! EPM: 13 %, Alkohol: 5,5 %, Hořkost: 30 IBU
14 Chipotle IPA
Máme pro vás jednu divočinku! Napovíme, že tuhle speciální ingredienci byste hledali v mexické kuchyni. Přihořívá? Hoří! Experimentální, lehce nakouřený India Pale Ale s kukuřičnými vločkami a uzenými papričkami Chipotle. Použili jsme hlavně odrůdu Zappa, za studena ještě doplněnou chmelem Azacca, pojmenovaném po haitském bohu úrody. Ve vůni jsou jasně zřetelné uzené papričky a aromatické chmely. A tělo? Lehké s jemně uzenou chutí, stření hořkostí a mírně štiplavým paprikovým závěrem. EPM: 14 %, Alkohol: 6 %, Hořkost: 35 IBU
18 Mosaic Monster DDH Double IPA
Osmnáctistupňový India Pale Ale s dvojí dávkou oblíbeného amerického chmele Mosaic. Použili ho jak v klasické granulované formě, tak i ve formě tekutého extraktu.
A výsledek? Světlé, suché, pořádně hořké pivo s intenzivním chmelovým aroma.
EPM: 18 %, Alkohol: 8 %
Pivovar Mordýř
Suchý únor už zase vystrčil drápky a leckdo začíná mít v hlavě rébus co s tím. Pivovar Mordýř pro jedince se silně vyvinutou slabou vůli našel kompromisní řešení. Suchý stout. Náš ZORO sice není tak úplně suchý, pač je to sweet stout, ale ono je v podstatě jedno, jak tu zákeřnou akci oblafneme. Toto srkací pivo, co doslova hladí a rozmazluje, je v prodeji.
Pivovar Trilobit
Valentýn už je pryč, ale letošní novinka Valentýnská Nymfa ve znamení Cherry je v prodeji nebo na čepu v Pivnici pivovaru Trilobit.
Berlínský craftový pivovar BRLO paroduje virální reklamu značky Calvin Klein
Berlínský řemeslný pivovar Brlo, který známe z loňské vydařené spolupráce s Budějovickým Budvarem (psali jsme zde) v rámci projektu Partnership Brewing a iniciativy na posílení dobrého jména českého ležáku v zahraničí, jehož výsledkem byl 4,6% ležák českého typu s názvem OK, Czech!, vtipně paroduje slavnou reklamu na spodní prádlo značky Calvin Klein s hercem Jeremym Allenem Whitem.
Minipivovar Hejkal z Nového Města uvařil speciál pro biatlonový šampionát
Při sportovním fandění, obzvláště v českém prostředí, je pivní doprovod nezbytnou součástí zážitku. A tento rituál platí i pro světový šampionát v biatlonu, který aktuálně probíhá v Novém Městě na Moravě. U příležitosti tohoto svátku biatlonu totiž vzniklo i speciální pivo “biatlonová 11”, které bylo uvařeno v minipivovaru Hejkal nedaleko Vysočina Arény, kde se šampionát koná. Podle všeho toto pivo fanouškům biatlonu opravdu chutnalo, protože během prvního víkendu MS byla vypita kompletní uvařená várka 30 hektolitrů (6000 piv).
Na jižní Moravě je už 70 minipivovarů
Počet minipivovarů na jižní Moravě loni vzrostl na 70. Podnikatelé otevřeli čtyři nové provozy, žádný minipivovar podle dostupných informací z pivovarských webů nezanikl. Obor tak, přestože pivovary konkurují tradičnímu vinařství, stále posiluje. Nejvíce minipivovarů funguje v Brně, z nichž dva se svým výstavem blíží hranici 10 000 hektolitrů (Moravia, Hauskrecht). „Případný posun do kategorie středních pivovarů s sebou nese větší daňové zatížení, takže je otázkou, jak budou oba provozy svou strategii v budoucích letech cílit. Zatím žádný minipivovar v regionu tuto hranici nepřekročil a většinou tento vývoj trvá několik let, často více než dekádu působení na trhu,“ uvedl pivovarský historik Filip Vrána, který vyučuje studentky a studenty programu Pivovarství a sladařství na Mendelově univerzitě v Brně.
