Za Muflonem do Kunratic

Až v listopadu poběžím jako tradičně Velkou kunratickou, půjdu se krčským lesem vyklusat k vyhlášené pivnici Na tý louce zelený. To je nejbližší hospoda, kde mají na čepu Kunratického Muflona, pivo ze stejnojmenného minipivovaru. V pivovaru totiž pivo nečepují, jak jsem loni zjistil. Dovnitř jsem se tedy dostal až před nedávnem na pozvání sládka Kunratického pivovaru Jiřího Novotného a emeritního sládka a spolumajitele pivovaru Jindřicha Chejna.

Řemeslný pivovar Kunratice se nachází v jižní části Prahy, nedaleko historické Tvrze Kunratice, kde se pivo vařilo až do roku 1901. Pivovar se nachází v pečlivě zrekonstruovaném areálu, který leží nedaleko křižovatky ulic Vídeňská a Na Betáni. Areál zvenčí vypadá jako pivovar s vysokým komínem, ale historicky tu pivovar nikdy nebyl, jedná se o budovu bývalého statku. Takže pivo na tomto místě začal vařit až Kunratický pivovar. V nedalekém Kunratickém lese můžete potkat volně žijící stáda muflonů, a právě tato zvířata posloužila jako inspirace pro pojmenování místního piva Muflon.

„Docela dobře se nám to rozjelo,“ přivítal nás Jindřich Chejn. „Pivovar jsme založili v roce 2016 a je technologicky stavěný na výstav až 10.000 hl ročně. V současné době jsme se dostali na roční výstav kolem 5.000 hl, který naplňujeme 8 stálými druhy piva. Jsme tak vlastně druhým největším pivovarem v Praze, s tím že máme ještě prostor pro další růst a navýšení kapacity výroby,“ dodává s úsměvem. „Vaříme jak klasické spodně kvašené ležáky, tak i svrchně kvašené speciály typu ALE, IPA, Stout apod. Naší vlajkovou lodí je dvanáctka za studena chmelená, která byla oceněna Zlatou pečetí i na Jarní ceně sládků.“  

Načepovanou přímo z ležáckých tanků ochutnáváme za studena chmelenou dvanáctku a hodnotíme: příjemná hořkost díky oblíbenému studenému chmelení, výrazná chmelová vůně a pěkná hustá pěna. Následovala svrchně kvašená rubínová třináctka Red Ale s lehce karamelovou chutí a příjemnou mandarinkovou vůní díky použitému americkému chmelu odrůdy Citra. Třetí na řadu přišla v barvě specificky zakalená čtrnáctka NEIPA, jejíž chuť větru od moře zajišťují ovesné vločky, pšeničný slad a pět druhů amerických chmelů Amarillo, Cascade, Citra, Mosaic, Simcoe. Následovala další silná čtrnáctka IPA s krásným názvem Amore Mio – tzv. single hop (=chmelená jedním druhem chmele Amarillo) v chuti vyvážená s nádechem ananasu a manga. Na závěr jsme měli možnost ochutnat nejsilnější pivo v nabídce Kunratického pivovaru a zřejmě i jedno z nejsilnějších piv u nás vůbec Tramvaj 22° Russian Imperial Stout, jehož název vznikl podle tramvaje č. 22, která projíždí historické části Prahy a jejíž číslo udává stupňovitost piva. Barva tohoto piva je temně hnědá až černá, chuť lahodná, kávová, čokoládová s nádechem oříšků …a ta síla (Alk. 8,5 %)!

„Pivo vozíme kolem komína, nejdál do vzdálenosti cca 40 km,“ pokračuje Jindřich Chejn. „Hlavní část naší produkce dodáváme do vybraných pražských a kunratických restaurací a pivnic, kde jsou naše piva v řadě z nich na třetím čtvrtém kohoutu.“ Pivovar je majetkově propojen s firmou Czech Brewmasters, která se specializuje na projektování, výstavbu a dodávku pivovarů v ČR i zahraničí a poskytuje vlastní technologii, která je navržena tak, aby usnadňovala práci sládků a zajišťovala optimální fungování pivovaru. Firma v ČR spoluvlastní 4 a provozuje celkem 3 minipivovary, přičemž pivovar Kunratice je z nich největší. „Během více než dvacetileté existence naše firma postavila více než 60 minipivovarů. Kromě dodávek minipivovarů provádíme také kalkulace návratnosti investic, pomáháme klientům optimalizovat provoz a poskytujeme konzultace týkající se efektivního provozu pivovarů,“ dodává.

V kunratickém pivovaru se také konají semináře a školení pro začínající domovarníky i zkušené sládky. V lednu či únoru je možné navšívit tento seminář: Seminář pro začínající domovarníky i zkušené sládky (pivniweb.cz)  

Jindřich Chejn po vystudování VŠCHT vařil pivo v Rusku, v Kazachstánu, na Ukrajině. Na Ukrajině měl dělat technického ředitele velkého pivovaru, ale přišla válka, takže odjel zpět do Čech, aby se věnoval pořádně Kunratickému pivovaru. Piva Muflon zde vaří sládek Jiří Novotný. Emeritní sládek Jindřich Chejn má v pivovaru na starosti řízení, marketing a obchod, a hlavně další rozvoj pivovaru. Díky těsnému spojení s firmou Czech Brewmasters, je jasné, že pivovar disponuje opravdu špičkovou technologií pro výrobu piva. A jak jsme mohli sami jeho piva ochutnat, dá se očekávat, že se stádo piv Muflon bude dále úspěšně rozrůstat a charakteristické červené sudy Muflon, se brzy objeví i v nabídce dalších pražských restaurací, pivnic a pivoték.

O pivovaru

Jméno: Pivovar Kunratice

Adresa: Vídeňská 405, Praha 4, 148 00

Sládek: Ing. Jiří Novotný

Rok založení: 2014

První várka: 2015

Roční výstav: 5.000 hl

Piva: Muflon 11° Světlý ležák, Muflon 12° Za studena chmelená, Muflon Vídeň 12° Polotmavý ležák, Muflon 13° Red Ale, Muflon Amore Mio 14° Single-hop IPA, Muflon Tramvaj 22° Russian Imperial Stout, Muflon New England IPA 14°, Muflon 12° HRR (Hruška-Rybíz-Réva) Sour

Technologie: Czech Brewmasters

Varna: 40 hl

Kam na čepovaného Muflona: Na tý louce zelený, U Studánky, Za Větrem, Restaurace Záležitost, Šenkýrna Pražanka …

Pivovar Muflon – Webové stránky Pivovaru Kunratice

Pivovar Muflon | Facebook

 

Aleš Hudský

Foto: Ondřej Hampl

Pivovar Kunratice

Vídeňská 405, Praha 4 - Kunratice