Zelené pivo - tradice nebo nešvar?

Možná ho ještě každý z nás neochutnal, ale určitě o něm ví. Setkat se s ním (nebo se mu vyhýbat) můžete obvykle na Zelený čtvrtek (čtvrtek před Velikonocemi), na Den svatého Patrika (17. března) nebo jednoduše během dní spojených s příchodem jara. Proč se však zelené pivo najednou objevilo v naší zemi a kdo za to může?

Historie zeleného piva ve světě

Pokud si myslíte, že zelené pivo vzniklo v Irsku, tak jste na omylu. Iry samotné z toho však úplně vynechat také nemůžeme. Podle Phila Edwardse se historie vzniku zeleného piva datuje kolem roku 1910, kdy se v americkém baru First Avenue na pípách objevilo pivo zelené barvy připravené na počest irských patriotů. Obecně se nápoj připisuje profesoru Thomasi H. Curtinovi, lékaři, který vyráběl zelené pivo pro svou klubovnu v New Yorku. Jeho tajnou přísadou nebylo nic jiného než chemicky upravené modré barvivo (brilantní modř).

Zpočátku byl tento „pivní zázrak“ raritou, ale po čase jeho tradice nabrala velké rozměry. V 80. letech 20. století vznikl díky studentům na univerzitní půdě v Miami (Ohio) "Green Beer Day", který samozřejmě samotnou univerzitou nikdy nebyl schválen. Původně se slavil na Den sv. Patrika, ale poté, co univerzita změnila akademický kalendář a Den sv. Patrika vycházel na prázdniny (a studenti byli pryč), tak se termín přesunul na čtvrtek před Velikonocemi. Proto se dnes v souvislosti se zeleným pivem pojí právě tato dvě data.

Zelené pivo u nás

Průkopníkem vaření zeleného piva u nás je pivovar Starobrno. Jeho slavné (jak to uvádí pivovar na svém webu) Zelené pivo se vaří podle stále stejné původní receptury z kvalitní vody, speciálního světlého ječného sladu a jakostního žateckého chmele tradičním způsobem na dva rmuty. Spolu s chmelem se do mladinové pánve přidává bylinný výluh. Zelená barva piva je tedy výsledkem kombinace několika faktorů – technologie, surovin, výluhu i likéru. Během 18 let, kdy se zelené pivo ve Starobrnu vaří, si získalo své příznivce, ale zažilo i horší chvíle, když muselo čelit pokutě od SZPI. V každém případě je dnes už vše v pořádku a speciál se má začít ve vybraných hospodách po celé České republice čepovat přesně na Zelený čtvrtek, který letos připadá na 6. dubna 2023.

Ke Starobrnu se samozřejmě začaly rychle přidávat i další pivovary, které si nechtěly nechat ujet vlak a ochudit své štamgasty o tento zelený experiment. Dnes jich jsou již desítky a nelze je na tomto místě všechny uvést.

A jak se barví pivo do zelena? Vedle sládků, kteří používají výše uvedenou brilantní modř, najdeme mezi sládky i řadu poctivějších pracantů, kteří využívají ryze přírodní složky ve formě bylin jako jsou kopřiva dvoudomá, máta peprná, mix mařinky a meduňky či zelený ječmen.

Na druhé straně pivovarnického tábora jsou hospody a pivovary, které se od zeleného piva tiše distancují nebo dokonce veřejně hlásají, že ho u nich rozhodně nikdy neochutnáte. Odmítavý postoj primárně pramení v nesouhlasu s přidáváním syntetického barviva brilantní modř do piva (podle Mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny IARC způsobuje rakovinu u zvířat) nebo v celkové averzi vůči americkým svátkům a tradicím.

Ať už patříte k jakékoli skupině, stůjte si za svým (zelené pivo může zbarvit jazyk do zelena, takže se nevyplatí lhát) a užívejte ve zdraví příchod jara, delší dny a více chuti na pivo ať už je zelené, nebo ne :)

Marek Hotovčin
 

Související novinky