Oproti tomu například Pivovarský dům Poupě, který znamenal jednu z největších investic v regionu uplynulých let, za první úplný rok své existence (2023) vyprodukoval 500 hektolitrů zlatavého moku. Převážně šlo o pivo svrchně kvašené. „Jediné spodně kvašené jsme dělali na náš Oktoberfest. Receptury toho svrchně kvašeného byly opravdu hodně barvité a nápadité. Vařili jsme různé Single Hopy, varianty West Coast IPA, NEIPA, kyseláče, Stouty, pšeničná piva, piva ochucená ovocem, kořením, bylinami,“ popisuje sládek Pivovarského domu Poupě Ladislav Němeček.
Silný brněnský region podtrhuje okres Brno-venkov se 17 minipivovary. Posílilo i Hodonínsko na 13 a Znojemsko na současných 10 minipivovarů. „Na trhu vidíme pokračující trend rychlého růstu velkých minipivovarů zaměřených na prodej sudového piva a dále růst restauračních pivovarů s vlastním podnikem. První skupině pomáhá vysoký objem výroby k dosažení efektivity, která je v současné době růstu mzdových nákladů a nákladů na suroviny nezbytná. Druhá skupina má od počátku výhodu vyšší marže, takže si lépe dokáže poradit s měnícími se podmínkami na trhu jako například změna sazby DPH,“ uvedl pivovarský expert a absolvent MENDELU Jan Grmela.
Nově vzniklé pivovary na jihu Moravy: Ivančice, Strážnice (Connor), Znojmo (Old cock), Višňové
Počty minipivovarů v jednotlivých okresech: Blansko 2, Brno 15, Brno-venkov 17, Břeclav 11, Hodonín 13, Vyškov 2, Znojmo 10
World Beer Idol 2024: Českou degustační soutěž ovládlo německé pšeničné pivo Weisse Hefeweizen Hell
Šestý ročník profesionální degustační soutěže piva World Beer Idol zná svého vítěze. Je jím německé světlé pšeničné pivo Weisse Hefeweizen Hell z bavorského pivovaru Josef Greif. Samostatné ocenění Best Pilsner, pro nejlepší pivo plzeňského typu, putuje do pivovaru Svijany za jejich prémiový ležák 450 a nejlepším nealkoholickým pivem se stalo pivo San Miguel 0,0 ze španělského pivovaru San Miguel. Zlaté medaile si odvezli také tmavý porter Must Kuld z dílny estonského pivovaru Põhjala a již zmíněné vítězné pšeničné pivo Weisse Hefeweizen Hell z pivovaru Josef Greif z bavorského Forchheimu. Pivovar Svijany získal ještě jednu bronzovou medaili za svoji Svijanskou Desítku 10 %. Stejně jako v minulých letech degustovali a hodnotili přihlášená piva nejlepší evropští degustátoři, zástupci velkoobchodů a pivní publicisté.
WORLD BEER IDOL: Greif Weisse Hefeweizen Hell / Brauerei Greif
BEST PILSNER: Svijany 450 / Pivovar Svijany
BEST NON-ALCOHOLIC BEER: San Miguel 0,0 / Cervezas San Miguel
GOLD MEDAL
Must Kuld / Põhjala
Greif Weisse Hefeweizen Hell / Brauerei Greif
SILVER MEDAL
Greifla Lager / Brauerei Greif
San Miguel 0,0 / Cervezas San Miguel
Pearl Circles / Blech.Brut
Greif Dunkle Weisse / Brauerei Greif
BRONZE MEDAL
Svijanská desítka 10 % / Pivovar Svijany
Svijany 450 / Pivovar Svijany
Schlöbberla / Brauerei Greif
Greifla Schwarz / Brauerei Greif
Yakima Valley De San Miguel / Cervezas San Miguel
Ondřej Hampl (s využitím webů a FB pivovarů a pivnic)