České pivovarnictví je bohaté na kvalitní suroviny, technologické postupy, inovace a samozřejmě i ty, kteří pivo připravují. A nemusí to být přitom pouze muži! Proto dlouhodobý projekt Českého svazu pivovarů a sladoven Kde se pivo vaří startují ženy. Představujeme vám šest sládkových. Každá z nich pracuje v jiném typu pivovaru a každá vaří jiný druh piva. Jsou to Karolína Chroustovská, Jitka Ilčíková, Monika Linková, Nataša Rousková, Lenka Straková a Martina Valterová.
„Právě sládkové jsou těmi, které se v našich pivovarech často opírají o tajemství produkce piva. Aktuálním tématem nevzdáváme hold konkrétním výrobkům, ale oslavujeme celé české pivovarnictví a především pak právě ženy, které pivo vaří. Do budoucnosti navíc počítáme i s dalšími profesemi z oboru pivovarnictví, kde ženy pracují. Chceme tak ukázat, že pivovarnictví není rozhodně statické. Je naopak oborem otevřeným, který je různorodý a sleduje nejnovější trendy,“ vysvětluje záměr Martina Ferencová, výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven.
Vybrané sládkové reprezentují různé typy pivovarů (průmyslové, minipivovary, experimentální, restaurační, létající) i široké spektrum stylů (spodně, svrchně i spontánně kvašená piva). Téma tak zároveň ukazuje pestrost českého pivovarnictví. Garantem tohoto tématu je bývalá novinářka Hana Večerková. Iniciátorem a organizátorem celého projektu Kde se pivo vaří je Český svaz pivovarů a sladoven.
Jitka Ilčíková
Wild Creatures Mikulov
minipivovar
rok vzniku: 2016
roční výstav: 500 hl
„Divoké kvašení je výzva, vášeň a dobrodružství.“
Jitka Ilčíková je na současné české pivní scéně absolutní výjimkou. Vaří totiž piva, která nejsou v Česku domovem a nikdo je tu ani nedělá. Specializuje se na divoce kvašená piva, v tuzemsku téměř neznámá, zato velmi populární v zahraničí. Pozoruhodná je i její cesta k pivu. Při svých častých pracovních cestách do Belgie poznala piva „lambic“ a úplně jim propadla. „Jakmile jsem objevila lambiky, už nebylo cesty zpět. Dlouho to byla pro mě jen fascinující zábava a vize. Ale chytlo mě to natolik, že jsem nechala práce v mezinárodní firmě a začala se pivu věnovat naplno,“ říká bývalá finanční analytička.
Přestože Ilčíkovi žijí uprostřed vinařské oblasti a sami víno vyrábí, založili si v roce 2011 pivovar Mamut, zaměřený na klasické ležáky. Jitka se souběžně zabývala spontánním kvašením a po několika letech experimentů s divokými kvasinkami představila v roce 2016 značku Wild Creatures a první spontánně kvašená piva s otiskem regionu (e-shop zde). „Pivo zraje až několik let v dubových sudech, pak se ještě blenduje s různě starými pivy, případně maceruje s ovocem a nakonec dozrává v lahvi. Podobně jako šampaňské,“ vysvětluje Jitka, proč patří lambic k nejnáročnějším pivním stylům vůbec. Chutí se hodně liší od všech ostatních piv. „Uznávám, že lambic je v Čechách trochu extravagantní, ale je nádherně komplexní, chuťově pestrý, vysloveně vás donutí na chvíli se zastavit a vychutnat si ho podobně jako dobré víno.“
Značka Wild Creatures sklízí uznání po celém světě. Lahve s folklorními motivy se už dostaly do Belgie, Holandska, Švédska, USA, Kanady, Austrálie i Číny. Jeden z moravských lambiků zařadil autor světového atlasu piv Tim Webb do výběru nejlepších piv světa. „Samozřejmě mi to lichotí. Nejvíc si ale cením příležitosti přednášet o divokém kvašení na konferencích a různých vzdělávacích aktivitách po světě. Udržuje mi to přehled o dění napříč zeměmi, je to velmi inspirativní. Učím se vlastně pořád,“ říká Jitka Ilčíková.
Tears of St. Laurent, spontánně kvašené pivo typu lambic, do kterého byly přidány hrozny Svatovavřineckého, zraje dva roky v dubovém sudu a dokváší v lahvích pod korkem.
O projektu: Projekt Kde se pivo vaří je rozdělený do několika témat, v nichž ukazujeme zajímavé osobnosti, projekty, příběhy a trendy, které jsou pro obor přínosné. Po tématu Ženy vaří pivo budou následovat další: Novinka roku, Mladý talent a kategorii Pivní obal, která bude jako jediná soutěžní. Představí nejlepší pivní obaly posledního roku. Hodnotit se bude etiketa, pivní plechovka a pivní láhev. Ty budou vybrány na základě hodnocení odborné poroty ve spolupráci s obalovou asociací SYBA. Výsledky budou prezentovány na akci Obal roku 2022.
Autoři projektu: Český svaz pivovarů a sladoven
Svaz sdružuje pivovary, sladovny a další instituce, které se přímo či nepřímo podílejí na výrobě piva v České republice. Mezi členy jsou rovněž chmelaři, výrobci pivního skla, etiket, technologických a technických zařízení pro pivovarský sektor, vzdělávací instituce a další subjekty. Svaz navazuje na tradici, která sahá až do druhé poloviny 19. století. Hlavním cílem je prosazování a obhajování práv a společných zájmů členů. Je rovněž členem evropského pivovarnického sdružení The Brewers of Europe.
Zdroj fotografií: Český svaz pivovarů a sladoven