Vaření mladiny během festivalu probíhalo v měděném kotli přímo nad ohněm, ručním mícháním dřevěným kopistem, sladina byla scezována přes vrstvu slámy. Suroviny byly vybrány tak, aby se co možná nejvíce přiblížili těm z 16. století. K výrobě piva byl použit nakuřovaný pšeničný slad vyrobený rovněž tradičním způsobem sušením nad ohněm z dubového dřeva, dva roky starý divoký hlávkový chmel, který roste přímo v Břevnovském klášterním pivovaru a svrchní kvasinky. Hlavně z důvodu omezené velikosti měděného kotle se nejednalo o velkou várku piva, ale jen o 30 l. Pivo po uvaření kvasilo a následně zrálo zhruba měsíc a ve středu podvečer 22. května bylo slavnostně naraženo před Klášterní sýpkou. Výsledkem byla desetistupňová svrchně kvašená pšeničná desítka s cca 3,2 % alkoholu a úctyhodnou hořkostí 65 IBU.
Jednou jsem už pivo vařené podobným středověkým způsobem na jakémsi hradě ochutnával, a tak jsem čekal zakalený pivní „patok“ mdlé chuti bez bublin a řízu. O to větší a příjemnější však bylo mé překvapení …a ukázalo se, že nejen mé, ale i pana sládka, vrchního sládka Břevnovského pivovaru Aleše Potěšila, manažera Volby sládků Tomáše Drahoňovského z Plzeňského Prazdroje a dalších přítomných, když po tradičním poklepání a naražení soudku pomocí dřevěné paličky začalo výčepním kohoutem samospádem vytékat čiré a krásně čisté pivo se spoustou bohaté a husté bílé pěny. V chuti piva byla cítit příjemná hořkost, pro některé fanoušky pšeničných piv možná až příliš intenzivní, ale za mě naprosto v pořádku. Ve vůni a na patře po polknutí výrazné tóny zauzeného nakouřeného sladu. Suma sumárum za mě velmi příjemně pitelná pšeničná desítka s překvapivou hořkostí, za kterou by se myslím ani dnes nemusel stydět žádný řemeslný pivovar. Těžko říct, zda bylo takto nečekaně dobré pivo výsledkem spíše souhry náhod, nebo precizní práce pana sládka při jeho vaření, scezování a kvašení. Každopádně pokud v 16. století uměli uvařit takhle dobré pivo, tak klobouk dolů a půllitr takového piva rychle sem! Škoda jen, že ho v Břevnovském pivovaru uvařili pouze těch 30 litrů :-)
Ondřej Hampl